Οικονομία

Χατζηδάκης για Attica Bank και Παγκρήτια: «Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας» – Επέκταση του Ηρακλή κατά 1 δισ. ευρώ

Η ειδική αναφορά Χατζηδάκη για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και η προαναγγελία για Εθνική Τράπεζα. 

Επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. «Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα». Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank) και της Παγκρήτιας. Όπως είπε «δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων και προμηθειών με προφανή οφέλη για καταθέτες και δανειολήπτες». Με αυτή τη συγχώνευση «έληξε μια εκκρεμότητα 12ετίας», υπογράμμισε. 

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως «με τη συμβολή του προγράμματος “Ηρακλής” μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024». «Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023». Χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία, ώστε το τραπεζικό σύστημα να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέφερε. 

Επιπλέον ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2024 θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ.

«Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», υποστήριξε στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας, είπε πως εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.

Μίλησε ακόμη για νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης. «Θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent», σημείωσε.

Τέλος αναφέρθηκε στην υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου για φυσικές καταστροφές (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά), αλλά και στη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. «Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση», πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
TikTok: Αρχίζει η εκδίκαση της έφεσης κατά της απαγόρευσής του στις ΗΠΑ
Η γερμανική πρόκληση ξαναφέρνει το μεταναστευτικό στο προσκήνιο σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Chevron Right