Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα: Το κόλπο του Τσίπρα και το 2021 του Μητσοτάκη

Ολική επαναφορά στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα πυροδότησε η χθεσινή τοποθέτηση υπέρ της μείωσής τους από την απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

 

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, να προσδιορίζει στο 2% το 2021 το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η συζήτηση ωστόσο δεν είναι καινούργια, όπως καινούργια δεν είναι και η θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα, την οποία πάντοτε ωστόσο συνδύαζε με μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή στις συντάξεις.

Το ΔΝΤ συνόδευε πάντοτε τις υποδείξεις για μικρότερα πλεονάσματα με σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου.

Μόλις πριν ενάμισι χρόνο το Ταμείο κόντεψε να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα εξαιτίας της σύγκρουσής του με τη Γερμανία για ακριβώς αυτό το θέμα.

Τι σηματοδοτεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορέσει να δημιουργήσει χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα ωστόσο τα δεδομένα διαφέρουν.

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη μονομερή μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, επιστρατεύοντας την υπόθεση με τον καταπιστευτικό λογαριασμό. Έναν κλειστό λογαριασμό στον οποίον η κυβέρνηση έβαλε 5,55 δσ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα της τριετούς μείωσης του στόχου κατά 1% ετησίως. Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα των δανειστών ήταν εξασφαλισμένα, η μείωση του πλεονάσματος είχε επιτευχθεί και κανένα προαπαιτούμενο δεν είχε επιβληθεί για αυτό.

Αμέσως μετά τις εκλογές η ΝΔ, η οποία εξελέγη με σημαία της τη μείωση των πλεονασμάτων για μεγαλύτερη ανάπτυξη και φορολογικές ελαφρύνσεις, απέρριψε δίχως δεύτερη συζήτηση την πρόταση αυτή, για την οποία οι θεσμοί θέλοντας να αποφύγουν τυχόν πολιτική εμπλοκή στην προεκλογική περίοδο, είχαν αποφύγει να πάρουν θέση.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση επένδυσε στην διετή εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου ως «δέλεαρ» προς τους δανειστές, προκειμένου από το 2021 να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, πιθανότατα στοχεύοντας στον συνυπολογισμό των ANFAs και των SMPs, των επιστροφών των κερδών κεντρικών τραπεζών δηλαδή από τα ελληνικά ομόλογα, στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση από τη μία εμφανίζεται ευχαριστημένη από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, από την άλλη αφήνει την κουβέντα για το 2021. 

Σήμερα το πρωί, την ικανοποίησή του για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 και την αναγκαιότητα «προσγείωσής» του στο 1,5% έως το πολύ 2%, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Χθες πάλι, σε σύγχυση εμφανιζόταν η κυβέρνηση με το ζήτημα των πλεονασμάτων, καθότι ενώ βρίσκει «συμμάχους» για τη μείωση των στόχων, εντούτοις έχει αποφασίσει να μη θέτει το ζήτημα στους θεσμούς.

Ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή τοποθέτηση της επερχόμενης επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάψει να θέτει στους θεσμούς το ζήτημα της μείωσης των στόχων τουλάχιστον μέχρι το 2020, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες συναντήσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι θέσεις της απερχόμενης Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ και μέλλουσας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκαρντ για ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ήδη γνωστές, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αυτό είναι «κάτι το οποίο επισημαίνει άλλωστε και η ίδια στην απάντησή της». Συμπληρώνουν όμως πως αυτή η πάγια θέση του Ταμείου δεν ήταν ποτέ επ’ ωφελεία της χώρας, καθώς πάντα συνοδευόταν από σκληρά μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων, μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτρέψει, προσθέτει η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. «Η κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για τις γνωστές θέσεις της κα Λαγκάρντ, να μας απαντήσει στο πώς αντιλαμβάνονται τη συζήτηση περί πλεονασμάτων: τη συνδέουν με μέτρα λιτότητας ή την παραπέμπουν στο μέλλον για μετά το 2021», σημειώνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων

«Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντκάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη -ακόμη και στη Γερμανία- συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020», δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή τα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα καθώς το 3,5% ασκεί υπερβολική πίεση στην ελληνική οικονομία και θα πρέπει να αντικατασταθεί με 1,5% – 2%.

«Απέρριψε, χωρίς έστω και ένα επιχείρημα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως, και αντιθέτως με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά κυλικεία και νηπιαγωγεία στο μικροσκόπιο του ΕΦΕΤ
Ερντογάν για το Προσφυγικό: Ζώνη ασφάλειας στη Συρία, αλλιώς ανοίγουμε τις πύλες μας
Chevron Right