Οικονομία

Οι ξένοι Οίκοι και τα… μαιευτήρια: Γιατί δεν πείθουν οι ονομαστικοί δείκτες – Τα φώτα στην πραγματική οικονομία

Οι διεθνείς Οίκοι ξέρουν να διαβάζουν τα πραγματικά στοιχεία υγείας μιας οικονομίας και συνυπολογίζουν τα κοινωνικά δεδομένα. Εσχάτως διαβάζουν και τις δημοσκοπήσεις.

Έχουν γίνει κοινωνικά ευαίσθητα τα μεγάλα πορτοφόλια ή τα οικονομικά προβλήματα στη «βάση της πυραμίδας» επηρεάζουν τη δική τους κερδοφορία; Προκαλείται ευρύτερη αστάθεια και έτσι ηχούν καμπάνες;

Τελικά, οι «ονομαστικοί δείκτες» και οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης είναι για τους εγχώριους (τηλεοπτικούς) προπαγανδιστές…

Όταν ενδιαφέρεσαι να πληρωθείς, πας στην πραγματική οικονομία…

Ο Έλον Μάσκ (Tesla, πλατφόρμα X Space X κ.λπ.) είναι δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ασχολείται με τα… μαιευτήρια στην Ελλάδα. Του φαίνεται αδιανόητο ότι οι θάνατοι είναι (σχεδόν) διπλάσιοι (124.000) από τις γεννήσεις (73.500) το 2023. Αντίστοιχα νούμερα ίσχυαν και για το 2022.

Και προειδοποιεί ότι αυτό είναι καταστροφικό. Δεν υπάρχουν καταναλωτές, χάνονται τα εργατικά χέρια. Ούτε καν φύλακες (σεκιούριτι) δεν θα βρίσκει ο μεγιστάνας, εάν χρειαστεί να κάνει ξανά διακοπές στη Μύκονο…

Και δεν γνωρίζει τα χειρότερα. Το δημογραφικό στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι οι νέες γυναίκες δεν κάνουν παιδιά λόγω υψηλών ενοικίων, χαμηλών αποδοχών, τεράστιου κόστους ανατροφής. Αυτά είναι η μια πλευρά.

Το χειρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν (πολλές) νέες γυναίκες (και νέοι άνδρες) προκειμένου να κάνουν παιδιά. Απλώς γιατί δεν γεννήθηκαν πριν 20-30 χρόνια, είτε γιατί έφυγαν στο εξωτερικό με το Brain Drain.

20 χρόνια δουλειάς

Και όσοι μένουν εδώ και εξακολουθούν να κάνουν παιδιά, θέλουν τους βασικούς μισθούς ενός εξαμήνου, στο πλαίσιο της… δωρεάν Υγείας, για το μαιευτήριο (χωρίς να υπολογίζεται η εφάπαξ ενίσχυση των 2.000-2.5000 ευρώ του κράτους). Και ενάμιση βασικό μισθό ανά τέκνο από την ηλικία των 15 ετών (για φροντιστήρια) μέχρι τα 24 (φοιτητές), στο πλαίσιο της… δωρεάν Παιδείας, προκείμενου να σπουδάσουν. Και να βγουν στην αγορά εργασίας με 710 ευρώ καθαρά το μήνα!

Κοντολογίς, μόνο για μαιευτήριο και σπουδές χρειάζονται 114 βασικοί μισθοί! Σχεδόν 10 χρόνια δουλειάς!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βαρύς Οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν αναβάθμιση την χώρα την περασμένη εβδομάδα. Την διατηρεί, έστω μόνο αυτός, εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Και ξέρετε γιατί θεωρεί το ελληνικό ομόλογο σκουπίδι (μη επιλέξιμο); Παρά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, την στατιστική μείωση της ανεργίας, το βελτιωμένο λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

  • Γιατί τα δημοσιονομικά πλεονάσματα «είναι στον αέρα». Στηρίζονται στο φορο-ξεφλούδισμα των καταναλωτών και την υπερφορολόγηση των μισθωτών. Και τα δύο είναι ευαίσθητα σε (εξωτερικούς) παράγοντες και μια οικονομική στασιμότητα θα ανατρέψει τις προβλέψεις…
  • Γιατί το ΑΕΠ στηρίζεται υπερβολικά (μόνο) στις υπηρεσίες και την κατανάλωση.
  • Γιατί δεν υπάρχει βιομηχανία.
  • Γιατί συνεχώς διογκώνεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών (όσο αυξάνονται οι επισκέπτες).
  • Κυρίως γιατί τώρα μπαίνουμε στην ουσία των οικονομικών προβλημάτων λόγω των αναδιαρθρώσεων που δεν έγιναν την περίοδο των μνημονίων.

Σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Moody’s:

1.Το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει σε 20 μήνες. Κατά συνέπεια θα λείψουν κονδύλια άνω του 3%-4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

2.Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών αγγίζει το 6% του ΑΕΠ. Επιπλέον αυξήθηκε κατά 43% το α’ πεντάμηνο φέτος (στα 2,4 δισ. ευρώ), εν σχέσει με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (1,68 δισ. ευρώ).

3.Οι καταθέσεις είναι αναιμικές, ενώ μένει στάσιμη, με τάσεις μάλιστα συρρίκνωσης, η τραπεζική επέκταση.

Τι λένε όλα αυτά τα «τεχνοκρατικά»;

Αφού δεν κάνετε παιδιά, λόγω κόστους και κοινωνικού προτύπου, να έχετε να θρέψετε, δουλεύετε και καταναλώνετε μόνο για την ευχαρίστησή σας. Οι επιχειρήσεις, κατά βάση εμπορικές, δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις και μακροχρόνια παραγωγή, παρά μόνο για εισαγωγές, οι οποίες επειδή είναι ακριβές, το κράτος με τα μέτρα διατίμησης κρατάει χαμηλά την αμοιβή της εργατικής δύναμης. Με το πρόσχημα των περισσότερων εξαγωγών.

Το μοντέλο δεν αποδίδει γιατί η ακριβή ενάργεια και η απουσία δικτύων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές επενδύσεις εκσυγχρονισμού, καθιστά σχετικά ακριβά τα ελληνικά προϊόντα. Έτσι μειώνονται οι εξαγωγές, αυξάνονται οι εισαγωγές, οι τράπεζες, διά του Ταμείου Ανάκαμψης, χρηματοδοτούν μόνο την μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών, δημιουργώντας μια τεράστια φούσκα στην αγορά ενέργειας. Μια ανισορροπία που συμβάλει, τελικά, στο κόστος ενέργειας (π.χ. τις νυχτερινές ώρες).

Και ε τέλει τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό.

Οι διεθνείς Οίκοι και ξέρουν να διαβάζουν τα πραγματικά στοιχεία υγείας μιας οικονομίας και συνυπολογίζουν τα κοινωνικά δεδομένα.

Εσχάτως φαίνεται ότι διαβάζουν και τις δημοσκοπήσεις. Ειδικά μετά τις ευρωεκλογές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δανεικά και τα «αγύριστα»
Με το βλέμμα στις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου
Chevron Right