Οικονομία

Δεύτερη δουλειά: Πότε συμφέρει o «κουμπαράς» του ΕΦΚΑ – Παραδείγματα

Όσοι αναλάβουν δεύτερη εργασία θα λάβουν και μεγαλύτερη σύνταξη.

Οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν μεγαλύτερες ασφαλιστικές κλάσεις και όσοι αναλάβουν δεύτερη εργασία θα πάρουν υψηλότερη σύνταξη.

Θα πάρουν όμως πίσω έστω τα ασφάλιστρα που κατέβαλαν; Στις περισσότερες των περιπτώσεων όχι.

Στο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει εισαχθεί διάταξη που προβλέπει και δεύτερη 5ωρη βάρδια για τους μισθωτούς. Με όριο την 13ωρη ημερήσια απασχόληση καθώς είναι υποχρεωτική η 11ωρα ξεκούραση με βάση κοινοτική οδηγία. (Άλλο εάν όποιος κάνει και δεύτερη εργασία σπαταλά 2 και 3 ώρες την ημέρα στις μετακινήσεις, οπότε δεν υπάρχει ούτε 8ωρη ξεκούραση…).

Γι αυτή τη δεύτερη απασχόληση ο μισθωτός δεν θα «κολλάει» επιπλέον ένσημο, αφού παραμένουν στις 300 οι ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο. (Για 5νθήμερη απασχόληση υπολογίζονται έξι ένσημα).

Αντιθέτως, προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης (ν.4387/16) καθώς θα μεγαλώσει ο συντάξιμος μισθός (μέσος όρος αποδοχών από το 2002 και μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης).

Κατά συνέπεια, όσοι αναλάβουν δεύτερη εργασία, όπως εξάλλου και οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιλέγουν υψηλότερη ασφαλιστική κλάση, θα λάβουν και μεγαλύτερη σύνταξη.

Το ερώτημα είναι εάν η νέα – καλύτερη σύνταξη είναι και μεγαλύτερη αναλογικά με τις υψηλότερες εισφορές;

Η εθνική σύνταξη δεν χορηγείται με βάση το ύψος των εισφορών, αλλά τα χρόνια ασφάλισης (σ.σ. τα έτη ασφάλισης δεν επηρεάζονται, όπως προείπαμε, από τη δεύτερη εργασία). Και η εθνική σύνταξη είναι 371,7 ευρώ για 15ετή ασφάλισης και 413 για 20 χρόνια ασφάλισης.

Εν τέλει η μεγαλύτερη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, προαιρετική ή υποχρεωτική (σ.σ. περίπτωση των μισθωτών) έχει (θετική) επίπτωση μόνο στην ανταποδοτική σύνταξη.

Έτσι, η αποταμίευση στον «κουμπαρά» του ΕΦΚΑ, λόγω χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης, συμφέρει, και πάλι οριακά, μόνον όσους επενδύσουν στην έκδοση σύνταξης στο 62ο έτος της ηλικίας.

Παραδείγματα:

1. Απασχολούμενος με 15 έτη ασφάλισης βγαίνει στη σύναξη στο 67ο έτος. Εάν πληρώνει για όλη αυτή την περίοδο επιπλέον εισφορές για απασχόληση 1.000 ευρώ μεικτά, αυτό σημαίνει ότι πλήρωνε για 15 χρόνια από 200 ευρώ το μήνα (για 180 μήνες συνολικά) προκείμενου να εισπράξει 115 ευρώ (11,5% ποσοστό ανταπόδοσης στα 15 έτη ασφάλισης) για 13 χρόνια (προσδόκιμο ζωής το 80ό έτος). Άρα δεν συμφέρει γιατί κατέβαλε μαζί με τον εργοδότης του (ή εξ ιδίων ο ελεύθερος επαγγελματίας) 200 ευρώ για 180 μήνες και θα λάβει πίσω 115 ιερό για 156 μήνες. Χωρίς καν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή…

Εάν κατορθώσει και βγει στα 62 (θα έχει πέναλτι 111,5 ευρώ κάθε μήνα), αλλά πληρώνοντας 200 ευρώ για 180 μήνες (15 έτη) θα λαμβάνει 115 ευρώ για 18 έτη. Πάλι χαμένος είναι, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

2. Επίσης με 30 χρόνια η πλήρης σύνταξη δίνεται στο 67ο έτος. Πληρώνοντας 200 ευρώ για 360 μήνες, η ανταπόδοση είναι 263 ευρώ, αλλά για 13 έτη (από το 68ο μέχρι το 80ό που είναι το προσδόκιμο ζωής).
Εάν ο ασφαλισμένες του παραδείγματος βγει στο 62ο με μειωμένη, ναι μεν θα έχει πέναλτι 125 ευρώ το μήνα από τη εθνική σύνταξη, αλλά πληρώνοντας για 18 χρόνια συν 200 ευρώ ασφάλιστρα, θα λάβει συν 263 ευρώ για 18 έτη (από το 63ο μέχρι το 80ό έτος).

3. Αντιθέτως, εάν κάποιος πληρώνει 200 ευρώ το μήνα (αυτός και η επιχείρηση) για 480 μηνες-40 χρόνια θα λάβει επιπλέον 500 ευρώ το μήνα για 18 χρόνια.

Είναι η μόνη περίπτωση που συμφέρει ο κουμπαράς του ΕΦΚΑ!

Μην φανταστείτε πάντως και τίποτε εντυπωσιακό. Το πρόβλημα της ανταπόδοσης είναι το βασικό ζήτημα που υπονόμευε την ασφαλιστική συνείδηση και οδηγεί όλο και περισσότερους απασχολούμενους στο να εισφροδιαφεύγουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σχολική χρονιά 2023: Από ποια μαθήματα μπορούν να πάρουν απαλλαγή οι μαθητές - Τι ισχύει για τα Θρησκευτικά
Υπάρχει πολιτεία; Όλα αυτά τα διοργανώνει ο Κασιδιάρης μέσα από τις φυλακές;
Chevron Right