Αφορμή στάθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για μερικό ή ολικό αποχαρακτηρισμό των ειδικοτήτων τους και την απένταξη αυτών από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
Μάλιστα, για τις 10.000 εργαζόμενους εξ αυτών ελλοχεύει ο κίνδυνος οριστικής κατάργηση τόσο του σχετικού επιδόματος όσο και του ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος των ΒΑΕ μέσω του οποίου συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος με 35 έτη ασφάλισης (εκ των οποίων τα 25 έτη σε καθεστώς βαρέων) και στο 60ό έτος με μείωση 12% επί της εθνικής σύνταξης (μείον 46 ευρώ το μήνα). Επίσης, στο 62ο έτος μπορούν αν συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη όσοι ασφαλισμένοι έχουν 4.500 ένσημα (15ετία) εκ των οποίων τα 3.600 ένσημα (12 έτη) να έχουν διανυθεί σε καθεστώς ΒΑΕ.
Την πρόβλεψη για κατάργηση του επιδόματος προβλέπεται στα δύο αρχικά σενάρια της Επιτροπής, ενώ για περίπου 10.000 εργαζόμενοι, που ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας, το επίδομα μηδενίζεται!
Ήδη 3 νεκροί τον Ιανουάριο
Το θέμα των συνθηκών εργασίας και της απώλειας εισοδήματος αναδεικνύει η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας σαφώς από την αρχή ότι: «Κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί να ανταλλάσσει επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας με κάποιο χρηματικό ποσό. Η πρόνοια όλων μας είναι ο μηδενισμός των επικίνδυνων συνθηκών και η εξάλειψη του επαγγελματικού κινδύνου. Κάτι τέτοιο όμως στην χώρα μας είναι ένας στόχος από τον οποίο όλο και απομακρυνόμαστε σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ανεπτυγμένες χώρες».
Πάντως οι συνθήκες εργασίας γίνονται στην χώρα μας «όλο και πιο δύσκολες, όλο και πιο επικίνδυνες». Το 2021 ήταν μία χρονιά αρνητικός σταθμός στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ενώ ήδη μόνο τον Ιανουάριο του 2022 έχουν σκοτωθεί τρεις εργαζόμενοι.
Με βάση τα παραπάνω όπως αναφέρεται στην επιστολή, «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κανέναν εργαζόμενο, εν μέσω μάλιστα επιδημιολογικής κρίσης η οποία σε διαφορετικό μέτρο βέβαια, αλλά καθολικά αφορά σε όλους τους εργαζόμενους».
Να σημειωθεί ότι μετά από καθυστέρηση τριών ετών εκδόθηκε πόρισμα διυπουργικής επιτροπής για τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας, αλλά «σε κανένα σημείο δεν παρατίθεται κάποιο στοιχείο σε σχέση με τις ειδικότητες για τις οποίες θα μεταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα. Αυτά τα στοιχεία παρά την αναφορά μας στις 28/01/22 και τις μετέπειτα συνεχόμενες οχλήσεις δεν μας έχουν αποσταλεί ακόμα» καταγγέλλει η εργατική πλευρά.
Και καταλήγει η ΓΣΕΕ: «Ζητήσαμε εξαρχής το σύνολο των πινάκων βαθμολόγησης όλων των ειδικοτήτων με συγκεκριμένη αναφορά στις περιπτώσεις ειδικού ενδιαφέροντος που εκπροσωπούμε και αφορούν 25.000 εργαζόμενους. Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του υποτιθέμενου διαλόγου δεν έχουμε λάβει κανένα στοιχείο. Σε μία περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και μεγάλης ακρίβειας δεν θα ανεχτούμε μείωση για κανέναν εργαζόμενο, ενώ η γενική εικόνα που μας δίνετε καταδεικνύει την μείωση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες, την ώρα που ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει ως κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης την αύξηση των μισθών».