Οικονομία

POS: Υποχρεωτική από 1/3 η σύνδεση με ταμειακή και mydata στις λαϊκές αγορές

Τι ισχύει για τη διασύνδεση POS, ταμειακής και mydata στις Λαϊκές Αγορές.

Υποχρεωτική η διασύνδεση POS, ταμειακής και mydata της ΑΑΔΕ στις Λαϊκές Αγορές. Αναλυτικότερα:

Από την 1η Μαρτίου 2024, θα είναι πλέον υποχρεωτική η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και μεταξύ τους αλλά και με το my data της ΑΑΔΕ, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος, Άγγελος Δερετζής, μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του κλάδου με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και κυβερνητικούς παράγοντες του υπουργείου.

Ο κ. Δερετζής διευκρίνισε πως μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη θα ανοίξει και 4ος κύκλος VOUTCHER, οπότε και οι πωλητές θα μπορέσουν να προμηθευτούν δύο κουπόνια αξίας 450 ευρώ.

Στη συνάντηση τέθηκε και το νέο φορολογικό, καθώς οι επαγγελματίες εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος.

Για ποιες περιπτώσεις έχει ανακοινώσει παράταση η ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ για τα POS έχει ανακοινώσει παράταση για τη διασύνδεσή τους. Όχι, όμως, για όλες τις περιπτώσεις. Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Με σκοπό τη διευκόλυνση των Παρόχων Πληρωμών (Acquirers) και των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs), αλλά και γενικότερα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στην εναρμόνιση λειτουργίας των μοντέλων POS με τις απαιτήσεις διασύνδεσης τους με την ΑΑΔΕ, προβλέπεται σύντομη μετάθεση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών για τις περιπτώσεις, για τις οποίες διαπιστώθηκε σχετική ανάγκη μέσα από τη συνεργασία ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται σύντομη μετάθεση προθεσμίας από τις 8/1/2024 στις 31/01/2024 για:

1. Ημεδαπούς ή αλλοδαπούς Παρόχους, για τη συμμόρφωσή τους στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα οριζόμενα στην Α.1155/2023 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (άρθρα 4 και 6 της Α.1156/2023).

2. Αλλοδαούς Παρόχους, για τη συμμόρφωσή τους προς τις απαιτήσεις υλοποίησης του πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ Ταμειακού Συστήματος και Μέσου Πληρωμών (POS), όπως αυτό περιγράφεται στο παράρτημα της υπό στοιχεία Α.1098/2022 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (άρθρα 5 και 7 της Α.1156/2023).

Ποιοι πρέπει να έχουν POS

Σημειώνεται ότι από 1/1/24 τέθηκε σε εφαρμογή η υποχρεωτική χρήση POS στους πάγκους των λαϊκών αγορών, καθώς όλοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές, πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικα παζάρια, εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Η χρήση POS επεκτείνεται σε 35 ακόμα κλάδους της οικονομίας που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν της υποχρεωτικότητας του μέτρου, ενώ οι παραβάτες να αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

  • Παραγγελία έως 31 Ιανουαρίου
  • Εγκατάσταση – διασύνδεση έως 29 Φεβρουαρίου
  • Από 1η Μαρτίου «καμπάνες» 1.500 ευρώ

Οι νέοι υπόχρεοι των POS

  • Ταξί
  • Περίπτερα, ψιλικατζίδικα
  • Παραγωγοί λαϊκών αγορών
  • Πάγκοι σε πανηγύρια
  • Θέατρα, κινηματογράφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεσολόγγι: Ενα βίντεο θα λύσει το μυστήριο για τον Μπάμπη - Ο ρόλος του φίλου του κρεοπώλη
Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο πρώην βουλευτής Νίκος Τσούκαλης
Chevron Right