Μετά τις (αναγκαστικές) αυξήσεις στους μισθούς (2022-23) και τις συντάξεις (2023) λόγω υψηλού πληθωρισμού, η κυβέρνηση δεν αναπροσάρμοσε τη φορολογική κλίματα. Με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ονομαστικών αναπροσαρμογών στις αποδοχές να επιστρέψει πίσω καθώς έχει στηθεί η παγίδα της πληθωριστικής υπερφορολόγησης. Αυξάνοντας έτσι τα κρατικά έσοδα.
Επίσης, εν μέσω ακραίας ακρίβειας ο ΦΠΑ και οι άλλοι έμμεσοι φόροι έμειναν στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Έτσι αβγάτισαν τα δημόσια έσοδα και η χώρα εμφανίζει πλεονάσματα, ενώ μειώνει τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων (από 29% στο 22%) και, κυρίως, σχεδόν εξαφανίζει στο 5% το φόρο στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους (ανεξαρτήτως ύψους εσόδων).
Παράλληλα… δεν προέβλεψε να τιμαριθμοποιήσει το επίδομα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ένα ποσό που προορίζεται να καλύψει τις ελάχιστες-στοιχειώδεις ανάγκες του μισθωτού, ενόσω αναστέλλεται η εργασία του για λόγους ανωτέρας βίας ή δημοσίου συμφέροντος.
Το εν λόγω επίδομα καθιερώθηκε το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία και δινόταν στους εργαζόμενους που δεν αναλάμβαναν εργασία ή ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό κ.α.). Επίδομα που τότε προσδιορίστηκε στα 534 ευρώ το μήνα ή, περίπου, στο 82% του βασικού-εισαγωγικού μισθού ανειδίκευτου εργάτη (660 ευρώ).
Τώρα που χρειάστηκε να γίνει νέα χρήση του μέτρου για τους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου, του Βόλου, του Πηλίου, του Έβρου και της Ρόδου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ίδιο, προ 3ετίας, ποσό ανά μήνα.
Αν και έκτοτε ο βασικός μισθός αναπροσαρμόστηκε λόγω πληθωρισμού στα 780 ευρώ το μήνα.
Όμως, λόγω ακρίβειας (είδη πρώτης ανάγκης, θέρμανση, καύσιμα κ.λπ.) οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναγκαστική αργία με πρωτοβουλία του κράτους λαμβάνουν πλέον λιγότερα χρήματα στην πραγματικότητα.
Αν δινόταν το 82% του (σημερινού) βασικού μισθού, έτσι ώστε να διατηρηθεί σχετικά κοντά στα δεδομένα του 2020 η αγοραστική δύναμη του ανέργου, θα έπρεπε το επίδομα αναστολής σύμβασης να διαμορφωθεί στα 640 ευρώ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι άνεργοι-πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και λόγω της απουσίας έργων υποδομής, στερούνται κάθε μήνα 106 ευρώ… Για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι αρχές Δεκεμβρίου) που ισχύει η απόφαση αναστολής.
Σε αυτούς του άτυχους και πληγέντες έλαχε ο κλήρος να κάνει οικονομίες του ελληνικό κράτος…