Στα 509 ευρώ διαμορφώνεται πλέον το επίδομα ανεργίας μετά την αύξηση του βασικού μισθού στα 830 ευρώ μεικτά από την 1η Απριλίου.
Και αυτό καθώς μια σειρά επιδόματα είναι συνδεδεμένα με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ισοδύναμο αποτέλεσμα από την αύξηση του βασικού μισθού έχει το 9μηνο επίδομα που λαμβάνουν οι νέες μητέρες μετά τη λήξη της άδειας κυήσεως και λοχείας. Το οποίο ισούται με τον εισαγωγικό μισθό (830 μεικτά, συν την ασφάλιση) και αποδίδεται πλέον σε κάθε μητέρα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας ή είδος απασχόλησης (μισθωτή, ελεύθερη επαγγελματίας, αγρότισσα κ.α.).
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση έχει καταργήσει άλλα δύο επιδόματα ανεργίας, τα οποία όντως ήταν συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό: α/το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (από τον 12ο έως τον 24ο μήνα) και β/το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας.
Αλλά και όσοι λαμβάνουν τα νέα… υψηλότερα επιδόματα, τα οποία όμως δεν προσεγγίζουν καν το 80% του βασικού μισθού, ούτε αναλογούν στο απολεσθέν (λόγω ανεργίας) εισόδημα ή τις καταβληθείσες υπέρ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) εισφορές, είναι ελάχιστοι. Πάντα εν σχέσει με τους εγγεγραμμένους στις λίστες ανεργίας.
Το Φεβρουάριο φέτος από τους 1.017.056 εγγεγραμμένους στην ΔΥΠΑ, μόλις ένας στους τέσσερις (251.297) έπαιρνε επίδομα ανεργίας.
Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα είναι είτε οικοδόμοι είτε, κυρίως, ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στο κύκλωμα τουρισμός-επισιτισμός, οι οποίοι εργάζονται σεζόν. Απολύονται, συνήθως, τον Οκτώβριο και αναλαμβάνουν εργασία μετά τον Απρίλιο. Έχοντας διάγει 5 ή 6 μήνες ανεργίας, μέχρι να «σαλπάρουν» και πάλι σε κάποιο νησί όπου μέσα στο καλοκαίρι θα εργαστούν κάτω από άσχημες συνθήκες, κυρίως διαμονής και διαβίωσης. Εξ ου και η φράση εργασία σε «συνθήκες γαλέρας».
Από αυτές τις 150 ή180 ημέρες ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μόνο τις μισές ή, ακόμη και λιγότερες ημέρες, λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Η ΔΥΠΑ επιδοτεί έως 80 εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο. Και σε κάθε περίπτωση (παλαιοί ασφαλισμένοι), το ανώτατο όριο είναι 400 ημέρες ασφάλισης την 5ετία.
Έτσι κατά την θερινή περίοδο, όταν «ανοίγει» η τουριστική σεζόν, οι επιδοτούμενοι άνεργοι περιορίζονται κάτω των 100.000 ατόμων και το ποσοστό που καλύπτονται, έστω με τα μικροεπιδόματα της ΔΥΠΑ, πέφτει ακόμη και στο 10% ή 12% επί των εγγεγραμμένων.
Με αυτά τα δεδομένα:
- Το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ, παρά την πρόσφατη αναπροσαρμογή (από 1/4/2024 λόγω της αύξησης του βασικοί μισθού) καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό ανέργων.
- Το επιδομή απέχει από την αναπλήρωση, π.χ. στο 80%, του χαμένου εισοδήματος στη διάρκεια της εργασίας. Αν και εισφορές υπέρ ΔΥΠΑ (έναντι της ανεργίας) καταβάλλονται ποσοστιαία αναλόγως του μισθού.
- Για τους μακροχρόνια, πέραν του 12μηνου, ανέργους που αποτελούν το 50% των εγγεγραμμένων στις λίστες της ΔΥΠΑ, δεν υπαρχή πλέων κανένα πρόγραμμα ελάχιστης κάλυψης και στοιχειώδους ανακούφισης των αναγκών τους.