Media

Eurovision 2024: «Δεν είμαστε η αρένα για να λύσουμε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», λέει η EBU για το Ισραήλ

«Η προτεραιότητα της Eurovision ήταν να παραμείνει ένα μη πολιτικό γεγονός», δηλώνει η EBU.

Εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision 2024 μετά την εισβολή του στη Γάζα, η Ευρώπη είναι σε αυξημένη εγρήγορση για κάποιο πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα ιδίως ύστερα από την επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας, όπως επισημάνθηκε την Κυριακή (07/04).

Όπως προβλέπουν οι παρατηρητές σύμφωνα με τον Guardian, η Eurovision 2024 που θα γίνει μεταξύ 7 και 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο πιο πολιτικά αμφιλεγόμενος διαγωνισμός τραγουδιού που έγινε ποτέ.

«Αυτή η Eurovision θα είναι η πιο πολιτικά φορτισμένη που έχει γίνει ποτέ λόγω του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα και της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί», λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας στη Στοκχόλμη.

Πάντως, η Αστυνομία της Σουηδίας προετοιμάζεται για πολλαπλές διαμαρτυρίες στην πόλη του Μάλμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Eurovision. Εν τω μεταξύ, υπάρχει πιθανότητα εισβολής στη σκηνή και θορύβου κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών εμφανίσεων του Ισραήλ, λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια θα πρέπει να είναι αυστηρή. Προβλέπει, επίσης, ότι θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ σε ετοιμότητα, σκύλοι σε περιπολία για τον εντοπισμό όπλων και πυρομαχικών και αστυνομικοί θα σταματούν τα οχήματα στη γέφυρα μεταξύ Σουηδίας και Δανίας.

Μάρτιν Έστερνταλ: «Η Eurovision αντικατοπτρίζει πάντα την εποχή»

Ο Μάρτιν Έστερνταλ, εκτελεστικός επόπτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) για τη Eurovision 2024, η οποία μεταδίδεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, επέμεινε ότι η συμμετοχή του Ισραήλ δεν έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης.

«Εγώ και η ομάδα μου εξετάζουμε κάθε κομμάτι, και σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη επικοινωνούν μαζί μας εκ των προτέρων πριν από τη διαβούλευση, αν δεν είναι σίγουροι», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της προσυνεννόησης, το μέλος από το Ισραήλ επικοινώνησε μαζί μας όταν είχε δύο τελικά τραγούδια. Τα κοιτάξαμε και τους είπαμε: “Λυπούμαστε, δεν πιστεύουμε ότι αυτά θα περάσουν, οπότε θα πρέπει να τα διορθώσετε είτε με τροποποίηση είτε με επανυποβολή”. Στο τέλος υπέβαλαν επίσημα το τροποποιημένο τραγούδι με τίτλο “Hurricane”».

«Η Eurovision αντικατοπτρίζει πάντα την εποχή», σημείωσε ο Μάρτιν Έστερνταλ, ο οποίος συμμετέχει στη Eurovision με διάφορες ιδιότητες από το 2007 και ήταν εκτελεστικός παραγωγός, όταν η Σουηδία φιλοξένησε τον διαγωνισμό, το 2013 στο Μάλμε και το 2016 στη Στοκχόλμη.

«Ασχολούμαι πολύ καιρό για να θυμάμαι πολλές καταστάσεις στην Ευρώπη, γεωπολιτικές συγκρούσεις, που μας επηρέασαν με διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Μάρτιν Έστερνταλ, αναφέροντας ως παραδείγματα την αστυνομική βία σε μια συγκέντρωση υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων στη Μόσχα το 2009, την ακύρωση του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τον αποκλεισμό της Λευκορωσίας το 2021. Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή συγκρούσεων και έχουμε αρκετές συγκρούσεις εντός των μελών μας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της 68χρονης ιστορίας της, η προτεραιότητα της Eurovision ήταν να παραμείνει ένα μη πολιτικό γεγονός, διασφαλίζοντας ότι τα πολιτικά μηνύματα κρατούνται μακριά από τη σκηνή».

Πάντως, ο Μάρτιν Έστερνταλ αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το τι θα κάνουν οι διοργανωτές αν το πλήθος αποδοκιμάσει το Ισραήλ ή αν ένας καλλιτέχνης κάνει μια ad-hoc δήλωση στη σκηνή, λέγοντας ότι θα απευθύνουν έκκληση στους συμμετέχοντες «να επικεντρωθούν σε αυτά που μας ενώνουν, όχι σε αυτά που μας χωρίζουν».

«Η Eurovision δεν είναι η πλατφόρμα για την επίλυση παγκόσμιων συγκρούσεων», τόνισε ο Μάρτιν Έστερνταλ και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος ανησυχεί, αλλά τελικά πρόκειται για ένα μουσικό σόου, για ένα οικογενειακό ψυχαγωγικό σόου και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Δεν είμαστε η αρένα για να λύσουμε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».

Ερωτηθείς γιατί η Ρωσία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της Eurovision μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά το Ισραήλ δεν αποκλείστηκε, ο εκτελεστικός επόπτης της EBU για τη Eurovision 2024 απάντησε ότι οι δύο καταστάσεις είναι «εντελώς διαφορετικές». Χαρακτηριστικά, ο ίδιος τόνισε: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων, είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση, σκοπός της EBU είναι να υποστηρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας».

Η αμφιλεγόμενη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Με το τραγούδι «Hurricane» («Τυφώνας») που ερμηνεύει η Eden Golan, εκπροσωπείται το Ισραήλ στη Eurovision 2024, η οποία θα γίνει στη Σουηδία μεταξύ 7 και 11 Μαΐου, και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της 10ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το τραγούδι έχει γραφτεί από τους Keren Pels, Avi Ohion και Stav Begar, αλλά πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» από τη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

Μάλιστα, υπήρξαν φωνές σε αρκετές χώρες – κυρίως της βόρειας Ευρώπης – που ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision 2024 λόγω της στρατιωτικής επιχείρησής του που είναι σε εξέλιξη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ως απάντηση, όταν και δέχθηκε επίθεση στο έδαφός του από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι πήραν δεκάδες ανθρώπους ως ομήρους στη Γάζα.

Επισημαίνεται ότι η ερμηνεύτρια του τραγουδιού «Hurricane», Eden Golan, επελέγη για τον διαγωνισμό της Eurovision 2024, όταν κέρδισε το τάλεντ σόου, «HaKokhav HaBa» («The Next Star»), τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ανδρουλάκης στην ΑΔΑΕ: Ανοίγει ο δρόμος της αλήθειας και μαζί το κουτί της Πανδώρας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Φενερμπαχτσέ: Κίνδυνος αποκλεισμού - Τι θα γίνει με τον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό
Chevron Right