Η ταινία «Η Φόνισσα» σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα και σενάριο της Κατερίνας Μπέη ξεκίνησε το κινηματογραφικό της ταξίδι τον Νοέμβριο του 2023, ενώ το βράδυ της Κυριακής 21/4 προβλήθηκε από την Cosmote TV σε προγραμματισμό και κατόπινο on demand. Παράλληλα με το all star καστ των πρωταγωνιστών, στα πλάνα της ταινίας κυριαρχούν τα προσεκτικά επιλεγμένα τοπία που δημιουργούν τα μοναδικά «κάδρα» γύρω από τους σκληρούς χαρακτήρες.
Η ταινία για την κινηματογραφική μεταφορά της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γυρίστηκε σε Αθήνα, Κρήτη, Σκιάθο και τη Μέσα Μάνη.
Συγκεκριμένα στον οικισμό Μουντανίστικα της Ανατολικής Μάνης και στα γύρω μέρη που προσέφεραν το φυσικό «στούντιο» για την ιστορία της Φραγκογιαννούς.
Τα Μουντανίστικα βρίσκονται στη Μέσα Μάνη στη ράχη του Σαγγιά. Είναι ένας παραδοσιακός οικοσμός που μοιάζει να τον ξέχασε ο χρόνος, αφού δεν διαθέτει τουριστικές υποδομές, ανάμεσα στα γραφικά πυργόσπιτά του. Το τοπίο είναι «άγριο» και μοναδικής ομορφιάς.
Τον χειμώνα όλα μοιάζουν έρημα. Μοναδικός κάτοικος ένας πείσμων μανιάτης που αποκαλείται «ο τελευταίος των Μοϊκανών». Ενώ το καλοκαίρι βρίσκει παρέα στους ντόπιους που επιστρέφουν κι ανοίγουν τα σπίτια των οικογενειών τους.
Η Φόνισσα έδωσε ζωντάνια στο τοπίο για όσο παρέμειναν τα συνεργεία εκεί για τα γυρίσματα. Παράλληλα πήραν μέρος και κάτοικοι των γύρο περιοχών ως κομπάρσοι.
Το επιβλητικό τοπίο της Μάνης στη Φόνισσα:
https://www.instagram.com/reel/C03-XzYha6P/