Με δύο αγαπημένα επεισόδια του Akis’ Food Tour, ο Άκης Πετρετζίκης κάνει ξανά το μαγειρικό του ταξίδη στο Άγιο Όρος και την Τήνο. Τα οποία προβάλλονται στον Alpha τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 20:00.
Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη ένα χορταστικό ταξίδι με γεύσεις από την Τήνο, παρακολουθούμε στο Akis’ Food Tour, τη Μ.Πέμπτη στις 20:00. Το Akis Food Tour επισκέπτεται το νησί εκτός σεζόν, την περίοδο που οι ντόπιοι ετοιμάζουν τις προμήθειες για το καλοκαίρι.
Στο τυροκομείο του Λορέντζο φτιάχνουν το μοναδικό καρίκι. Γεμίζοντας ξερές κολοκύθες με ντόπιο τυρί και βάζουν στα ψυγεία για ωρίμανση τα στρογγυλά βολάκια, τα φημισμένα τηνιακά τυριά. Στο κρεοπωλείο του Βαγγέλη ετοιμάζουν παραδοσιακά αλλαντικά, λούζες και σκορδάτα λουκάνικα. Στην κουζίνα της οικογένειας ζαχαροπλαστών Χάλαρη, η μαμά κι ο γιός ψήνουν τα πασχαλινά τηνιακά τυροπιτάκια, τα περίφημα τσιμπητά.
Ο μάγειρας της καρδιάς μας δεν χορταίνει να ανακαλύπτει τη μαγεία των Κυκλάδων χωρίς τουρίστες. Επισκέπτεται τον Μαρίνο, έναν από τους πιο γνωστούς εστιάτορες του νησιού και μαθαίνει τι είναι η τέχνη της ξηράς ωρίμανσης ψαριών (dry aging). Συναντά τον Ευριπίδη, που άφησε τη δουλειά στην υψηλή γαστρονομική σκηνή της Αθήνας για να ζήσει στην Τήνο. Ο Ευριπίδης γεμίζει στον Άκη ένα πήλινο με μελωμένα μικρόσπερμα ρεβίθια Τήνου και ψήνει στο φούρνο αρνάκι με αγγινάρες.
Οδοιπορικό σε Τήνο κι Άγιο Όρος
Στο σεληνιακό τοπίο του Φαλατάδου τρώνε σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με θέα στους αμπελώνες. Λίγο πιο πέρα, στην ταβέρνα Δροσιά, ο Μίλτος του μαθαίνει καινούργιες τηνιακές συνταγές που τον ενθουσιάζουν: ντομάτες γεμιστές (με γέμιση έκπληξη) και ρεβίθια φρικασέ.
Ο Άκης Πετρετζίκης συνεχίζει να εξερευνά το εσωτερικό του νησιού και φτάνει μέχρι την Κώμη, το βασίλειο της αγκινάρας. Εκεί, βρίσκει τον αγρότη Γιάννη, ο οποίος τον καλεί να φάνε με τη μαμά Ζοζεφίνα. Ένα καταπληκτικό σουφλέ αγγινάρας, τα τραγανά ψάρια με σάλτσα σαβόρι και τα αφράτα μπουρεκάκια με ντόπια γλυκοπατάτα εντυπωσιάζουν τόσο τον Άκη που κρατάει σημειώσεις με τις συνταγές.
Το γαστρονομικό οδοιπορικό κλείνει στον Πύργο, το φημισμένο μαρμάρινο χωριό. Ο Άκης Πετρετζίκης φτάνει ως εκεί για να φάει φρουτάλια από τα χεράκια της κυρίας Σταμάτας. Η μαγείρισσα της σχολής μαρμαροτεχνίας που δούλευε στις καντίνες της Νέας Υόρκης, γύρισε στο νησί της και φτιάχνει καθημερινά στη λέσχη μαμαδίσιο φαγητό για όλους τους φοιτητές. Οι γαστρονομικές ιστορίες σε αυτό το νησί είναι πολλές!
Ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στο Άγιο όρος
Ο Άκης Πετρετζίκης και «Akis’ Food Tour» στον κατανυκτικό κόσμο του Αγίου Όρους τη Μ.Παρασκευή στις 20:00. Η εκπομπή μας προσκαλεί σε ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στον Άθω, ένα τόπο γεμάτο μυσταγωγία και αυθεντικότητα.
Αρχικά το ταξίδι ξεκινά στο Κελί Μυλοποτάμου. Εκεί όπου ο πατέρας Ιωακείμ καλωσορίζει τον Άκη με ένα αυθεντικό αγιορείτικο κέρασμα. Σε αυτό το κελί, με τη μακρά ιστορία, έζησε ο πατέρας Επιφάνιος, που αναβάθμισε την αγιορείτικη κουζίνα σε πραγματική τέχνη. Εδώ ο Άκης περνά τις μέρες του, ζώντας από κοντά τον λιτό αλλά πλούσιο σε ουσία ρυθμό της αγιορείτικης ζωής.
Η περιήγηση είχε συνέχεια με τον πατέρα Γεώργιο. Ο οποίος μαγείρεψε για τον Άκη ένα μοναδικό πιάτο με μπακαλιάρο, κυδώνια και δαμάσκηνα. Συνδυάζοντας με μαεστρία απλότητα και δημιουργικότητα. Στη συνέχεια, ο πατέρας Παΐσιος αποκαλύπτει τη γνώση της παρασκευής σφραγίδων για τα πρόσφορα. Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη σημαντική παράδοση.
Ο Άκης πήγε επίσης στο κελί του πατέρα Αγάθωνα, όπου μυήθηκε στη διαδικασία παρασκευής αγιορείτικων θυμιαμάτων. Ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο μάζεμα ελιών μαζί με τον πατέρα Ιωακείμ. Το βράδυ έκλεισε με εσπερινό και ένα κοινό δείπνο που μαγείρεψε ο Άκης. Ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία του στον Μυλοπόταμο.
Ο Άκης Πετρετζίκης στο Άγιο Όρος
Την επόμενη ημέρα, ο Άκης συνόδευσε τον Χρήστο, έναν από τους μεταφορείς του Αγίου Όρους, σε ένα καθημερινό δρομολόγιο ανεφοδιασμού. Ο Άκης είδε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούν τα μοναστήρια με τα απαραίτητα. Το ταξίδι τελείωσε με μια επίσκεψη στον πατέρα Νικήτα, όπου οι δυο τους απόλαυσαν ψάρι σκορπίνα. Αλλά και ένα δείπνο στο κελί του πατέρα Παλαμά, με πιάτα γεμάτα από την αγιορείτικη παράδοση. Η αγιορείτικη κουζίνα και η πνευματικότητα αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον πλούτο της μοναστικής ζωής.