Στη δυσάρεστη θέση για μια ακόμη φορά να καταγγείλει «περιστατικά βίας και παρεμπόδισης της άσκησης του λειτουργήματος» των φωτορεπόρτερ είναι το σωματείο του κλάδου, η ΕΦΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η Ένωση, αναφερόμενη στα επεισόδια στη Λέσβο, αναφέρει πως παρά τη σχετική της έκκληση στις αρχές του μήνα, «όσον αφορά τον τραυματισμό ξένου συναδέλφου», με την οποία καλούσε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να διερευνήσουν διεξοδικά τα περιστατικά βίας κατά των φωτορεπόρτερ και να αποδοθούν ευθύνες, δεν διαπιστώνει «καμιά τέτοια διάθεση στην πράξη».
Αντιθέτως, «εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, όπως ορισμένοι λιμενικοί και αστυνομικοί, παρεμποδίζουν, τρομοκρατούν και προπηλακίζουν συστηματικά συναδέλφους όταν καλύπτουν γεγονότα που αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ακόμα και παντελώς αναίτιες προσαγωγές και πολύωρες “εξετάσεις” σε αστυνομικά τιμήματα προς παρεμπόδιση κάλυψης των γεγονότων» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε πως είναι το λιγότερο, παράλογο, εν έτει 2020 να “αποκεφαλίζουμε τον αγγελιοφόρο” όταν και όποτε δε μας αρέσει η είδηση που φέρνει, και οι πράξεις αυτές εκτός από απαράδεκτες σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι και παράνομες και ανήθικες. Καλούμε την συντεταγμένη πολιτεία και την Κυβέρνηση να παρέμβει αποτελεσματικά και να διαφυλάξει το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση, αλλά και ταυτόχρονα την ασφάλεια και την ακεραιότητα των συναδέλφων ως οφείλει» καταλήγει η ΕΦΕ.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες η ΕΣΗΕΑ είχε επίσης απευθυνθεί στις αρχές, με αίτημα να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν δράστες επιθέσεων σε δημοσιογράφους σε Βόρειο Αιγαίο και Έβρο.