Αν και η Eurovision 2025 στη Βασιλεία απέχει αρκετούς μήνες, ήδη γίνεται πολύς λόγος για την επικείμενη συμμετοχή του Ισραήλ. Το διοικητικό συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Σλοβενίας (RTVSLO), όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (20/12), ζητά να μην εμφανιστεί το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού. Η διοίκηση του σλοβενικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα αναμένεται να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που είναι και η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το evrovizija.com, το Διοικητικό Συμβούλιο του RTVSLO πρότεινε ψήφισμα στη 12η συνεδρίασή του, που έγινε από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2024, όπου συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision και ο τρόπος με τον οποίο το RTVSLO θα πρέπει να ανταποκριθεί.
Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκε ψήφισμα το οποίο αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του RTVSLO θα πρέπει να υποβάλει αμέσως αίτημα προς τους διοργανωτές του διαγωνισμού, δηλαδή στην EBU, για τη μη συμμετοχή του Ισραήλ στον επερχόμενο διαγωνισμό στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το ψήφισμα, το οποίο έγινε δεκτό στη συνεδρίαση, αναφέρει ότι το RTVSLO θα πρέπει να ενημερώνει το συμβούλιο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και το ευρύτερο κοινό για τις προσπάθειές του.
Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβενία είχε ζητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ και από τη Eurovision 2024, χωρίς αποτέλεσμα.
Τα άλλα ψηφίσματα που συζητήθηκαν
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω ψήφισμα αυτό ήταν ένα από τα τρία που προτάθηκαν στη συνεδρίαση, αλλά ήταν το μόνο που πέρασε. Μάλιστα, τα άλλα δύο ψηφίσματα αναφορικά με την επικείμενη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2025, τα οποία δεν έγιναν δεκτά, ήταν τα εξής:
-
Το Διοικητικό Συμβούλιο του RTVSLO θα πρέπει να ζητήσει αμέσως από την EBU να μην συμμετάσχει το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Σε περίπτωση συμμετοχής του Ισραήλ, δεν θα μεταδοθεί η εμφάνιση του Ισραήλ.
-
Η διοίκηση του RTVSLO θα πρέπει να ζητήσει αμέσως από την EBU να μην συμμετάσχει το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Σε περίπτωση συμμετοχής του Ισραήλ, η Σλοβενία δεν θα συμμετάσχει στη Eurovision 2025 και δεν θα μεταδώσει τη διοργάνωση.
Κατά συνέπεια, ο σλοβενικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν υποχρεούται να αποσυρθεί από τη Eurovision 2025 σε περίπτωση συμμετοχής του Ισραήλ. Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό σημαίνει ότι το RTVSLO πρέπει να καλέσει ενεργά την EBU να εξετάσει αν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.
Με 38 χώρες η Eurovision 2025
Προς το παρόν η EBU έχει ήδη ανακοινώσει ότι 38 χώρες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Ακόμα, η EBU γνωστοποίησε, πριν από λίγες ημέρες, ποιες αλλαγές αναμένονται στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά δεν έγινε λόγος για αποκλεισμούς.
Επιπλέον, η EBU επεσήμανε ότι θέλει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε εκείνους που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025.