Ο σημαντικός λαϊκός συνθέτης και μουσικός, Άκης Πάνου, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 7 Απριλίου, το 2000.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» για τον σπουδαίο μουσικό.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο ert.gr, στο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Άκη Πάνου, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βασίλη Βαφέα, παρακολουθούμε συνέντευξη του Άκη Πάνου, ο οποίος μιλάει για τη ζωή και τη μουσική του.
Μεταξύ άλλων, «αναφέρει τους καλλιτέχνες και μουσικούς που θεωρεί πρότυπά του και εξηγεί τους λόγους που τους καθιστούν ξεχωριστούς για εκείνον. Ο Άκης Πάνου αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία και πρωταγωνιστικό ρόλο του στίχου στη μουσική του, η οποία όπως εξηγεί, υπηρετεί τους στίχους του».
Στη συνέχεια περιγράφει τη σχέση του «με τις δισκογραφικές εταιρείες και τη δυσκολία να συμβιβαστεί ο ρόλος τους με όσα εκείνος επιδιώκει στη μουσική του».
Εξάλλου, «ο Άκης Πάνου εξηγεί τη σχέση των τραγουδιών του με την ανάγκη του να αποτυπώνει στιγμές, συναισθήματα και βιώματα, και μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους στίχους. Παρεμβάλλονται πλάνα όπου παίζει μπουζούκι και ερμηνεύει μαζί με τον Μανώλη Μητσιά τα τραγούδια “Ο Τρελός” και “Ζωή μου”. Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης πλάνα του Άκη Πάνου ενώ κατασκευάζει ένα μπουζούκι στο εργαστήριό του. Ο ίδιος εξηγεί πως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την κατασκευή οργάνων, ενώ παράλληλα μιλάει και για τη σχέση του με τη ζωγραφική και την χαλκογραφία».
- Δείτε την εκπομπή εδώ.