Στο «Μαύρο Ρόδο» οι μάσκες πέφτουν η μία μετά την άλλη. Πρώτη έσπασε τον όρκο της σιωπής η Αυξεντία. Υπό το κράτους πανικού λόγω της πίεσης που της άσκησε ο Σαράντος, η θεία της Ελισάβετ έπεσε στο κρεβάτι και όλοι φοβήθηκαν για τη ζωή της. Τότε και μόνο άνοιξε την καρδιά της η Αυξεντία στη Φιλαρέτη και ομολόγησε την αλήθεια για τον θάνατο του Διακοσάββα. Πως δηλαδή εκείνος προσπάθησε να βιάσει το νεαρό κορίτσι που ο πατέρας του εμπιστεύτηκε στο μοναστήρι μετά από τον θάνατο της μητέρας της και, στην πάλη επάνω, γλίστρησε και έπεσε με το κεφάλι στην πιρούνα που ήταν παρατημένη στο έδαφος. Όταν η Αυξεντία και η τότε ηγουμένη έφτασαν στον αχυρώνα ειδοποιημένες από την έντρομη Ελισάβετ, ο κτηματίας ήταν νεκρός. Τον έθαψαν κρυφά το ίδιο βράδυ στην Κρυόβρυση για να αποφύγουν το σκάνδαλο και το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Ελισάβετ και ορκίστηκαν να κρατήσουν για πάντα το μυστικό.
Όμως, όπως όλα δείχνουν αυτό δεν είναι το μοναδικό μυστικό ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Πολυξένη διατηρούσε σχέση στο παρελθόν με τον Θέμη, για την οποία δεν μιλάει ποτέ, και υποψιαζόμαστε ότι η κόρη της, η Όλγα, είναι καρπός αυτής της σχέσης. Ξέρουμε επίσης ότι η Πολυξένη ερχόμενη στη Γερακιανή γνώρισε την Ισμήνη, τη μητέρα της Ελισάβετ, κι έγιναν αχώριστες, έως τη στιγμή που την πρόδωσε, κάνοντας δεσμό με τον άνδρα της.
Ξέρουμε τέλος ότι η Ελισάβετ κατηγορεί τον πατέρα της για τον θάνατο της μητέρας της, της Ισμήνης, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν θέλει να επισκέπτεται το πατρικό της και να έχει στενές σχέσεις με τους δικούς της.
Όμως, μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε κατά πόσο οι κατηγορίες της Ελισάβετ ήταν βάσιμες. Θα μπορούσαν να είναι απλά το παράπονο ενός πληγωμένου παιδιού, κάτι που είδε ή άκουσε και το ερμήνευσε με την αθωότητα των δώδεκα χρόνων του.
Οι εξελίξεις στο επεισόδιο της Κυριακής του «Μαύρου Ρόδου»
Δυστυχώς, σύμφωνα με τη Σοφία Σεϊρλή, την ηθοποιό που υποδύεται την Αυξεντία στη σειρά, η Ελισάβετ ήταν αυτόπτης μάρτυς του θανάτου της μητέρας της. Ήταν εκεί στον καυγά Ισμήνης, Πολυξένης και Λευτέρη, όταν μια σπρωξιά έγινε η αιτία η μητέρα της να χάσει τη ζωή της.
Στο επεισόδιο της Κυριακής θα ακούσουμε για πρώτη φορά τον Λευτέρη να μιλάει ανοιχτά στην Πολυξένη για το «κακό» που τους κρατάει μαζί, τον λόγο που δεν ζητάει διαζύγιο. Το «κακό» δεν είναι άλλο από τον θάνατο της Ισμήνης που επήλθε κάτω από ύποπτες συνθήκες, όπως θα δούμε, ένα γεγονός που αποσιωπήθηκε έντεχνα. Εκεί είναι που έβαλε το χέρι του ο Διακοσάββας, άνθρωπος με μεγάλο κύρος στην περιοχή, κι έτσι δεν ανακατεύτηκε η αστυνομία.
Δείτε ένα απόσπασμα από το επεισόδιο του «Μαύρου Ρόδου» της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου: