Με το τραγούδι «Hurricane» («Τυφώνας») που ερμηνεύει η Eden Golan, εκπροσωπείται το Ισραήλ στη Eurovision 2024, η οποία θα γίνει στη Σουηδία μεταξύ 7 και 11 Μαΐου, και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής (10/03).
Συγκεκριμένα, το τραγούδι έχει γραφτεί από τους Keren Pels, Avi Ohion και Stav Begar, αλλά πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πάρει το πράσινο φως από τη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.
Μάλιστα, υπήρξαν φωνές σε αρκετές χώρες – κυρίως της βόρειας Ευρώπης – που ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision 2024 λόγω της στρατιωτικής επιχείρησής του που είναι σε εξέλιξη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ως απάντηση, όταν και δέχθηκε επίθεση στο έδαφός του από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι πήραν δεκάδες ανθρώπους ως ομήρους στη Γάζα.
Επισημαίνεται ότι η ερμηνεύτρια του τραγουδιού «Hurricane», Eden Golan, επελέγη για τον διαγωνισμό της Eurovision 2024, όταν κέρδισε το τάλεντ σόου, «HaKokhav HaBa» («The Next Star»), τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ συμμετέχει στο δεύτερο μισό του δεύτερου ημιτελικού της της Eurovision 2024, στον οποίo λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι και ο οποίος θα γίνει την Πέμπτη 9 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.
Πώς επελέγη η συμμετοχή του Ισραήλ για τη Eurovision 2024
Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα euromix.co.il, μετά την απόφαση της EBU να αποκλείσει δύο τραγούδια τα οποία είχαν επιλεγεί από ειδική επιτροπή, με την αιτιολογία ότι οι στίχοι των τραγουδιών δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του διαγωνισμού και φέρουν πολιτικό χαρακτήρα, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ) επιβεβαίωσε ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision.
Μάλιστα, το ΚΑΝ ακολούθησε τη συμβουλή του Προέδρου της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, οι οποίες θα επέτρεπαν τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024 που θα διεξαχθεί στο Μάλμε. «Είναι σημαντικό για το Ισραήλ να εμφανιστεί στη Eurovision, διότι είναι μια σκηνή με εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές, γι’ αυτό φερθείτε έξυπνα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της χώρας στο διοικητικό συμβούλιο της εθνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Ως εκ τούτου, το ΚΑΝ επικοινώνησε με τους δημιουργούς των δύο επιλεγμένων τραγουδιών, του «October Rain» που επελέγη αρχικά και του «Dance Forever» που ήρθε στη δεύτερη θέση της ειδικής επιτροπής, και ζήτησε να αναπροσαρμόσουν τους στίχους, διατηρώντας την πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία. Οι προσαρμογές έγιναν κατόπιν αιτήματος του ΚΑΝ και έτσι επελέγη το τραγούδι που εστάλη στην EBU, η οποία και το ενέκρινε.
Οι αντιδράσεις για το Ισραήλ στη Eurovision 2024
Στη Σουηδία, η οποία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού στο Μάλμε τον Μάιο, περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, μεταξύ των οποίων και η Robyn, έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη διοργανώτρια Αρχή του θεσμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), επισημαίνοντας την υποκρισία της απέναντι στην «ανθρωπιστική καταστροφή», που συντελείται στη Γάζα, όπως αναφέρει η Aftonbladet.
Οι Φινλανδοί καλλιτέχνες κάλεσαν τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας (YLE) να πιέσει την EBU να αποτρέψει «μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει μια στρατιωτική κατοχή [από το να αποκτήσει] μια δημόσια σκηνή για να καθαρίσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής».
Από την πλευρά της, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTÉ) έλαβε σχεδόν 500 e-mails, που το καλούσαν να αποσυρθεί από τη διοργάνωση, εάν το Ισραήλ συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Journal.
Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου διεξήχθη ο πρώτος ημιτελικός του εθνικού τελικού της Νορβηγίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, του λεγόμενου Melodi Grand Prix 2024, και κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης εμφανίστηκε διαδηλώτρια με τη σημαία της Παλαιστίνης.
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισλανδίας (RÚV) δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την απόφασή για το αν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία εθνικής επιλογής, στην οποία συμμετείχε και ένας Παλαιστίνιος τραγουδιστής, ο Bashar Murad με το τραγούδι «Vestrið Villt». Επίσης, η Idoia Villanueva, βουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ισπανία, θέλησε να τονίσει τον ρόλο του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε επιστολή προς την EBU και στάλθηκε εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς.
Μάλιστα, σε σχετική επιστολή της που περιήλθε στην κατοχή του Politico, η Ισπανίδα ευρωβουλεύτρια – μεταξύ άλλων – τονίζει: «Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ (KAN) δημοσίευσε, τον περασμένο Νοέμβριο, ένα βίντεο με ανήλικους να τραγουδούν για τη Γάζα και να εκστομίζουν φράσεις όπως “μέσα σε έναν χρόνο θα τους εξοντώσουμε όλους”, αναφερόμενοι στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας».
Ποια η θέση της EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ
Η EBU πήρε θέση στο ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision μέσα από ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 στη βελγική εφημερίδα HLN και σημειώνει πως δεν σχεδιάζει να αποκλείσει το Ισραήλ.
Χαρακτηριστικά, η EBU τονίζει: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».
Ακόμα, επισημαίνεται ότι η EBU βασίζει την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.
Ο κρυφός «άσος» του Ισραήλ για τη Eurovision 2024
Η ερευνήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Zoë Jay, δήλωσε αρχικά, στις 31 Ιανουαρίου, πως μπορεί να είναι εφικτή η αποβολή του Ισραήλ από τον μουσικό διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις της στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, η ίδια είπε: «Ο πήχης για τον αποκλεισμό χωρών από τον διαγωνισμό είναι ψηλά, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα πιθανό το Ισραήλ να αποκλειστεί για παρόμοιους λόγους με τη Ρωσία. Ειδικά τώρα που το Διεθνές Δικαστήριο έχει δηλώσει τον “πιθανό κίνδυνο” γενοκτονίας. Η συμμετοχή του Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της EBU ως ενός οργανισμού που ενώνει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Zoë Jay, η οποία εργάζεται στη μονάδα που μελετά τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, τις αξίες και τα ιδανικά στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, υπάρχει ένας παράγοντας που μειώνει την πιθανότητα αποκλεισμού του Ισραήλ και αυτός είναι ο κύριος χορηγός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, δηλαδή η MoroccanOil, ισραηλινή εταιρεία γνωστή για τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
«Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στο Ισραήλ, οπότε η EBU έχει οικονομικό κίνητρο να κρατήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό. Ωστόσο, η πιθανότητα να μείνει εκτός το Ισραήλ αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερες συμμετέχουσες χώρες ασκούν πίεση στην EBU», τόνισε στη συνέχεια η Zoë Jay και πρόσθεσε: «Αρκετές συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, απείλησαν να αποχωρήσουν αν η Ρωσία συμμετείχε το 2022. Οι καλλιτέχνες και οι fans στην Ισλανδία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία έχουν εκφράσει ιδιαίτερα έντονα την άποψή τους για τον αποκλεισμό του Ισραήλ».