Media

Στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Σημειώνεται πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται η επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς σήμερα εκδικάστηκαν οι προσφυγές μερίδας εργοδοτών, οι οποίοι προσέφυγαν με στόχο την κατάργηση της εισφοράς του 2% επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ.

Στο ΣτΕ, που αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέχρι 15 Ιουλίου, παρόντες ήταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Γιουνές Μζαχέντ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να εκφράσει την αλληλεγγύη της διεθνούς δημοσιογραφίας στον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την διάσωση του ασφαλιστικού τους ταμείου.

«Αγωνιζόμαστε για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα και καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία στο πλευρό μας» δήλωσε, έξω από το ΣτΕ, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποτρέψουμε τον θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ».

«Οι εκδότες και οι καναλάρχες, ευτυχώς όχι όλοι, που έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, επιχειρώντας να πλήξουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των χιλιάδων εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, έχουν πάρει κίνητρα, δύο έως και πέντε φορές περισσότερα, από αυτά που καλούνται να δώσουν στον ΕΔΟΕΑΠ. Πρέπει να αποτρέψουμε τον θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ. Πρέπει να αποτρέψουμε τον θάνατο της ενημέρωσης. Αγωνιζόμαστε για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα και καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία στο πλευρό μας» σημείωσε ο κ. Καπάκος.

Επίσης, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου τόνισε: «Οι δημοσιογράφοι πληρώσαμε ακριβά, σε όλο το διάστημα της κρίσης. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας είναι άνεργοι. Δεκάδες συνταξιούχοι εξαναγκάστηκαν να στερηθούν τις συντάξεις τους για ένα χρονικό διάστημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον στους ιδιοκτήτες, που, αφού επί έξι μήνες διαπραγματεύτηκαν, στη συνέχεια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να καταρρεύσει ο νόμος που δίνει ελπίδα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την δική μας ασπιρίνη, όπως έχουν όλοι οι Έλληνες».

Καμπάνια στήριξης και αλληλεγγύης από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Την στήριξη κι αλληλεγγύη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) στο θέμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γιουνές Μζαχέντ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα έπειτα από αίτημα της ΕΣΗΕΑ.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μζαχέντ τονίζει ότι «ήρθα στην Αθήνα ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κι ο πρωταρχικός λόγος είναι να στηρίξω τους συναδέλφους στην υπόθεση της εκδίκασης του ΕΔΟΕΑΠ, μια υπόθεση που αφορά στα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται στα ΜΜΕ, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΔΟΕΑΠ στο ΣτΕ, του ασφαλιστικού κι υγειονομικού φορέα των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, αφορά στην προσφυγή μερίδας των εργοδοτών, για την κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην καμπάνια υποστήριξης που διοργανώνει η ΔΟΔ, στην οποία καλούνται όλες οι ενώσεις συντακτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεθνώς να ταχθούν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους για το συγκεκριμένο θέμα. «Το εν λόγω ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί στην ουσία την πρώτη μου αποστολή, καθώς είναι μια από τις προτεραιότητές μας το θέμα της ασφάλισης κι απασχολεί την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αυτήν την στιγμή διοργανώνουμε μια εκστρατεία στήριξης των δημοσιογράφων και εργαζομένων στην Ελλάδα.

Το πώς θα στηρίξουμε τον κλάδο, διότι η υπόθεση της Ελλάδας είναι καθοριστική και για τα άλλη κράτη, αφού υπάρχει η πιθανότητα κι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί προηγούμενο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες περιπτώσεις παγκοσμίως. Θα πρέπει να αντισταθούμε, να διαδηλώσουμε και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση και στις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν τα οικονομικά μέσα και προσπαθούν να αναιρέσουν αυτά τα κοινωνικά κεκτημένα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία είναι μια ομοσπονδία των συνδικάτων κι όλες οι δημοσιογραφικές, συνδικαλιστικές ενώσεις θα συνταχθούν για να στηρίξουν το θέμα των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, των κεκτημένων τους. Και δεν θα το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε σε επίπεδο παγκόσμιο και θα το κοινοποιήσουμε σε όλον τον κόσμο».

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΟΔ «όταν δεν γίνονται σεβαστά τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο τότε παίρνουν διεθνείς διαστάσεις και το ζήτημα διογκώνεται. Πέρα από τα καίρια θέματα – πληγές της δημοσιογραφίας που αφορούν αρχικά τις δολοφονίες, την κακομεταχείριση δημοσιογράφων αλλά και καταπίεση της ελευθεροτυπίας επόμενο σοβαρό ζήτημα είναι τα κοινωνικά κεκτημένα, η ασφάλιση των ανθρώπων των ΜΜΕ, καθώς διανύουμε πολύ δύσκολη, κρίσιμη περίοδο για τον Τύπο. Για αυτό και θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα των κρατών να προασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μζαχέντ, ως ΔΟΔ θα προσπαθήσουν να πιέσουν, «θα αρχίσουμε με επιστολές προς τα συνδικάτα, την κυβέρνηση, τους βουλευτές προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για επιδότηση θέσεων εργασίας
Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τις τροχαίες παραβάσεις
Chevron Right