«Το βραχιόλι της φωτιάς» είναι η νέα σειρά εποχής της ΕΡΤ που μας μεταφέρει στην ιστορική περίοδο από το 1917 μέχρι το 1962. Η δραματική σειρά βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας – Μαγρίζου. Η τηλεοπτική μετάφορά του βιβλίου έχει σκηνοθετηθεί από τον Γιώργο Γκικαπέππα, σε σενάριο του Νίκου Απειρανθίτη και της Σοφίας Σωτηρίου.
Η σειρά πρόκειται να κάνει πρεμιέρα αρχικά στην πλατφόρμα ERTFLIX από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου. Πρόκειται για οκτώ επεισόδια που θα είναι διαθέσιμα μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα προβληθεί στην ΕΡΤ1 από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 22:00 με το πρώτο επεισόδιο να είναι διπλό. Από εκεί και πέρα θα προβάλλεται ένα επεισόδιο κάθε Σάββατο στις 22:00.
Πρόκειται για το δραματικό οδοιπορικό μιας οικογένειας Εβραίων στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από αλλεπάλληλες συγκρούσεις, δυνατούς έρωτες και ανελέητες φωτιές. Τα γυρίσματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά καθώς τα οχτώ επεισόδια, μέσα από τα οποία εξελίσσεται η υπόθεση, διατρέχουν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες (1917-1962) και είχαν διάρκεια 53 ημερών.
Προηγήθηκε ρεπεράζ σε περισσότερους από 300 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε διάφορες περιοχές, καθώς έπρεπε να επιλεγούν σπίτια διαφορετικών εποχών και κατηγοριών (από αγροτόσπιτα έως νεοκλασικά και αρχοντικά, εκκλησίες, καταστήματα, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ξενοδοχεία, στρατόπεδα, εργοστάσια κ.ά.), καθώς επίσης πολλοί και διαφορετικοί εξωτερικοί χώροι. Μεγάλες παρεμβάσεις έγιναν και στη βασική οικία της σειράς (535 τ.μ.,) την οποία η παραγωγή ανακατασκεύασε εσωτερικά με σκηνογραφικές παρεμβάσεις και επίπλωσε εξ ολοκλήρου με έπιπλα εποχής. Ενώ για τις ανάγκες της σειράς χρειάστηκαν πολλά και διαφορετικά μέσα μεταφοράς. Από χειράμαξες, σούστες και κάρα έως και οχήματα της δεκαετίας του ’30, του ’60 αλλά και φορτηγό του ’40, όπως και αυθεντική μοτοσικλέτα της γερμανικής κατοχής.
Τα κουστούμια επίσης ξεπέρασαν τα 1.400 ενδύματα. Για τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν ρόλους Γερμανών στρατιωτών χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές γερμανικές στολές, ενώ για τις σκηνές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ράφτηκαν 60 στολές, στις οποίες έγινε ειδική πατίνα παλαίωσης. Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 βοηθητικοί ηθοποιοί.
Το βασικό καστ της σειράς «Το βραχιόλι της φωτιάς»
Νίκος Ψαρράς (Μωής Κοέν), Ελισάβετ Μουτάφη (Μπενούτα Κοέν), Χρήστος Λούλης (Ιωσήφ), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Έστερ), Σπύρος Σταμούλης (Κωνσταντίνος), Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν), Μιχάλης Ταμπακάκης (Ηλίας), Δημήτρης Αριανούτσος (Ιωσήφ-νεότερος), Χριστίνα Μαθιουλάκη (Ραχήλ), Γιώργος Ζιάκας (Θανάσης), Νικολέτα Χαρατζόγλου (Σαρίνα), Ηλέκτρα Μπαρούτα (Ματίλντα), Γκαλ Ρομπίσα (Νταβίντ), Παναγιώτης Ξυνός (Ιωσήφ σε παιδική ηλικία).