Media

Eurovision 2023: Τι ώρα και πού θα δείτε την κλήρωση των ημιτελικών

Η Ελλάδα μαθαίνει σε λίγες ώρες σε ποιον ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 θα συμμετάσχει.

Ώρα Ελλάδας, την Τρίτη (31/01), καθώς θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για την ημιτελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023, ο οποίος θα γίνει στο Λίβερπουλ από τις 9 έως τις 13 Μαΐου για λογαριασμό της Ουκρανίας που νίκησε πέρσι αλλά, φέτος, δεν μπορεί να τον διοργανώσει εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision λαμβάνουν μέρος 37 χώρες, από τις οποίες οι 31 – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – καλούνται να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης και να πάρουν το ένα από τα δέκα εισιτήρια κάθε προκριματικής βραδιάς για τον τελικό, χάρη στην ψήφο του τηλεοπτικού κοινού και μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 από τον 16χρονο Victor Vernicos και την μπαλάντα με τίτλο «What They Say», όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/01) από την ΕΡΤ. Ο νεαρός καλλιτέχνης, μάλιστα, δήλωσε – μεταξύ άλλων – πως η συγκεκριμένη μπαλάντα είναι «ένας ύμνος στις συναισθηματικές σκέψεις του άγχους».

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, τη Δευτέρα (30/01) έδωσε στη δημοσιότητα τις πέντε ομάδες στις οποίες χωρίστηκαν οι 31 χώρες για την ημιτελική φάση πριν από την κλήρωση κατανομής. Επισημαίνεται ότι μοναδικό κριτήριο για την κατάρτιση αυτών των πέντε ομάδων είναι οι ψηφοφορίες των χωρών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κατά τα τελευταία χρόνια ούτως ώστε να αποφευχθεί – όσο γίνεται – η ανταλλαγή βαθμών μεταξύ γειτονικών κρατών. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στην τέταρτη ομάδα μαζί με τον Άγιο Μαρίνο, την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία.

Οι πέντε ομάδες για την κλήρωση κατανομής

  • Α’ ομάδα: Αλβανία, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία

  • Β’ ομάδα: Αυστραλία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία

  • Γ’ ομάδα: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία

  • Δ’ ομάδα: Άγιος Μαρίνος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία

  • Ε’ ομάδα: Βέλγιο, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία

Βέβαια, εξασφαλισμένη θέση στον τελικό της 13ης Μαΐου έχουν οι λεγόμενες «Big Five» χώρες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, εφόσον είναι και αυτές που δίνουν τα περισσότερα χρήματα στην EBU. Ακόμα, στον τελικό έχει προκριθεί και η Ουκρανία που νίκησε στον περσινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά δεν μπορεί να τον διοργανώσει φέτος εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία. Έτσι, για λογαριασμό της Ουκρανίας, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2023 φιλοξενείται στο Ηνωμένο Βασίλειο μιας και, πέρσι, στο Τορίνο, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης της κλήρωσης κατανομής

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/01), η κλήρωση για την ημιτελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 θα μεταδοθεί, στις 21:00, σε απευθείας σύνδεση με το Λίβερπουλ και μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της ΕΡΤ για τον μουσικό θεσμό. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση είτε από εδώ είτε μέσα από το επίσημο κανάλι του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο YouTube.

Επισημαίνεται ότι οικοδεσπότες της βραδιάς θα είναι ο Ράιλαν και η ΈιΤζέι Οντούντου. Ακόμα, πριν από την κλήρωση για την ημιτελική φάση της Eurovision 2023, ο Στέφανο Λο Ρούσο, δήμαρχος του Τορίνο που φιλοξένησε τον περσινό διαγωνισμό, θα παραδώσει το κλειδί της διοργάνωσης στην Τζόαν Άντερσον, δήμαρχο του Λίβερπουλ.

Πάντως, στην κλήρωση για την ημιτελική φάση της Eurovision 2023 θα παρευρεθούν μόνο συγκεκριμένοι προσκεκλημένοι και η διαδικασία πρόκειται να διεξαχθεί με τη βοήθεια νέων από σχολείο του Λίβερπουλ και μελών της ουκρανικής κοινότητας που έχουν εγκατασταθεί στη βρετανική πόλη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νοσηλευτές: Δεν ισχύουν τα οικονομικά κίνητρα που τάζουν για μετακινήσεις
Συστάσεις πολιτικής για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου
Chevron Right