Στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπή «Αυτοψία» ο Αντώνης Σρόιτερ παρουσίασε ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τη ζωή τους και πλέον ζουν μη συμβατικά. Μεταξύ αυτών και η άλλοτε δημοσιογράφος του Mega, Δήμητρα Σωτηριάδου.
Συνταξιούχος πλέον, έχει απομονωθεί εδώ και μερικά χρόνια στο οικογενειακό κτήμα στον Ασώματο Ρεθύμνου. Εκεί ζει σε ένα σπίτι-κοντέινερ, το οποίο δεν έχει ρεύμα – λειτουργεί με φωτοβολταϊκά – καλλιεργώντας την τροφή της, χωρίς τηλεόραση και κυρίως χωρίς τα τρία κινητά που «κάποτε χτυπούσαν ασταμάτητα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Ο εγκέφαλος είχε ‘καεί’», λέει η ίδια, περιγράφοντας τους ρυθμούς ζωής που είχε ως ρεπόρτερ.
«Δεν θέλω φώτα, γι’ αυτό δεν έχω ΔΕΗ. Δεν θέλω να παρεμβαίνω στο φυσικό περιβάλλον. Δεν είχα ζήσει τη φύση. Δεν το είχα σχεδιάσει. Το 2004 είχα έρθει διακοπές και ο μπάρμπας μου μού είπε «έλα να σου δείξω το χωραφάκι της μαμάς». Όταν ήρθα εδώ με τη φίλη μου έπαθα πλάκα. Του είχα ότι κάτι θα κάνω. Ήρθα το 2018. Σε λίγο καιρό θα έχω και το λάδι μου», είπε και συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι τα πιο δύσκολα επαγγέλματα. Δεν θέλω τίποτα χημικό εδώ. δεν υπάρχει ούτε τσιμέντο. Μου αρέσει η μοναξιά. Πριν έρθω εδώ έκανα απεξάρτηση από τα κινητά. Τώρα έχω ένα καρτοκινητό, πλένω τα ρούχα στο χέρι».
Η γνωστή δημοσιογράφος είχε παραχωρήσει συνέντευξη πριν από λίγο καιρό στο CretaLive, όπου είχε αναφερθεί στη νέα της κανονικότητα.
Όπως είχε πει η ίδια:
«Σαν εργατάκι της είδησης έμαθα να έχω υπομονή και επιμονή. Θα έλεγα αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα μου. Δεν πανικοβάλλομαι σε δύσκολες καταστάσεις, σε καταστάσεις όπως υγείας, που πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, όταν αλλάζει η καθημερινότητα της ζωής σου. Φυσικά η έλλειψη πανικού με βοηθάει και στη νέα μου κατάσταση που φτιάχνω στην Κρήτη.
Πολλοί φίλοι θεωρούσαν πως δεν θα άντεχα πέρα από δυο εβδομάδες μόνη στον ελαιώνα του χωριού, χωρίς ρεύμα και τα απαραίτητα της Αθήνας, όπως τηλεόραση, πλυντήριο κ.λ.π. Φυσικά τους διέψευσα! Άσε που από τις θείες στο χωριό έμαθα πώς να διατηρώ το ψυγείο δροσερό φυσικά χωρίς ρεύμα», είχε πει.
Σε ό,τι αφορά στη δημοσιογραφία είχε δηλώσει: «Είναι στα χειρότερά της. Περνάει και αυτή την κρίση της. Δεν είναι το μέσον, είναι ο τρόπος. Όταν διαχωριστεί η δημοσιογραφία από την διεκπεραίωση, τότε θα αναδυθεί. Δημοσιογραφία χωρίς είδηση δεν υφίσταται. Είδηση είναι το νέο. Σήμερα δεν βλέπεις ούτε αποκλειστικά θέματα.
Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν, όπως και ερευνητική δημοσιογραφία. Οι δημοσιογράφοι δυστυχώς κακοχαρακτηρίστηκαν από ορισμένους την περίοδο που επεβλήθησαν με το ζόρι τα μνημόνια στη χώρα. Όσοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διεκπεραίωση, τράβηξαν στον πάτο μαζί με τη χώρα και το σύνολο των δημοσιογράφων από όλα τα μέσα».