Κόσμος

ΟΗΕ: Ξεκινά διεθνής έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Παλαιστίνη – Ισραήλ

Ο ΟΗΕ αρχίζει διεθνή έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ. Τη λύπη τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, για την απόφαση αυτή.

Τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της 11ήμερης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Γάζα αποφάσισε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η έρευνα θα εξετάσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, αλλά και για τις «βαθύτερες αιτίες» των εντάσεων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, ως συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το σχέδιο ψηφίσματος (…) εγκρίνεται», δήλωσε ο Ναζχάτ Σαμίμ Χαν, πρεσβευτής των Φίτζι, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου του φόρουμ της Γενεύης, έπειτα από μια ολοήμερη έκτακτη συνεδρίαση.

Δεν άργησε να έρθει η αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν – δια της αποστολής τους στη Γενεύη – ότι «λυπούνται βαθύτατα» για την απόφαση να ξεκινήσει διεθνή έρευνα, καθώς «απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν καθεστώς παρατηρητή και δεν ψηφίζουν στο φόρουμ της Γενεύης, δεν μίλησαν κατά τη διάρκεια της ολοήμερης έκτακτης συνεδρίασης στην οποία εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων

(Με πληροφορέις από ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σαλαμίνα: Σύλληψη ζευγαριού για ληστεία σε χρυσοχοείο
Φον Ντερ Λάιεν: Τεράστιο όφελος για την Ευρώπη η Ελλάδα
Chevron Right