Μετά από μια δραματική νύχτα που σημαδεύτηκε από την επιβολή και την άμεση άρση στρατιωτικού νόμου, η Νότια Κορέα ξυπνά σε μια ημέρα που φέρνει κανονικότητα, αλλά και εντάσεις. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις πολιτικές αναταράξεις, οι πολίτες επέστρεψαν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, οι κυβερνητικές υπηρεσίες παρέμειναν ανοιχτές, και οι τράπεζες εξυπηρετούν το κοινό χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, οι πολιτικές αντιδράσεις απέναντι στον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ είναι σφοδρές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μήνυση για «ανταρσία» εναντίον του προέδρου και κορυφαίων αξιωματούχων του στρατού και της αστυνομίας. Παράλληλα, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της χώρας, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια μέλη, κήρυξε γενική απεργία επ’ αόριστον, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για στρατιωτικό νόμο «παράλογη» και «αντιδημοκρατική».
«Θα καταθέσουμε μήνυση για ανταρσία» εναντίον του κ. Γιουν, των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών και «προσωπικοτήτων-κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας», ιδίως των αρμόδιων για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου —πρόκειται για πτέραρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας—, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα.
Μαζικές παραιτήσεις
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σήμερα.
«Κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Γιουν», ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Τζονγκ Τζιν-σοκ, «υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μαζικά», μετέδωσε το Γιονάπ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Χανγκ Ντονγκ-χουν, κάλεσε τον πρόεδρο να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λογοδοσία όσων εμπλέκονται.
«Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και λεπτομερώς», δήλωσε σε κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής του Κόμματος της Εξουσίας του Λαού, ο Χανγκ Ντονγκ-χουν, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».
Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έξω από τη Βουλή στη Σεούλ, με πολίτες να ζητούν την παραίτηση του προέδρου.
Η κοινωνία της Νότιας Κορέας το πρωί της Τετάρτης δείχνει να ισορροπεί ανάμεσα στην κανονικότητα της καθημερινότητας και την οργή για τις αποφάσεις που κλόνισαν τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας.
Γιατί κήρυξε στρατιωτικό νόμο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Ο Γιουν κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
«Δέχτηκα την απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευση για τη διάλυση και την άρση του στρατιωτικού νόμου», είπε σε ομιλία του στο έθνος που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεχόταν πιέσεις από την αντιπολίτευση, ώστε να άρει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε νωρίτερα με διάταγμά του. Η Βουλή είχε καταψηφίσει τον νόμο ενώ, ακόμα και το κυβερνών κόμμα του προέδρου, τον καλούσε να άρει τον στρατιωτικό νόμο.
Το νοτιοκορεατικό νόμισμα γουόν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) το γουόν υποχωρούσε κατά 1,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1.428,09 γουόν ανά δολάριο.
Στόχος του προέδρου ήταν η αντιπολίτευση και ιδίως το Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) που έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε πολλές διαδικασίες καθαίρεσης μελών της κυβέρνησης καθώς και του ίδιου του προέδρου, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά. Οργάνωσε επίσης μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και για να ζητήσει να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει μια υπόθεση χειραγώγησης μετοχών στο Χρηματιστήριο, στην οποία ενδέχεται να εμπλέκεται η Πρώτη Κυρία της χώρας, Κιμ Κέον Χέε.