Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας κορυφαίος σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή (26/08) ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, ακόμα και αν το Κίεβο παραιτηθεί επισήμως από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, ο τέως Πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας ανέφερε σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
👉 #Ukraine : #Zelensky un interlocuteur ?
🗣️ Dmitri #Medvedev
"Zelensky représente l’Ukraine."
Pour la première fois, le Russe connu pour être un "faucon" envisagerait à nouveau une négociation "sous condition."📺 #Le20hdeDariusRochebin | @DariusRochebin pic.twitter.com/y3Vep2S4U9
— LCI (@LCI) August 26, 2022
Ακόμα και πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν απαράδεκτη για αυτήν.
«Η αποκήρυξη της συμμετοχής της στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι πλέον ζωτικής σημασίας, αλλά είναι ήδη ανεπαρκής για την εγκαθίδρυση της ειρήνης», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο δίκτυο LCI, σύμφωνα με αποσπάσματα που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την εκστρατεία μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της, που είναι η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας όπως, άλλωστε, έχει τονίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν αν και τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση κάνουν λόγο για ένα αβάσιμο πρόσχημα ενός κατακτητικού πολέμου.
Πάντως, η Ρωσία και η Ουκρανία διεξήγαγαν αρκετούς γύρους συνομιλιών μετά την έναρξη της εισβολής, αλλά δεν σημείωσαν καμία πρόοδο και υπάρχουν λίγες προοπτικές για συνέχιση των συνομιλιών.
«Αυτό (σ.σ.: οι συνομιλίες) θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Ήμασταν έτοιμοι και πριν να συναντηθούμε (σ.σ.: με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι)», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στα σχόλιά του, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε, επίσης, ότι τα όπλα των ΗΠΑ που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, όπως οι εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS, δεν αποτελούν ακόμα ουσιαστική απειλή. Aυτό, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει, ανέφερε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «αν τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ, μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις».
«Αυτό σημαίνει ότι όταν αυτού του είδους ο πύραυλος πετάει 70 χιλιόμετρα, αυτό είναι ένα πράγμα, αλλά όταν είναι για 300-400 χιλιόμετρα, αυτό είναι άλλο. Αυτό θα ήταν μια απειλή απευθείας για το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.