Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να καταστείλει τις μεταναστευτικές ροές και έτσι, τη Δευτέρα (18/09), αποφάσισε τόσο την αύξηση του χρόνου παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε δομές υποδοχής έως και 18 μήνες όσο και την κατασκευή νέων κέντρων φιλοξενίας. Άλλωστε, οι σκληροπυρηνικές μεταρρυθμίσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ακολουθούν την αύξηση των αφίξεων με βάρκες αυτόν τον μήνα, με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να αποβιβάζονται στο μικροσκοπικό νησί της Λαμπεντούζα, αριθμός μεγαλύτερος από τον συνήθη μόνιμο πληθυσμό του.
Σύμφωνα με το Politico, η Λαμπεντούζα, μόλις 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας, αποτελεί την πύλη προς την Ευρώπη για πολλούς μετανάστες που αναζητούν μια νέα ζωή. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ήρθε στην εξουσία πριν από έναν χρόνο υποσχόμενη να περιορίσει τη μετανάστευση, αλλά οι αφίξεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το 2023, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Meloni's message to would-be migrants:
“It does not make sense to trust traffickers, because they will take a lot of money, put you on a boat that is unfit for the journey and once you get here you will be detained and sent back.”https://t.co/Sgg5BnHGzM
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) September 18, 2023
Τη Δευτέρα (18/09), το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε μέτρα για την αύξηση του χρόνου κράτησης των παράνομων μεταναστών – από 3 σε 18 μήνες – σύμφωνα με αξιωματούχο του πρωθυπουργικού γραφείου. Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης την κατασκευή νέων κέντρων κράτησης που προορίζονται για την κράτηση όλων όσων φθάνουν χωρίς βίζα μέχρι να κριθεί αν έχουν δικαίωμα ασύλου ή να επαναπατριστούν.
«Θα έχουμε όλο τον απαραίτητο χρόνο, όχι μόνο για να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά και για να προχωρήσουμε στον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι, προσθέτοντας: «Η μάχη κατά της μετανάστευσης είναι «μια μάχη εποχής για την Ιταλία και την Ευρώπη».
Ακόμα, την Παρασκευή (15/09), σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι τα πραξικοπήματα, οι φυσικές καταστροφές, ο πόλεμος των σιτηρών και ο τζιχαντισμός, καθώς και η οικονομική κρίση στην Τυνησία, συνέβαλαν στη «μη βιώσιμη μεταναστευτική πίεση» στην Ιταλία. Οι συνθήκες «θα μπορούσαν να προκαλέσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη», υποστήριξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Προφανώς, όμως, η Ιταλία και η Ευρώπη δεν μπορούν να δεχτούν αυτή την τεράστια μάζα ανθρώπων».
Η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ήθελε να «στείλει ένα μήνυμα» στους επίδοξους μετανάστες. «Δεν έχει νόημα να εμπιστεύεστε τους διακινητές, γιατί θα σας πάρουν πολλά χρήματα, θα σας βάλουν σε ένα σκάφος που είναι ακατάλληλο για το ταξίδι και μόλις φτάσετε εδώ, θα σας κρατήσουν και θα σας στείλουν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Μάλιστα, η κρίση της Λαμπεντούζα αποτέλεσε την τέλεια δικαιολογία για την Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου να κατευνάσει τη βάση της με την πάταξη της μετανάστευσης. Τα νέα μέτρα πρόκειται να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, με αυξημένη επιτήρηση και μια ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για τον αποκλεισμό των αναχωρήσεων που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κυριακή (17/09), κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί με την Τζόρτζια Μελόνι.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, Έλι Σλέιν, χαρακτήρισε την αύξηση του χρόνου κράτησης ως «μια μισητή επιλογή». Σε επιστολή της στη «La Repubblica», η ίδια ανέφερε ότι τέτοια μέτρα στο παρελθόν δεν είχαν βοηθήσει στην αύξηση των επαναπατρισμών και ζήτησε «ασφαλείς και νόμιμους τρόπους» για να φτάσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες επαναπατρισμού δεν ήταν επιτυχείς στο παρελθόν. Μεταξύ του 2014 και του 2020, μόνο περίπου το 20% όσων έπρεπε να επαναπατριστούν, εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης OpenPolis.