Κόσμος

Αφγανιστάν: Συνεχίζεται η επέλαση των Ταλιμπάν – Πλησιάζουν την Καμπούλ

Συνεχίζεται η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν  και πλέον είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ.   

Μέρες μετράει πλεόν το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης του Αφγανιστάν,  η πρωτεύουσα Καμπούλ, για να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Πολλοί από αυτούς μετακινήθηκαν με τα παιδιά και τα ελάχιστα υπάρχοντά τους στην Καμπούλ, όπου και κοιμούνται στους δρόμους.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους.

Πρώτο απόσπασμα των αμερικανών Πεζοναυτών, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκκένωσης, έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «προπαγανδιστικούς σκοπούς» από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ Αλάμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Όλες έπεσαν μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Προηγουμένως είχαν καταλαβει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Έκρηξη» Σταρόβα: «Είναι αστείο να κοιτάμε τι μάρκα είναι το εμβόλιο»
Απέλαση προέδρου ποντιακής oμοσπονδίας: Στην Κομισιόν φέρνει το θέμα ο Ν. Ανδρουλάκης
Chevron Right