Με πλήγματα στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου θα απαντήσει το Ιράν σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Αλί Φαντάβι.
«Εάν οι κατακτητές κάνουν ένα τέτοιο λάθος, θα στοχεύσουμε όλες τις πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις, όλα τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τους», δήλωσε ο Αλί Φαντάβι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN.
Υπενθυμίζεται πως μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τους πολέμους σε Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, αλλά και τις δολοφονίες ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν «έκανε μεγάλο λάθος» και «θα το πληρώσει».
Οι πληροφορίες θέλουν το Τελ Αβίβ να εξετάζει χτυπήματα σε πετρελαϊκές – ενδεχομένως και πυρηνικές – εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για τα πιθανά ισραηλινά πλήγματα με τις ΗΠΑ να απορρίπτουν χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιθέσεων σε διυλιστήρια. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ έβαλε «φωτιά» στη τιμή του πετρελαίου.
Την Παρασκευή, το βαρέλι διαπραγματεύεται πάνω από τα 78 δολάρια προσεγγίζοντας τα 79 δολάρια. Μια εβδομάδα νωρίτερα η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 70 δολάρια ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής το Μπρεντ κινείται στα 78,8 δολάρια, καταγράφοντας μια άνοδο περίπου 10%. Αναλυτές εκτιμούν πως ένα το χτύπημα του Ισραήλ υλοποιηθεί η τιμή θα αυξηθεί περαιτέρω ξεπερνώντας – στα χειρότερα σενάρια – και τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το Ιράν καλεί σε κοινό μουσουλμανικό μέτωπο κατά του Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπάς Αραγτσί, σε μια συμβολική κίνηση έφτασε την Παρασκευή στη Βηρυτό, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα από αέρος στη χώρα.
Ο Αμπάς Αραγτσί απείλησε με σκληρότερα αντίποινα εάν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν, υπογραμμίζοντας πως η τελευταία πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης ήταν «νόμιμη αυτοάμυνα με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ». «Σε αντίθεση με το Ισραήλ, που στοχεύει κατοικημένες περιοχές, επιτεθήκαμε μόνο σε στρατιωτικά κέντρα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις επιθέσεις εκτός εάν το Σιωνιστικό καθεστώς επιλέξει να συνεχίσει τις επιθέσεις του».
I am in Beirut—alongside members of our Parliament and Red Crescent Society—to make clear that Iran will ALWAYS stand with people of Lebanon.
We invite other regional govts to also display steadfastness in their support for Lebanon, especially amid onslaught by Israeli regime. pic.twitter.com/Gd4WnxDsNh
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) October 4, 2024
Είπε ότι η παρουσία του στην πόλη που βρίσκεται υπό βομβαρδισμό σηματοδοτεί την υποστήριξη του Ιράν στη Χεζμπολάχ και εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, που εξαρτάται από την έγκριση της Χεζμπολάχ και μια ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Παράλληλα, ο Αμπάς Αραγτσί κάλεσε και τις υπόλοιπες περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να υποστηρίξουν τον Λίβανο. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το Ιράν θα είναι πάντα δίπλα στον λαό του Λιβάνου», είπε και πρόσθεσε: «Καλούμε και άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις να επιδείξουν σταθερότητα στην υποστήριξή τους στον Λίβανο, ειδικά εν μέσω της επίθεσης του ισραηλινού καθεστώτος».
Stunning aerial video of the massive participation of the people of Tehran in Imam Khomeini mosque to offer Friday prayers led by the Supreme Leader of the Islamic Revolution. pic.twitter.com/qbSd8CbcDg
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 4, 2024
Ανάλογο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, κατά το κήρυγμά του σε μαζική συγκέντρωση με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής.
«Η στρατηγική του εχθρού μας (σ.σ. το Ισραήλ) είναι να σπείρει τους σπόρους του διχασμού και της εξέγερσης, να μπει σφήνα ανάμεσα σε όλους τους μουσουλμάνους». «Είναι ο ίδιος εχθρός για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτιους και τους Ιρακινούς. Είναι ο εχθρός του λαού της Υεμένης και της Συρίας», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν στο μεγάλο πλήθος και πρόσθεσε: «Ο εχθρός μας είναι ένας».
«Ο εχθρός χρησιμοποιεί παντού την ίδια μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη», είπε και τόνισε πως τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να προετοιμάσουν την «άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό». Κάθε χώρα, υπογράμμισε, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους επιτιθέμενους.
Ο Χαμενεΐ είπε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και η πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν ήταν «νόμιμες». «Κάθε χώρα, κάθε λαός έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην έσχατη τυραννία», επανέλαβε ενώ το πλήθος τον επευφημούσε.
Supreme Leader of the Islamic Revolution presence in the commemoration ceremony of the great fighter and the flag bearer of the resistance, martyr Sayyed Hassan Nasrallah pic.twitter.com/mFIgyOyDkc
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 4, 2024
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν συνεχίζοντας ανέφερε πως η Τεχεράνη «δεν θα αναβάλει, αλλά ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της» στην αντιμετώπιση του Ισραήλ. «Αυτό που θα κρίνουν λογικό και σωστό οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί μας, θα γίνει στον σωστό χρόνο και θα γίνει ξανά στο μέλλον αν χρειαστεί» συνέχισε ο Χαμενεΐ.
Μίλησε επίσης για την Παλαιστίνη. «Ο παλαιστινιακός λαός», είπε, «έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Να σταθούμε απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες – τις δυνάμεις κατοχής. Δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο ή διεθνής οργανισμός που να μπορεί να κατηγορήσει τον παλαιστινιακό λαό επειδή απλώς υπερασπίστηκε την πατρίδα του», τόνισε. Το ίδιο ανέφερε και για τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο.
Ο Χαμενεΐ εκφώνησε το κήρυγμα σε χιλιάδες πιστούς που έφεραν πορτρέτα σκοτωμένων ηγετών του «άξονα αντίστασης» ενάντια στο Ισραήλ, δηλαδή του Ιράν και των πληρεξούσιων ομάδων του στη Μέση Ανατολή με προεξέχουσες τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.