Είναι γεγονός ότι η αμερικανική γερουσία έχει ήδη ξεκινήσει να φτιάχνει μια λίστα, την οποία έχει ονομάσει «η μητέρα όλων των κυρώσεων» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η Ρωσία «δεν έχει ξαναδεί κυρώσεις σαν αυτές που υποσχέθηκα ότι θα επιβληθούν».
Εντούτοις, οι διπλωμάτες της Δύσης αρνούνται να αποκαλύψουν με σαφήνεια τις επερχόμενες «τιμωρίες», καθώς προτιμούν η Ρωσία να βαδίζει στο σκοτάδι.
Σε σχετικό άρθρο, το BBC απαρίθμησε και ανέλυσε όλες τις πιθανές κυρώσεις, με τις οποίες θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη η Ρωσία, εάν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία:
Οικονομικοί περιορισμοί
Ένα μέτρο που θεωρείται είναι να εξαιρεθεί η Ρωσία από ένα σύστημα που ονομάζεται «Swift» – μια παγκόσμια υπηρεσία μηνυμάτων, που χρησιμοποιείται από χιλιάδες οικονομικούς φορείς, σε περισσότερες από 200 χώρες.
Ο αποκλεισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη για τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών με χώρες του εξωτερικού.
Το εν λόγω μέτρο είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ιράν το 2012 και η χώρα έχασε σημαντικά έσοδα, καθώς δε μπορούσε να εξάγει πετρέλαιο και να συμμετάσχει στο εξωτερικό εμπόριο.
Ωστόσο, η εν λόγω κύρωση θα έχει μεγάλο κόστος για χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, οι οποίες έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και γι’ αυτό το πιθανότερο είναι μια εκδίωξη από το Swift να μην έρθει αμέσως, αλλά σε περίπτωση που άλλα μέτρα αποτύχουν.
Αποκλεισμός από το δολάριο
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στη Ρωσία να κάνει συναλλαγές με αμερικανικά δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δυτική εταιρεία που επιτρέπει στη Ρωσία να κάνει συναλλαγές με δολάρια θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές κυρώσεις.
Με τη σειρά του, αυτό θα σήμαινε ότι το ρωσικό κράτος θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένο ως προς τις παγκόσμιες αγοραπωλησίες που θα μπορούσε να κάνει και -λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνεται σε δολάρια– ο οικονομικός αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος.
Κρατικό χρέος
Οι δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά χρέους. Ήδη, η δυνατότητα των φορέων της Δύσης να αγοράζουν ρωσικά ομόλογα είναι αρκετά περιορισμένη· τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αυστηροποιηθούν περισσότερο.
Αυτό θα στερούσε τη χώρα από την πρόσβαση στο κεφάλαιο που χρειάζεται για να αναπτύξει την οικονομία της, ενώ η αξία του ρουβλίου πιθανότατα θα έπεφτε.
Το Κρεμλίνο έχει προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, μειώνοντας το ποσό του χρέους που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές.
«Μπλόκο» στις τράπεζες
Η Αμερική θα μπορούσε πολύ απλά να βάλει μερικές ρωσικές τράπεζες στη «μαύρη λίστα», καθιστώντας τις διεθνείς συναλλαγές τους πρακτικά αδύνατες. Η Μόσχα θα έπρεπε όχι μόνο να σώσει τις τράπεζες, αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την άνοδο του πληθωρισμού και την πτώση των εισοδημάτων που θα ερχόταν.
Βέβαια μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγάλες συνέπειες για τους δυτικούς επενδυτές που έχουν χρήματα στις ρωσικές τράπεζες.
Έλεγχοι στις εξαγωγές
Η Δύση θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων στη Ρωσία. Η Αμερική, για παράδειγμα, να απαγορεύσει στις εταιρείες της να πουλά στο ρωσικό κράτος προϊόντα που περιέχουν αμερικανικό λογισμικό και τεχνολογίες, όπως είναι τα μικροτσίπ ημιαγωγών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά εργαλεία κ.τ.λ.
Περιορισμοί στην ενέργεια
Η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες. Η Δύση θα μπορούσε να απαγορεύσει δια του νόμου την αγορά καυσίμων από τους «ενεργειακούς γίγαντες» της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι μέσω της διπλωματίας θα μπορούσε να απαγορεύσει στον υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας (Nord Stream 2) να λειτουργήσει.
Όμως, τυχόν περιορισμοί στο ρωσικό φυσικό αέριο θα αύξαναν τις τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, καθώς μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου εξαρτάται από τα αποθέματα της Ρωσίας.
Στόχευση συγκεκριμένων ατόμων
Οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να στοχεύουν άτομα, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και του ίδιου του Ρώσου προέδρου.
Οι πιο πιθανές επιλογές της Δύσης περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Εντούτοις, πολλές τέτοιες κυρώσεις βρίσκονται ήδη σε ισχύ, χωρίς αυτό να έχει κάποια ουσιαστική επίδραση στη στάση της Ρωσίας.
Μολαταύτα, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές δυνάμεις ελπίζουν πως η ρωσική ελίτ θα ασκούσε πίεση στον Πούτιν, εάν ξαφνικά έχανε την πρόσβαση στα κεφάλαια που διατηρούν στο εξωτερικό, ή δε μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δύσης.
«Σφίξιμο των λουριών» στο Λονδίνο
Κυρώσεις που θα εμπόδιζαν τους Ρώσους από το να επενδύσουν και να ζήσουν στο Λονδίνο θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί από εκείνους έχουν τόσα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τόσα χρήματα στις βρετανικές τράπεζες, που πολλοί αποκαλούν το Λονδίνο ως «Londongrad».
Ήδη, η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα, απαιτώντας από τους καταθέτες να δηλώνουν την προέλευση των χρημάτων τους. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάτι που έχει δυσαρεστήσει το Λευκό Οίκο, ο οποίος πιθανόν να πιέσει περισσότερο την Αγγλία σχετικά με το ζήτημα.
Οι δυσκολίες για τη Δύση
Οι δυτικές χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια για συντονισμένες και αυστηρές κυρώσεις, στην περίπτωση η Ρωσία πραγματοποιήσει μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Τι θα κάνουν, όμως, αν γίνει μόνο μια «μικρή εισβολή», όπως έχει προειδοποιήσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος;
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Ρωσία να διατηρήσει για μήνες τα στρατεύματά της γύρω από την Ουκρανία για προκειμένου να την απειλήσει, εξαπολύοντας παράλληλα κυβερνοεπιθέσεις για να την αποδυναμώσει.
Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι οι δυτικές χώρες είναι λιγότερο ενωμένες ως προς το πώς θα έπρεπε να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.
Ορισμένες χώρες που διατηρούν στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία – όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Αυστρία – ενδέχεται να μην είναι διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις, στην περίπτωση που δεν γίνει ολοκληρωτική επίθεση.
Η Ρωσία θα μπορούσε, επίσης, να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων αναζητώντας υποστήριξη από την Κίνα και άλλους συμμάχους.
Η ουσία είναι ότι οι πιο αποτελεσματικές οικονομικές κυρώσεις έχουν συχνά μεγάλο τίμημα για εκείνους που τις επιβάλλουν και αυτό είναι κάτι που δεν είναι όλοι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν.