Κόσμος

Διάσκεψη Μονάχου: Όταν ο Πούτιν από το 2007 είχε προειδοποιήσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ήδη από το 2007. Η ιστορική ομιλία του στο Μόναχο.

Πριν από 16 χρόνια, στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφώνησε μια ομιλία – ορόσημο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, μια σαφή δήλωση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εστιάζοντας στην ανάγκη για… διεθνή αλληλεγγύη.

Την Παρασκευή (17/2), όπως κάθε χρόνο, οι ηγέτες εξωτερικής πολιτικής θα δώσουν το παρών στη Διάσκεψη του Μονάχου, ώστε να συζητήσουν σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη διατλαντική κοινότητα.

Ο άνθρωπος όμως που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης φέτος, δεν θα βρίσκεται εκεί.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που τον Φεβρουάριο του 2007, στάθηκε στο Bayerischer Hof για 30 λεπτά και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ότι «δημιούργησαν έναν μονοπολικό κόσμο «στον οποίο υπάρχει ένας κυρίαρχος».

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Συμμαχίας, ή με τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μια σοβαρή πρόκληση που μειώνει το επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης», είχε δηλώσει ο Ρώσος ηγέτης.

«Θεωρώ ότι το μονοπολικό μοντέλο δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά και αδύνατο στον σημερινό κόσμο. Το ίδιο το μοντέλο είναι ελαττωματικό γιατί στη βάση του δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν ηθικά θεμέλια για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε ότι το οικονομικό δυναμικό των νέων κέντρων παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε πολιτική επιρροή και θα ενισχύσει την πολυπολικότητα», συνέχισε.

Ωστόσο, ο εκνευρισμός για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την «υποκρισία» τους μετά την εισβολή τους στο Ιράκ, δεν ήταν μόνο σκέψη του Πούτιν εκείνη την εποχή. Η πραγματική στιγμή της «αποκάλυψης» ήταν το ευρύτερο συμπέρασμά του, ότι «η φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστή και ως Ελεύθερος Κόσμος, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον ή αξία για τη Ρωσία».

Βίντεο από την ιστορική ομιλία του Πούτιν στο Μόναχο

Η ομιλία του Πούτιν προκάλεσε σοκ σε όσους είχαν επενδύσει σε μια ουσιαστική προσπάθεια συνεργασίας με τη Ρωσία, ώστε να την συμπεριλάβουν σε ένα παγκόσμιο σύστημα σταθερότητας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν ήταν λίγοι όσο πίστευαν, εκείνη την εποχή, ότι αυτό θα μπορούσε να καταστεί δυνατό.

Με τα λόγια του αυτά, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα άλλαξε απότομα. Πολλοί άκουγαν πλέον με ανησυχία, άλλοι αισθάνθηκαν προσβολή. Έμοιαζε σαν ο Πούτιν να οδηγούσε προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Μετά από 16 χρόνια, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αφού, ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ήδη από το 2007. Δυστυχώς, οι… προειδοποιήσεις του δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη.

Πουτιν, Πουτιν ιστορικη ομιλια, Πουτιν Μοναχο, Πουτιν ομιλια Μοναχο, Ρωσια, Ρωσια Πυκρανοα, πολεμος στην Ουκρανια, Ουκρανια πολεμος, Διασκεψη του Μοναχου, Διασκεψη Μοναχου

«Ψευδο-εκδημοκρατισμός» και «αγώνας εξοπλισμών»

Ο Πούτιν συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος σε περιπτώσεις ξένων παρεμβάσεων στο εσωτερικό άλλων χωρών: «Η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντικό καθήκον και το υποστηρίζουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ιδιαίτερα όχι επιβολή ενός καθεστώτος που καθορίζει πώς αυτά τα κράτη πρέπει ζουν και αναπτύσσονται.

Είναι προφανές ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν προάγουν καθόλου την ανάπτυξη των δημοκρατικών κρατών, αντίθετα τα καθιστούν εξαρτημένα και, κατά συνέπεια, πολιτικά και οικονομικά ασταθή.

Ως παραδείγματα, είχε φέρει εκείνα της «Αραβικής Άνοιξης» στην Τυνησία, την Αίγυπτο και την Υεμένη, καθώς και τους εμφύλιους πολέμους στη Λιβύη και τη Συρία. Τέτοιου είδους ξένη παρέμβαση, ο Πούτιν την είχε χαρακτηρίσει «ανεπίτρεπτη».

Είναι γνωστό, πως ο Ρώσος Πρόεδρος, θεωρεί πως στον κατάλογο των «θυμάτων» από τον βίαιο «ψευδο-εκδημοκρατισμό» είναι και την Ουκρανία και, για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει ότι ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο έδαφος της, που σε λίγες ημέρες θα μετρά έναν χρόνο.

Τέλος, σε άλλο σημείο της Ομιλίας του, ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκτοξεύσει «αιχμές» για το θέμα των εξοπλισμών: «Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαν ένα πέτρινο τείχος που θα τον προστατεύει. Φυσικά, μια τέτοια πολιτική διεγείρει έναν αγώνα εξοπλισμών… Ο πιθανός κίνδυνος αποσταθεροποίησης των διεθνών σχέσεων συνδέεται με προφανή στασιμότητα στο θέμα του αφοπλισμού».

Φτάνοντας στο σήμερα, όπου σε μια εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από όταν ξεκίνησε το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία, Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου κάλεσε τις χώρες που μπορούν να παραδώσουν τανκς στην Ουκρανία «να το κάνουν πραγματικά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πουτιν, Πουτιν ιστορικη ομιλια, Πουτιν Μοναχο, Πουτιν ομιλια Μοναχο, Ρωσια, Ρωσια Πυκρανοα, πολεμος στην Ουκρανια, Ουκρανια πολεμος, Διασκεψη του Μοναχου, Διασκεψη Μοναχου

Έκκληση για όπλα και φόβοι για «πόλεμο διαρκείας»: Δηλώσεις Σολτς – Μακρον στη φετινή διάσκεψη

Φτάνοντας στο σήμερα, όπου σε μια εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από όταν ξεκίνησε το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου κάλεσε τις χώρες που μπορούν να παραδώσουν τανκς στην Ουκρανία «να το κάνουν πραγματικά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε και κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. «Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός», είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη δική του ομιλία επεσήμανε: «Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, προτρέποντας τους συμμάχους του Κιέβου να «είναι αξιόπιστοι» με την πάροδο του χρόνου σε αυτόν τον πόλεμο.

«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Λέγοντας αυτό, δεν το επιθυμώ. Αλλά πάνω από όλα, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε, πρέπει συλλογικά να είμαστε αξιόπιστοι ως προς την ικανότητά μας να αντέξουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Ταυτόχρονα, παρότρυνε κι εκείνος τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία, για να βοηθήσουν τη χώρα να διεξαγάγει μια απαραίτητη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι επιθυμεί να οργανώσει μια «διάσκεψη για την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης» στο Παρίσι, κυρίως με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Με πληροφορίες από: PoliticoTASS, Counterpunch

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΓΕΑ: Αναρτήθηκε ο πίνακας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ
Ο Ιερώνυμος «κάρφωσε» την ημερομηνία των εκλογών που σκέφτεται ο Μητσοτάκης
Chevron Right