Κόσμος

«Βόμβα» Ερντογάν: «Να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ αφού ζήτησε αναγνώριση των Κατεχόμενων στην Κύπρο.

Απευθυνόμενος από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή».

Κάνοντας μια περιγραφή του πως βλέπει η Τουρκία τον κόσμο, πέρα των άλλων αναφέρθηκε στην περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο.

«Η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια γεωγραφία όπου επικρατεί ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών. Εμείς δεν έχουμε μάτια για τα δικαιώματα κανενός. Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας. Διανύουμε την 60ή επέτειο από την ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας είπε ότι «είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι η λύση αυτή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή. Αναμένουμε επίσης από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί σχολαστικά την αμεροληψία που οφείλει να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η δύναμη, της οποίας η φήμη έχει ήδη πληγεί, να αντιμετωπίσει μια νέα απώλεια φήμης στην Κύπρο».

Κάνοντας αναφορά σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, σημείωσε στην ομιλία του ότι «έχουμε ισχυρούς πολιτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία. Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες σε διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς πλατφόρμες για τη διασφάλιση της σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη περιοχή της Ευρώπης και την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου» προσθέτοντας ότι «υποστηρίζουμε ενεργά τις διαδικασίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, οι οποίες ήταν πρόσφατα τεταμένες».

Κάλεσε επίσης για την προώθηση των Ευρω-Τουρκικών σχέσεων σε υγιής βάσης, δηλώνοντας ότι «ο ολοένα και πιο σοβαρός χαρακτήρας των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων υποδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υγιή βάση. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει γρήγορα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που παραμελήθηκαν επί μακρόν έναντι της χώρας μας. Ειδικότερα, η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία πρέπει να τερματιστεί».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει γίνει πεδίο μάχης για τις πολιτικές στρατηγικές 5 χωρών

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΟΗΕ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το φετινό θέμα της Γενικής Συνέλευσης συμπίπτει με τους στόχους της Τουρκίας. Το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας, το οποίο αρχίσαμε να υλοποιούμε στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, είναι η πιο συγκεκριμένη έκφραση αυτής της επικάλυψης».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η έκκλησή μας για τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος που θα εξαλείφει τις παγκόσμιες αδικίες, θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές ανισότητες, θα παράγει ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, θα είναι αποτελεσματικό, χωρίς αποκλεισμούς και θα αγκαλιάζει την ανθρωπότητα, με λίγα λόγια, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση» για να προσθέσει ότι «συμφωνούμε με την πρόσφατη παρατήρηση του Γενικού Γραμματέα κ. Γκουτέρες ότι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αντικατοπτρίζουν τον σημερινό κόσμο. Αυτή η δήλωση εκφράζει την έκκλησή μας για τον κόσμο που είναι μεγαλύτερος από 5. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πάψει να είναι ο εγγυητής της παγκόσμιας ασφάλειας και έχει γίνει πεδίο μάχης για τις πολιτικές στρατηγικές 5 χωρών.

Κάνοντας εκ νέου αναφορά στο Κυπριακό και τις δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ [UNFICYP] τόνισε ότι «θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο αποτελούν εκδήλωση μιας θεσμικής δομής που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη. Ως χώρα που έχει πρωτοστατήσει σε πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας, αποδίδουμε σημασία στην έκκληση του κ. Γκουτέρες για μια νέα ατζέντα για την ειρήνη. Με αυτή την αντίληψη, από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, προσπαθούμε να κρατήσουμε τόσο τους Ρώσους όσο και τους Ουκρανούς φίλους μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη θέση ότι ο πόλεμος δεν έχει νικητές και η ειρήνη δεν έχει ηττημένους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να τερματίσουμε τον πόλεμο μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου στη βάση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Chris Evans: Αποκάλυψε γιατί αποχώρησε από το «Captain America» της Marvel
Διόδια: Νέα παράταση για δωρεάν διέλευση στον Ε65 και στο τμήμα Νίκαια - Μαλιακός Κόλπος
Chevron Right