Κόσμος

Τέλος το βέτο στην ΕΕ: Συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για σαρωτικές αλλαγές

Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ προετοιμάζουν Γαλλία και Γερμανία. Αποφάσεις με πλειοψηφία αντί για ομοφωνία.

Σχέδιο για σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αποκαλύπτουν Γάλλοι και Γερμανοί εμπειρογνώμονες, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την είσοδο νέων χωρών μελών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η κατάργηση του βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ από κράτη – μέλη. 

Όπως αποκαλύπτει το Politico, Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στον μετασχηματισμό της ΕΕ σε μια Ευρώπη τεσσάρων ταχυτήτων. Η έκθεση, που ανατέθηκε από τις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – Γαλλία και Γερμανία – στοχεύει να αναθεωρήσει τους κανόνες και να προετοιμάσει μια ΕΕ 30 ή και περισσότερων κρατών.

Οι συγγραφείς της έκθεσης οραματίζονται ένα πρότυπο ΕΕ σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους.

  1. «1. Ο εσωτερικός κύκλος
  2. 2. Η ΕΕ.
  3. 3. Συνεργαζόμενα μέλη.
  4. 4. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα [μια χαλαρή ένωση Ευρωπαίων ηγετών που συνέρχονται δύο φορές το χρόνο για να συζητήσουν]», όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Οι υπουργοί της ΕΕ συζητούν για την έκθεση την Τετάρτη (20/9), προετοιμάζοντας το έδαφος για μια επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών τον Οκτώβριο, όπου η διεύρυνση αναμένεται να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

«Είναι σαφές ότι η διεύρυνση της ΕΕ και η μεταρρύθμιση της ΕΕ συμβαδίζουν. Και πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτό τώρα», δήλωσε η υπουργός της Γερμανίας Άννα Λύρμαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ριζικές μεταρρυθμίσεις – «Αντιπαροχή» για την κατάργηση του βέτο

Η έκθεση της ομάδας 12 εμπειρογνωμόνων προτείνει ριζικές μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της δομής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των επιτρόπων και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κατάργηση των εθνικών βέτο.

Η μελέτη εξετάζει επίσης διάφορες επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας μιας μεγαλύτερης ΕΕ. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται:

  1. Ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός.
  2. Στενότερη σύνδεση των πληρωμών της ΕΕ με τους όρους του κράτους Δικαίου.
  3. Βήματα προς την πλειοψηφία αντί για ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχτεί αμφιλεγόμενη για τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι ειδικοί προτείνουν επίσης την ανακατανομή μεγαλύτερου βάρους ψήφου στο Συμβούλιο σε μικρότερες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να εξισορροπηθεί η απώλεια των εθνικών βέτο.

Οκτώ χώρες είναι επί του παρόντος υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και έξι χωρών των Βαλκανίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο τάχθηκε υπέρ σοβαρών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ που θα ξεκινήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο Lührmann εξέφρασε την προτίμηση να αποφευχθούν αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι δημοφιλής σε πολλούς ηγέτες της ΕΕ.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την ευελιξία… [η ρήτρα περασμάτων] μας επιτρέπει να κάνουμε αλλαγές σε ορισμένους τομείς χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη, όπως οι αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία».

Ο ακαδημαϊκός Olivier Costa, διευθυντής πολιτικών σπουδών στο Κολλέγιο της Ευρώπης και ένας από τους δύο συνεισηγητές, δήλωσε στο POLITICO ότι «τα τελευταία 30 χρόνια ιστορίας δείχνουν ότι όσοι είναι σκεπτικοί για τις προοπτικές μεγάλων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ αποδεικνύονται πάντα λάθος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιατί ο Ερντογάν έβαλε ξαφνικά θέμα αναγνώρισης της κατεχόμενης Κύπρου
ΕΦΚΑ: Μένουν ορφανά χωρίς σύνταξη - Η προϋπόθεση της 15ετίας
Chevron Right