Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Το είχε κάνει και στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2022 κι αυτό το επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, σαν πιστοποίηση ότι το θέμα έχει τεθεί στο ανώτερο επίπεδο.
«Πάντα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο. Ακόμη και στο Κυπριακό θέλουμε μια λύση μια για πάντα με μόνιμο και βιώσιμο τρόπο και συνεργαζόμαστε πάντα με την «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», είχε αναφέρει το 2022 στον ΟΗΕ, για να συμπληρώσει ότι «σε αυτό το νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο διαφορετικά έθνη. Και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους. Είναι το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων στο νησί της Κύπρου να αποδεχθεί ότι η Τουρκία έχει ίσα δικαιώματα».
Τότε βέβαια ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, έκανε αυτό που είχαν κάνει και οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κύπρου, είχε αποχωρήσει από την αίθουσα όταν μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος. Κάτι όμως που δεν συνέβη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Δεν προκάλεσε έκπληξη στη Λευκωσία
Όμως οι δηλώσεις Ερντογάν δεν προκάλεσαν έκπληξη στη Λευκωσία καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν ανέμενε η κυπριακή πλευρά κάτι διαφορετικό από τις τοποθετήσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, για το Κυπριακό, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως περιμένουν να δουν και το τι θα λεχθεί κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τετάρτη.
Πριν το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε γνωστές τις τρεις επιδιώξεις του κατά τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών, η δεύτερη αφορά τα ενεργειακά και η τρίτη αφορά τη προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, κυρίως, από τις ΗΠΑ, κάνοντας παράλληλα λόγο για κρίσιμη εβδομάδα διεργασιών στη Νέα Υόρκη.
Διακαής πόθος του Κύπριου Προέδρου είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όσο και ο Ερντογάν είναι ξεκάθαροι στο θέμα της λύσης στο Κυπριακό, θέλουν δυο ανεξάρτητα κράτη.
Πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον του Κυπριακού από το τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) καθώς θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του Γ.Γ. στο Κυπριακό και φυσικά το τι θα συζητήσει ο Ερντογάν και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Τα μηνύματα από τα κατεχόμενα
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει διορισμό απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Στο πλαίσιο της πίεσης που προσπαθεί να ασκήσει για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έτσι ώστε στις συναντήσεις τους με τον Γ.Γ. των ΗΕ να μεταφέρουν την ετοιμότητα της ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό.
Βέβαια, η ΕΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς το ρόλο που θα αναλάβει για την επανεκκίνηση του διαλόγου αλλά και της επίλυσης τους Κυπριακού.
Αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, τα μηνύματα από τα κατεχόμενα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά την ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την έκκληση του για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» την οποία και χαρακτήρισε ως ένα ισχυρό μήνυμα, για να προσθέσει πως δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις έως ότου δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.
«Το μήνυμα αυτής της ομιλίας είναι ότι, η ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να αναγνωριστεί, με άλλα λόγια, εάν υπάρξει συμφωνία, η «ΤΔΒΚ» θα είναι μέρος της. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών» δήλωσε ο Τατάρ.
Συμπερασματικά, οι επόμενες μέρες ίσως είναι καθοριστικές για το μέλλον της επανεκκίνησης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού ή το οριστικό τέλος μιας τέτοιας προσπάθειας που θα οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά.