Κόσμος

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους από την «κατασκοπεία του μπαλονιού»

Η είσοδος του αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν εντελώς απροσδόκητη επανέλαβε η Κίνα.

Η Κίνα κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν την κρίση που προκλήθηκε από το αερόστατο μεγάλου ύψους που κατέρριψαν οι ΗΠΑ στον εναέριο χώρο της.

Σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γινμπίν επανέλαβε την άποψή του ότι η είσοδος του αερόστατου, το οποίο περιέγραψε ως «κινεζικό πολιτικό αεροσκάφος», στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν εντελώς απροσδόκητη και ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Αναφέροντας ότι η κατάρριψη του αερόστατου από τις ΗΠΑ δοκιμάζει την ειλικρίνεια της Ουάσινγκτον για την κατάλληλη διαχείριση των κρίσεων και τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Κίνα, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν από κοινού και προς την ίδια κατεύθυνση με την Κίνα για να χειριστούν σωστά αυτό το απροσδόκητο μεμονωμένο περιστατικό, να αποφύγουν παρεξηγήσεις και εσφαλμένους υπολογισμούς και να επαναφέρουν τις διμερείς σχέσεις σε τροχιά σταθερής και σταθερής ανάπτυξης».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θέλει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την επίλυση του ζητήματος και ότι η κρίση δείχνει τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εκφράζουν τη σημασία της επικοινωνίας και του διαλόγου ενώ τροφοδοτούν τις εντάσεις και κλιμακώνουν την κρίση».

Στη χθεσινή του δήλωση, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλουν ανταγωνισμό με την Κίνα, όχι σύγκρουση, και είπε πως «δεν σκοπεύουμε να κάνουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Θα ανταγωνιστούμε και θα διαχειριστούμε αυτόν τον ανταγωνισμό με υπευθυνότητα, ώστε να μην μετατραπεί σε σύγκρουση».

Δηλώνοντας ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι με την κατάρριψη του εν λόγω αερόστατου έδωσαν ένα σαφές μήνυμα ότι «η παραβίαση της κυριαρχίας τους είναι απαράδεκτη». Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η κρίση έδειξε τη σημασία της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ανοιχτούς.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Κίνας, ο Γουάνγκ Γι, διευθυντής του γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα έχουν προσωπική συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με τα μπαλόνια μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση, τις οποίες ανακοίνωσε πρώτο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Ο Γουάνγκ θα εκφωνήσει ομιλία αύριο στη σύνοδο της διάσκεψης με θέμα «Η θέση της Κίνας στον κόσμο».

Από την άλλη πλευρά, η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ (NORTHCOM) ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του κινεζικού αερόστατου μεγάλου ύψους που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για εξέταση.

Σε γραπτή ανακοίνωση της NORTHCOM αναφέρεται ότι «πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που έχουν οριστεί από τη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ βρήκαν και απομάκρυναν με επιτυχία τα συντρίμμια του κινεζικού αερόστατου επιτήρησης μεγάλου ύψους που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2023 και ολοκλήρωσαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των συντριμμιών στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 16 Φεβρουαρίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν από το FBI στο εργαστήριο του Γραφείου στη Βιρτζίνια για εξέταση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αντικατασκοπείας.

Το κινεζικό αερόστατο μεγάλου ύψους, το οποίο εντοπίστηκε πάνω από την πολιτεία Μοντάνα, όπου βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα, λίγη ώρα μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Το αερόστατο καταρρίφθηκε από αεροσκάφος F-22 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Μετά την επιχείρηση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το αερόστατο δεν χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς ή για σκοπούς πληροφοριών, πραγματοποιούσε μετεωρολογικές μελέτες και παρασύρθηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας (Πεντάγωνο), από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι το αερόστατο έχει ικανότητα ελιγμών και συλλογής πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Τεντόγλου έγινε τραγούδι στα Γρεβενά: «Πήγε στου εξουτερικό και πήδηξιν στου ουρανό»
Βαθιά οδύνη εκφράζει το ΚΙΣΕ για τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ
Chevron Right