Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί εάν η χώρα αποστρατιωτικοποιηθεί και αρνηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Αφού ουσιαστικά παρουσίασε το πρόγραμμα διευθέτησης, ο επικεφαλής του κράτους τόνισε ότι η Ρωσία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά ότι κανείς δεν έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατευμάτων στο Ντονμπάς αυτή τη στιγμή.
Τα βασικά σημεία των παρατηρήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν:
– Για να διευθετηθεί η κατάσταση, οι δημοκρατίες πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν την απόφαση των κατοίκων της χερσονήσου της Κριμαίας να επανενωθούν με τη Ρωσία:
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να αναγνωρίσουν τη βούληση των ανθρώπων που ζουν στη Σεβαστούπολη και στην Κριμαία».
– Η Μόσχα προτείνει επίσης στην Ουκρανία να παραιτηθεί οικειοθελώς από την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία:
«Εκκινούμε από αυτό που λένε πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πρωτευουσών, ότι η καλύτερη λύση σε αυτό το ζήτημα θα ήταν για τους συναδέλφους μας [στη Δύση] να μην χάσουν το πρόσωπό τους, για τις ίδιες τις σημερινές αρχές του Κιέβου να παραιτηθούν από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, θα εφαρμόσουν την ιδέα της ουδετερότητας».
– Η Ρωσία απαιτεί από τη Δύση να σταματήσει να «τροφοδοτεί τις σημερινές αρχές του Κιέβου με σύγχρονα όπλα»:
«Ως εκ τούτου, το πιο σημαντικό σημείο είναι ένας ορισμένος βαθμός αποστρατιωτικοποίησης της σημερινής Ουκρανίας, καθώς αυτός είναι ο μόνος αντικειμενικά ελεγχόμενος παράγοντας που μπορεί να παρατηρηθεί και να αντιμετωπιστεί».
– Η Μόσχα δεν μπορεί να επιτρέψει στο Κίεβο να ανακτήσει το πυρηνικό καθεστώς, όπως ισχυρίζονται οι ουκρανικές αρχές:
«Ακόμη και η εμφάνιση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για εμάς».
Η μοίρα των Συμφωνιών του Μινσκ
– Μετά την αναγνώριση της ΛΔΝ και της ΛΔΛ οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, αλλά δεν φταίει η Ρωσία:
«Οι συμφωνίες του Μινσκ πέθαναν πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς. Και όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου».
Η ίδια η Μόσχα ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή των συμφωνιών, των οποίων ο ίδιος ο Πούτιν είναι ένας από τους συντάκτες, «επειδή είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού».
Σύνορα του Ντονμπάς
Η Ρωσία αναγνώρισε την ΛΔΝ και την ΛΔΛ εντός των συνόρων που ορίζονται στα συντάγματά τους, δηλαδή εντός «των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ κατά τη στιγμή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας».
«Αλλά αναμένουμε, θέλω να το τονίσω αυτό, ότι όλα τα αμφισβητούμενα ζητήματα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των σημερινών αρχών του Κιέβου και της ηγεσίας αυτών των δημοκρατιών».
Η Μόσχα θα παράσχει στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ «κατάλληλη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, βοήθεια», ρήτρα που περιλαμβάνεται στις συνθήκες που συνήφθησαν μαζί τους τη Δευτέρα και έχουν ήδη επικυρωθεί.
Ωστόσο, η εξουσιοδότηση που δόθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας το βράδυ της Τρίτης για τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταλούν στο Ντονμπάς: «Δεν είπα ότι τα στρατεύματα θα πάνε εκεί αμέσως μετά τη συνάντησή μας εδώ μαζί σας».
Οι περαιτέρω ενέργειες της Μόσχας θα εξαρτηθούν «από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου», ενώ «είναι αδύνατο να προβλέψουμε οποιοδήποτε συγκεκριμένο περίγραμμα πιθανών ενεργειών».