Το Χονγκ Κονγκ «έπεσε». Η μετάλλαξη Όμικρον γονάτισε την πόλη και πλέον κρεβάτια με ασθενείς από κορονοϊό βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο.
Οι εικόνες που έρχονται από τα διεθνή μέσα συγκλονίζουν με τους γιατρούς να στήνουν ράντζα στη μέση του δρόμου.
Αυτοσχέδιες σκηνές και στοιβαγμένοι άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους στο Ιατρικό Κέντρο της Κάριτας με μια νοσηλεύτρια στα επείγοντα να λέει στο BBC ότι ένιωθε πως βρισκόταν σε καταυλισμό προσφύγων εν καιρώ πολέμου. «Ήταν καταθλιπτικό. Ήμασταν με τα δάκρυα στα μάτια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».
Κάποιοι από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν μετά από μέρες σε θαλάμους όμως τα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ εξακολουθούν να είναι γεμάτα καθώς η πόλη μάχεται με το χειρότερο κύμα λοιμώξεων που είχε ποτέ.
Το Χονγκ Κονγκ, ήταν κάποτε το… χαμογελαστό παιδί της αφίσας που απεικονίζεται η απόλυτη επιτυχία για τον έλεγχο της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2021, η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων είχε καταγράψει μόνο 12.650 κρούσματα και λιγότερους από 220 θανάτους.
Τι έγινε όμως και η κατάρα της Ομικρον άλλαξε αυτή την εικόνα;
Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί σε περισσότερα από 66.000 μέσα σε μόλις 60 μέρες και οι πρώτες μολύνσεις αφορούσαν δύο αεροσυνοδούς της Cathay Pacific που παραβίασαν τους κανόνες του Covid. Αμέσως μετά πολλαπλά κρούσματα τοποθετήθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η πόλη οδεύει στα 180.000 κρούσματα ανά ημέρα μέρα.
Ο δε αριθμός των νεκρών αναμένεται να φτάσει τους 3.200 μέχρι τα μέσα Μαΐου με τον καθηγητή του HKU ΓΚ.Λούνγκ να σημειώνει ότι ο κόσμος «κοιμήθηκε σε μια αίσθηση ψευδούς ασφάλειας».
Θα εκραγεί το σύστημα Υγείας
Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τα προηγούμενα στελέχη, που σημαίνει ότι πολλά μπορούν να αναρρώσουν μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να επιμένουν ότι τα άτομα που είναι θετικά με καθόλου ή ήπια συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται σε εγκαταστάσεις καραντίνας, οι οποίες γεμίζουν γρήγορα.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι το σύστημα υγείας μας πρόκειται να εκραγεί από το βάρος του», συμπλήρωσε ο καθηγητής Λούνγκ.
Σύμφωνα με το ΒΒC οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκαν να παρεκκλίνουν από την προσέγγισή τους για Covid-zero, μηδενικά δηλάδή κρούσματα, με την ελπίδα ότι αυτό θα ικανοποιούσε την κεντρική διοίκηση και θα οδηγούσε σε ένα εκ νέου άνοιγμα των συνόρων μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας. Αλλά αντί για Covid- free περιοχή, ο ιολόγος του HKU Siddharth Sridhar, λέει ότι «τώρα όλοι είναι πανικόβλητοι».
Ο Δρ Sridhar είπε ότι εάν το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να βελτιώσει την υποστήριξη των ασθενών που απομονώνονται στο σπίτι, διασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση σε παντοπωλεία, γρήγορες εξετάσεις και βασικά φάρμακα.
Ο καθηγητής Leung είπε επίσης ότι τα νοσοκομεία πρέπει να αξιολογούν αυστηρά όσους χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, καθώς υπάρχουν μόνο 2.000 κλίνες αυξημένης φροντίδας στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο της πλήρης αποτυχίας αντιμετώπισης της μετάλλαξης Όμικρον είναι οι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα το 76,2% των ατόμων ηλικίας άνω των 11 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι – αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν κάνει δύο εμβόλια.
Η διστακτικότητα του εμβολιασμού ριζώθηκε επίσης στο Χονγκ Κονγκ, εν μέρει λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης στις αρχές μετά τις πολιτικές αναταραχές τα τελευταία χρόνια.
Το Χονγκ Κονγκ σημείωσε επίσης τη χαμηλότερη βαθμολογία στην αποδοχή και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σύγκριση με πέντε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, σε μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Μάιο, ενώ κυριάρχησαν οι θεωρίες συνωμοσίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι 7 στους 10 πιστεύουν ότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του πληθυσμού.
Αλλά και οι αρχές παρείχαν ελάχιστα κίνητρα στους εμβολιασμενους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ανιεμβολιαστικό κίνημα κυρίως στους ηλικιωμένους.
Η όλη κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στο Πεκίνο, με τον Κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να τονίζει ότι ο έλεγχος της πανδημίας θα πρέπει να είναι «η συντριπτική προτεραιότητα».