Η Πολωνία, η οποία επικρίθηκε από την κυβέρνηση του Κιέβου επειδή δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να άρει το εμπάργκο σιτηρών που είχε επιβληθεί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία ως απάντηση στις αντιδράσεις αυτές.
Η Βαρσοβία, η οποία από την πρώτη ημέρα του πολέμου υπερασπίζεται και στηρίζει τη γειτονική της Ουκρανία κατά της Ρωσίας, και το Κίεβο έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Η Πολωνία είναι βασικός σύμμαχος και ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, φιλοξενεί σχεδόν 2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι υποστηρίζονται από διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης για τα ουκρανικά σιτηρά.
Η Πολωνία σταμάτησε τις παραδόσεις όπλων
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα του αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη δική της άμυνα και θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Η Πολωνία, η οποία έχει στείλει μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 άρματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος, μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη, φορητά συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά, όλμους και περισσότερα από 40.000 κράνη στην Ουκρανία, ακολούθησε την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε ορισμένους στην Ευρώπη ότι επιτρέπουν τις εξαγωγές σιτηρών προς όφελος της Ρωσίας.
Μετά το κλείσιμο των ναυτιλιακών οδών που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως στη Μαύρη Θάλασσα μετά την έναρξη του πολέμου, το έδαφος της ΕΕ είχε καταστεί σημαντική οδός διέλευσης και προορισμός εξαγωγής για τα ουκρανικά σιτηρά.
Τον Μάιο, η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις εισαγωγές στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να προστατεύσει τους αγρότες που κατηγορούσαν τις εισαγωγές για τις χαμηλότερες τιμές στις τοπικές αγορές. Τα μέτρα επέτρεπαν τη διαμετακόμιση των προϊόντων μέσω αυτών των πέντε χωρών, αλλά εμπόδιζαν την πώλησή τους στην τοπική αγορά.
Ωστόσο, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι τερματίζει την απαγόρευση εισαγωγών, υποστηρίζοντας ότι «οι στρεβλώσεις της αγοράς στα πέντε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν εξαφανιστεί».
Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι θα αντιταχθούν στην απόφαση αυτή.
Οργισμένη αντίδραση μετά την ομιλία Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η απόφαση αυτή ζημίωσε τη χώρα του. «Είναι ανησυχητικό να βλέπεις πώς κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν την αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο. Αν και φαίνεται ότι παίζουν τους δικούς τους ρόλους, στην πραγματικότητα βοηθούν έναν ηθοποιό στη Μόσχα να καταλάβει τη σκηνή» σημείωσε.
Τα λόγια του Ζελένσκι προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Πολωνίας και ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Βαρσοβία κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και διαμαρτυρήθηκε.
Η πιο σημαντική εξέλιξη που δημιούργησε πρόβλημα στην Πολωνία ήταν η καταγγελία της Ουκρανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των χωρών που δεν αγόραζαν σιτηρά από αυτήν.
Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι έκανε δύο σημαντικές δηλώσεις στις 20 Σεπτεμβρίου.
Στην πρώτη δήλωσή του στην τηλεόραση Polsat News, ο Πολωνός Πρωθυπουργός είπε πως «προειδοποιώ τις ουκρανικές αρχές ότι αν κλιμακώσουν τη σύγκρουση με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα στην απαγόρευση εισαγωγής στο πολωνικό έδαφος.”»Στη δεύτερη δήλωσή του το βράδυ, είπε ότι «δεν στέλνουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, διότι θα εξοπλιστούμε με τα πιο σύγχρονα όπλα».
Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου και το δημοψήφισμα με 4 ερωτήματα, ορισμένοι κύκλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τα βήματα αυτά, ενώ άλλοι κατηγορούν την κυβέρνηση για λαϊκιστική προσέγγιση πριν από τις εκλογές.