Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην επιθετική ρητορική, κατηγορώντας την Ελλάδα. Σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας είναι εχθρική πράξη.
Επαναφέρει έτσι ένα θέμα περί του εγκλωβισμού τουρκικών F-16 από τους ελληνικούς S-300, θέμα που η Τουρκία θέλει να κρατήσει την επιφάνεια της επικαιρότητας για τους δικούς της λόγους. «Δεν θέλουμε καμία σχέση με την Ελλάδα, ούτε οικονομική, ούτε πολιτική», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα με αυτή την κίνηση προκάλεσε το ίδιο το ΝΑΤΟ», είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε περίεργοι για την απάντηση των ΗΠΑ».
#BREAKING Greek air defense system's harassment of Turkish jets is 'hostile act,' says Türkiye's president pic.twitter.com/sdkhfS4z6d
— Anadolu English (@anadoluagency) August 30, 2022
Όπως έχει γράψει το iEidiseis, η Άγκυρα επιδιώκει:
1) Να υπενθυμίσει στη Δύση ότι δεν είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς (S-400) αλλά και η Ελλάδα διαθέτει αντίστοιχα συστήματα (S-300), χωρίς να έχει αντιδράσει καμία δυτική χώρα.
2) Να εμφανίσει την Ελλάδα ότι διακατέχεται από επιθετικές διαθέσεις έναντι της Τουρκίας.
3) Να οδηγήσει τη Δύση και πρωτίστως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την Ελλάδα ώστε να αποσύρει τους S-300 από την Κρήτη και να τους διαθέσει στην Ουκρανία. Στόχος της Τουρκίας, μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα μετά από δυτικές πιέσεις να αποσύρει τη ρωσική αντιαεροπορική ομπρέλα που διαθέτει στο Ανατολικό Αιγαίο (OSA, TOR-M1, S-300) ώστε να διαθέτει μόνο η ίδια ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορική κάλυψη με τις συστοιχίες των S-400.
Η πολεμική ρητορική από τον Ερντογάν
«Σαφώς μας ενοχλεί πως χώρες που δήθεν είναι σύμμαχοι μας τηρούν εχθρική στάση, όπως και η στήριξη που δίνουν σε χώρες που δείχνουν τέτοια στάση. Όμως εμείς κινούμαστε κοιτώντας στο αποτέλεσμα κερδών και ζημιών των σχέσεων μας και δεν αμελούμε να χτίζουμε νέες εταιρικές σχέσεις για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας παράλληλα σαφή υπονοούμενα ότι επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Αναφέρθηκε επίσης και στην «αυξανόμενη ισχύ» της Τουρκίας, από τη Μεσόγειο μέχρι και τον Καύκασο: «Η επικαιροποίηση της πολιτικής γεωγραφίας φέρνει ως αποτέλεσμα και την επικαιροποίηση των δογμάτων ασφαλείας. Η αυξανόμενη ισχύς της χώρας μας σε όλες τις ζώνες επιρροής όπως απο την Μεσόγειο στην Μαύρη θάλασσα απο τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας περιόδου».
Για άλλη μια φορά μίλησε και για «τα σύνορα της καρδιάς μας», υπενθυμίζοντας το Οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας: «Στην ιστορία, τα μέρη τα οποία του οι πρόγονοι μας πότισαν με αίμα και ιδρώτα αλλά και με τα έργα τους, αν και πια σήμερα δεν είναι δικά μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε εκεί».