Κόσμος

Ισραήλ: «Μπλόκο» διαδηλωτών στα σπίτια των μελών της Κνεσέτ για να μην ψηφίσουν τη δικαστική μεταρρύθμιση

Διαδηλωτές έξω από το σπίτι της βουλευτίνας του κυβερνητικού Λικούντ Τάλο Γκότλιβ, στο Ισραήλ, σφράγισαν με ταινία το σπίτι της.

Οι διαδηλωτές που εναντιώνονται στη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, προχώρησαν τη Δευτέρα σε αποκλεισμό βουλευτών της Κνεσέτ στα σπίτια τους.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι «υπερασπίζονται τη δημοκρατία με τα σώματά τους» και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους βουλευτές του συνασπισμού να φτάσουν στην Κνεσέτ, όπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία από τις τρεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Η Δευτέρα είναι άλλη μια ημέρα μεγάλων διαδηλώσεων, παρόμοια με την προηγούμενη εβδομάδα, και είχε οριστεί να ξεκινήσει με πορεία μαθητών και γονέων σε όλη τη χώρα στις 8 π.μ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση.

«Αγωνιζόμαστε ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα στο Ισραήλ να παραμείνει ένα φιλελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα, το είδος που προάγει την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τους ηθικούς κανόνες και τον πλουραλισμό», δήλωσε το κίνημα «Καμία εκπαίδευση χωρίς δημοκρατία» που διοργάνωσε την πορεία. «Η βλάβη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης θα επιφέρει βλάβη στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις αξίες που διδάσκει».

Γονείς σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο και διαδήλωσαν μαζί τους. Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους.

Την ίδια ώρα οι διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές απέκλεισαν σπίτια μελών της Κνεσέτ,  όπως του προέδρου της Επιτροπής Νομοθεσίας Σίμτσα Ρόθμαν μπλοκάροντας το αυτοκίνητό του το πρωί της Δευτέρας.

Άλλοι διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από το σπίτι της βουλευτού του κυβερνητικού Λικούντ Τάλο Γκότλιβ και σφράγισαν με ταινία το σπίτι της. Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε δύο από τους διαδηλωτές που μπλόκαραν την πόρτα του διαμερίσματος της.

Ένα βίντεο από το κτίριο που μένει η Γκοτλίβ την έδειχνε να λέει στους διαδηλωτές ότι πρέπει να πάει την κόρη της, η οποία είναι αυτιστική, στο σχολείο, αλλά οι διαδηλωτές της λένε να βρει κάποιον άλλο να το κάνει γιατί δεν βγαίνει από το σπίτι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid καταδίκασε τη συμπεριφορά των διαδηλωτών, δηλώντας: «καταδικάζω έντονα την πολιορκία του σπιτιού της βουλευτού Ταλί Γκότλιβ, μητέρας ενός κοριτσιού με ειδικές ανάγκες, και το γεγονός ότι δεν της επέτρεψαν να πάει την κόρη της στο σχολείο». «Αυτός δεν είναι ο τρόπος μας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος της διαμαρτυρίας. Στέλνω στην Τάλι δύναμη και μια αγκαλιά για την κόρη της”.

Επίσης διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του υπουργού Γεωργίας Άβι Ντίτστερ και του υπουργού Παιδείας Γιόαβ Κιστς.

«Όταν οι διαδηλωτές εμποδίζουν τους δημόσιους αντιπροσώπους να πάνε στην Κνεσέτ για να ψηφίσουν και κάνουν ένα αυτιστικό κορίτσι δυστυχισμένο, αυτό δεν είναι νόμιμη διαμαρτυρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Οι διαδηλωτές μιλούν για δημοκρατία, αλλά βάζουν τέλος στη δημοκρατία όταν εμποδίζουν τους δημόσιους αντιπροσώπους από το βασικό τους δημοκρατικό δικαίωμα – να ψηφίσουν. Καλώ την αστυνομία να δράσει άμεσα για να μπορέσουν οι βουλευτές να φτάσουν στην Κνεσέτ» πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άρης Σοϊλέδης: Η απάντηση που περιμένει από την παραγωγή του «Survivor All Star» - «με προσβάλλει»
Τουρκία: Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από έκρηξη φυσικού αερίου
Chevron Right