Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η «Πρόταση για να Αποτραπεί η Εκθήλυνση των Αρσενικών Εφήβων», του κινεζικού υπουργείου Παιδείας, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ιδίως στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προτείνει την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος με «αρρενωπά ανδρικά πρότυπα», προσλαμβάνοντας άνδρες από τον χώρο του αθλητισμού που θα «ωθήσουν τους μαθητές προς συγκεκριμένα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, για να αναπτύξουν την αρρενωπότητά τους».
Η παραπάνω ανακοίνωση δεν προκαλεί έκπληξη σε πολλούς, καθώς εδώ και αρκετό καιρό η κινεζική κυβέρνηση εκφράζει τις ανησυχίες της, υποστηρίζοντας ότι τα ανδρικά πρότυπα της χώρας δεν αποτελούνται πια από δυνατούς, αθλητικούς άνδρες και «ηρωικούς στρατιώτες».
Πολλοί από τους ανώτερους αξιωματούχους της Κίνας ρίχνουν το φταίξιμο στις διασημότητες κυρίως από τον χώρο της μουσικής που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προβάλλουν μια «θηλυπρεπή εικόνα» στα νεαρά αγόρια.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κορυφαίου συμβουλίου της χώρας, Si Zefu, χαρακτήρισε τα σύγχρονα νεαρά αγόρια ως «αδύναμα, ντροπαλά και χωρίς αυτοπεποίθηση».
«Υπάρχει μια τάση εκθήλυνσης που αναπόφευκτα θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση και την ανάπτυξη του κινεζικού έθνους», είχε δηλώσει.
Οι παραπάνω απόψεις θεωρούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού σεξιστικές και η πρόταση του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
«Θεωρείται πλέον η θηλυκοποίηση ως κάτι το υποτιμητικό;», αναρωτήθηκε ένας χρήστης του Weibo, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 200,000 likes.
«Τα αγόρια είναι επίσης άνθρωποι… το να είναι κανείς συναισθηματικός, ντροπαλός ή ήπιος, όλα αυτά είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά», σχολίασε ένας άλλος.