Σήμερα τα ξημερώματα, η Ρωσία πραγματοποίησε εισβολή στη γειτονική της Ουκρανία, υπό τις διαταγές του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αναφορές για περισσότερους από 100 νεκρούς και από τα δύο στρατόπεδα -μεταξύ των οποίων βρίσκεται και άμαχος πληθυσμός.
Τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο, στην Ουκρανία και ποια τα αίτια του πολέμου;
Τι γίνεται στην Ουκρανία – Η κατάσταση του πολέμου
Ο Πούτιν ανακοίνωσε ευρεία στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα, μετά από ένα διάγγελμα στο οποίο αποκάλυψε την απόφασή του να κηρύξει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προκειμένου να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «από-ναζικοποιήσει» τη χώρα.
Δείτε το βίντεο από την εισβολή μέσω Κριμαίας:
Όπως φαίνεται, η ρωσική εισβολή ήταν καλά σχεδιασμένη, καθώς οι επιθέσεις διεξάγονται σε πολλαπλά μέτωπα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Daily Mail», η Ρωσία έχει σχεδόν περικυκλώσει την Ουκρανία. Ο χάρτης αποκαλύπτει τα σημεία από τα οποία διεξάγεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και οι περιοχές που έχει βάλει στο στόχαστρό της η Μόσχα, καθώς εκεί βρίσκονται είτε στρατιωτικές βάσεις του Κιέβου, είτε άλλοι στρατηγικοί στόχοι (σταθμοί παραγωγής ενέργειας, γέφυρες κ.ά.).
Δείτε τον χάρτη της εισβολής:
Τι κάνουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας
Το πολεμικό σκηνικό, λοιπόν, συνθέτουν οι σειρήνες αεράμυνας, οι εκρήξεις και οι διαρκείς βομβαρδισμοί, την ίδια στιγμή που τα στρατεύματα και τα τανκς εισβάλλουν στη χώρα.
Φοβισμένοι οι πολίτες της Ουκρανίας έσπευσαν στα καταφύγια, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος κήρυξε ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου και προέτρεψε τους πολίτες να προφυλαχθούν.
Στο μετρό του Κιέβου, κάμερες κατέγραψαν δεκάδες κατοίκους, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί είτε για να προστατευθούν είτε για να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο, με βαλίτσες και σάκους στα χέρια, για να φύγουν από την πόλη.
Δείτε το βίντεο με τους πανικόβλητους κατοίκους της Ουκρανίας να προσπαθούν να διαφύγουν:
Γιατί η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία
Ως πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία· ή μάλλον είχε, μέχρι το 2014, όταν και η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.
Τότε, αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πούτιν είχαν καταλάβει εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων. Έκτοτε, τα δύο κράτη συνυπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης του Μινσκ, την οποία ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν τήρησε.
Εντούτοις, αν και οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο, η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου στις αρχές του 2021 όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προσπάθησε να πιέσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να μπει στο NATO.
Φυσικά, η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν θέλει οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – και ιδίως η μέχρι πρότινος υπάκουη και «υποτελής» Ουκρανία- να συμμετέχουν σε μια συμμαχία όπως είναι το NATO, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στα συμφέροντα της Μόσχας, η οποία και αντέδρασε άμεσα.
Έτσι, την περασμένη άνοιξη οι Ρώσοι έστειλαν στρατεύματα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα για δήθεν «εκπαιδευτικές ασκήσεις». Μέσα στους επόμενους μήνες, τα στρατεύματα ενισχύθηκαν και οι άνδρες του Πούτιν ξεπέρασαν τους 100.000.
Η Ρωσία, μάλιστα, απαίτησε από τη Δύση να διαβεβαιώσει επίσημα ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ασκήσει καμία στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία. Ο Πούτιν δε δίστασε να αποκαλέσει την Ουκρανία «μαριονέτα της Δύσης» και ισχυρίζεται ότι η χώρα -που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991- δεν ήταν ποτέ «κανονικό κράτος».
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν, οι δηλώσεις από Ρωσία, Ουκρανία, Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν πολλές και καθημερινές. Μέχρι τη στιγμή που ήρθε το έκτακτο διάγγελμα του Πούτιν, στο οποίο ανακοινώθηκε, επίσημα πλέον, η έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Τι λέει ο Πούτιν
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Λίγο νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ζήτησε από τους ουκρανούς στρατιώτες να πάνε σπίτια τους για να αποφύγουν την αιματοχυσία.
Αμέσως μετά το διάγγελμά του, δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απανωτές εκρήξεις και ομοβροντία πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.
«Πήρα την απόφαση να πραγματοποιηθεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Ρώσος ηγέτης και συνέχισε: «Η ανάλυσή μας έδειξε και καταλήξαμε πως η σύγκρουση με αυτές τις (ουκρανικές) δυνάμεις είναι αναπόφευκτη».
Ο ίδιος τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει στο να σταματήσει η οκταετής αιματοχυσία στο Ντονμπάς, που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, και σημείωσε ότι οι στόχοι ήταν η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στη Δύση, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση, σε περίπτωση που παρέμβει: «Η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα και θα νιώσετε επιπτώσεις όπως δεν έχετε νιώσει ξανά προηγουμένως στην ιστορία σας» προειδοποίησε.
Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε τις «απειλές της Ουκρανίας», λέγοντας πως η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να τις ανέχεται. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους, αλλά η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας.
Το διάγγελμα του Πούτιν:
Russian President Vladimir Putin announces a military operation in Ukraine https://t.co/YGkiBS8DgG pic.twitter.com/OwKPpNgwy1
— TIME (@TIME) February 24, 2022
Η στάση της Ουκρανίας – Τι λέει ο Ζελένσκι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.
Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.
«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και δεν θα παραιτηθεί από την ελευθερία της, ώστε να μην σκέφτονται στη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι.
Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός σκότωσε «50 Ρώσους κατακτητές», στην επαρχία Λουχάνσκ.
Ακούστε το νέο διάγγελμα του Ζελένσκι: