Καθώς η πρώτη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία έφτασε, οι μάχες σήμερα είναι πιο έντονες στα ανατολικά.
Οι αρχές στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν προειδοποιήσει ότι μια νέα ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν προσδοκίες ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπιθέσεις την ερχόμενη άνοιξη – με τη βοήθεια νέων προμηθειών δυτικών όπλων.
Τους επόμενους έξι μήνες η φύση της σύγκρουσης θα αλλάξει σημαντικά.
Και οι δύο πλευρές θα πιέσουν για την κατάληψη μεγάλων τμημάτων εδάφους και κάθε επίθεση θα κοστίσει ακριβά σε ανθρώπινο δυναμικό στις δύο πλευρές.
Όπως σημειώνει το Al Jazeera αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τα νέα της όπλα με τρόπο που θα κάνει τη διαφορά και αν τα στρατεύματα του Κιέβου θα μπορέσουν να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο στα νότια και να επιτεθούν στο δίκτυο αμυντικών γραμμών της Ρωσίας σε αυτόν τον ζωτικό τομέα που αποτελεί κλειδί για τον πόλεμο.
Και η Ρωσία όμως πρέπει να φανεί ότι κερδίζει. Ενώ ο στρατός της προσαρμόζεται, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αλλάξει αρκετά και να υιοθετήσει νέους τρόπους μάχης.
Η απώλεια έμπειρων ρωσικών στρατευμάτων είναι αισθητή και τώρα γίνεται αντιληπτό ότι η Μόσχα προσπαθεί να επανεξοπλίσει έναν στρατό κληρωτών, ο οποίος μπορεί να είναι πολυπληθέστερος, αλλά λιγότερο ικανός.
Τι συμβαίνει σήμερα;
https://www.youtube.com/watch?v=e3DQ2M37SMg
Παρά τη μεγάλη εισροή δεκάδων χιλιάδων νέων Ρώσων κληρωτών, ενισχυμένων από μονάδες αερομεταφερόμενων και πεζοναυτών που μεταφέρθηκαν από τις βάσεις τους κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Μόσχα προσπαθεί να ανακαταλάβει ουκρανικές πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ και η πόλη Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ παραμένει στο επίκεντρο της Ρωσίας.
Εδώ και μήνες, η ρωσική ανώτατη διοίκηση έχει χρησιμοποιήσει μισθοφόρους της ομάδας Wagner στην πόλη, κυρίως καταδικασθέντες που αγωνίζονται για την ελευθερία τους, εφόσον υπηρέτησαν στην Ουκρανία.
Οι επιθέσεις σε κύματα, που σπάνια ήταν αποτελεσματικές στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποδείχθηκαν καταστροφικές για την ομάδα.
Νοτιότερα, η επίθεση της Ρωσίας για την κατάληψη του Βουλεντάρ συνάντησε εξίσου σθεναρή αντίσταση.
Πώς επηρεάζουν οι αλλαγές στον καιρό τον πόλεμο;
https://www.youtube.com/watch?v=q9cSYZ24yDI
Οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ το έδαφος ήταν σκληρό και οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Μέσα σε ένα μήνα, όμως, αυτό θα αλλάξει.
Μια μακρά περίοδος βροχής θα μετατρέψει τα προηγουμένως εύκολα διαβατά πεδία σε λασπώδη τέλματα, επιβραδύνοντας τις μετακινήσεις.
Αυτό δεν θα σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά θα αναγκάσει τα τεθωρακισμένα και το πεζικό να παραμείνουν στους δρόμους αν θέλουν να κινηθούν γρήγορα, καθιστώντας τους ευκολότερο να στοχεύσουν και να καταστρέψουν.
Ο υγρός καιρός θα επηρεάσει επίσης οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη.
Ο νότος έχει οχυρωθεί προσεκτικά από τις ρωσικές δυνάμεις και τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να κινούνται γρήγορα στους μεγάλους ανοιχτούς χώρους της περιοχής για να αποφύγουν την καταστροφή στο ύπαιθρο.
Η βαθιά λάσπη και η βροχή θα δυσχέραιναν αυτές τις προσπάθειες.
Πού είναι τα τανκς που υποσχέθηκε η Δύση;
Τα δυτικά άρματα μάχης που πρόσφατα υποσχέθηκε στην Ουκρανία η Δύση, θα χρειαστούν χρόνο για να φτάσουν σε αριθμούς που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην έκβαση του πολέμου.
Τα ουκρανικά πληρώματα χρειάζονται εκπαίδευση αν πρόκειται να αξιοποιήσουν τα οπτικά συστήματα και το λογισμικό υψηλότερης ποιότητας που δίνουν στα άρματα μάχης όπως τα Leopard 2, Challenger 2 και Abrams τέτοιο πλεονέκτημα στη μάχη.
Και θα το χρειαστεί, η αύξηση των ξένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία σημαίνει ότι η διατήρησή τους σε λειτουργία ως αποτελεσματικά στρατιωτικά εργαλεία είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με την εκπαίδευση των πληρωμάτων των αρμάτων.
Ενώ μπορούν να είναι ισχυρά όπλα, αν τα άρματα δεν έχουν καύσιμα, ανταλλακτικά ή πυρομαχικά, θα καταστούν σχεδόν άχρηστα και μπορούν εύκολα να καταστραφούν στο πεδίο της μάχης.
Οι ρωσικές τεθωρακισμένες μονάδες εξοντώθηκαν καθώς ο συνδυασμός ουκρανικού πυροβολικού, έξυπνης τοποθέτησης ναρκών και άμεσων πυρών αμβλύνει τη μία επίθεση μετά την άλλη.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου;
Όπως παρατηρεί το Al Jazeera η σύγκρουση δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία επιμένουν σε όρους νίκης που είναι απαράδεκτοι για την άλλη πλευρά.
Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει αν δεν αναγκαστεί, η Ουκρανία δεν είναι πρόθυμη να παραχωρήσει εδάφη που έχει χάσει στη σύγκρουση και αμφότερες οι πλευρές λένε ότι η κατοχή της Κριμαίας από την άλλη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ήταν ξεκάθαρος ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να ανακαταληφθεί κάθε τμήμα της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει επίσης ότι η Κριμαία παρέχει στη Ρωσία το μοναδικό μόνιμο λιμάνι θερμών υδάτων, όπου εδρεύει ο ισχυρός στόλος της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.
Καθώς ο συμβιβασμός είναι απίθανος, άλλοι παράγοντες θα αρχίσουν να παίζουν ρόλο.
Η πάντα παρούσα πιθανότητα κόπωσης των δυτικών θα αυξηθεί, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίζουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τους αυξημένους αμυντικούς προϋπολογισμούς και τη βοήθεια που παρέχεται σε συμμάχους όπως η Τουρκία για τον καταστροφικό σεισμό.
Για να επικρατήσει η Ουκρανία, μια σταθερή και αυξανόμενη ροή όπλων υψηλής τεχνολογίας, πυρομαχικών, κέντρων εκπαίδευσης και, μακροπρόθεσμα, δυτικών αρμάτων μάχης και πιθανώς μαχητικών αεροσκαφών, θα είναι ζωτικής σημασίας.
Πρέπει να δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολάρια και οι τσέπες του ΝΑΤΟ, αν και βαθιές, δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες.
Καθώς η σύγκρουση παρατείνεται, ο ρωσικός στρατός θα αρχίσει να προσαρμόζεται και να μαθαίνει από τα -πολλά- λάθη του.
Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα;
Η σοβιετική εισβολή στη Φινλανδία το 1939 έληξε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες και ακολούθησαν καταστροφικές μάχες όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση.
Ο πόλεμος στην Τσετσενία ήταν μια καταστροφή για τη Ρωσία στην αρχή, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα δέχτηκε τις απώλειες, έμαθε από τα λάθη της και πολέμησε καλύτερα και σκληρότερα – τελικά υπερνίκησε τον αντίπαλό της.
Η Ρωσία έχει τώρα μεγαλύτερη βιομηχανική βάση και πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό για να αντλήσει στρατεύσιμους από την Ουκρανία.
Η οικονομία της δεν είναι ακόμη σε πολεμική βάση, αν και έχουν γίνει κινήσεις για την αύξηση της παραγωγής όπλων.
Μπορεί να αντικαταστήσει τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό πιο εύκολα από την Ουκρανία, με τον μικρότερο πληθυσμό της.
Η τακτική αλλάζει επίσης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά, αυτό που φαινόταν να είναι ένα σκάφος – καμικάζι προκάλεσε ζημιές σε μια γέφυρα στην Ουκρανία.
Ήταν ρωσικό, δείχνοντας ότι η Μόσχα έχει κατασκευάσει και αναπτύξει όπλα που μόνο η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει.
Τα γρήγορα ταχύπλοα σκάφη συνοδεύουν και προστατεύουν πλέον τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνουν στόχοι των μη επανδρωμένων σκαφών.
Εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα των στρατεύσιμων που χρησιμοποιούνται καλύτερα σε αμυντικές επιχειρήσεις, ο ρωσικός στρατός έχει κατασκευάσει μεγάλες περίπλοκες γραμμές χαρακωμάτων και οχυρώσεων στο νότο.
Το επίπεδο έδαφος θα παρέχει ελάχιστη κάλυψη σε μια επιτιθέμενη δύναμη και οι ουκρανικές μονάδες θα πρέπει πρώτα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο σε αριθμούς που θα κάνουν τη διαφορά σε μια επίθεση.
Η Ρωσία σκοπεύει να κάνει την Ουκρανία να πολεμήσει για κάθε μέτρο εδάφους. Το ίδιο και η Ουκρανία.
Σε μια μάχη φθοράς που θα τραβήξει σε μάκρος, η Ρωσία μπορεί να έχει το πλεονέκτημα από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς μπορεί να αυξήσει δραματικά το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της.
Η βιομηχανική της βάση είναι άθικτη και καλά χρηματοδοτημένη, ενώ η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικές πηγές άνθρακα, χάλυβα και άλλων προμηθειών ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο.
Η συνεχιζόμενη ζημιά στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας δεν κάνει μόνο τη ζωή των Ουκρανών δυστυχισμένη. Τα εργοστάσια δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα και ο χάλυβας δεν μπορεί να λιώσει, καθώς η βιομηχανία παραπαίει και η χώρα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ξένες εισαγωγές και την καλή θέληση.
Το χρονικό του πολέμου στην Ουκρανία
- Φεβρουάριος 2022
Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση και έντονη καταδίκη από τη Δύση. Κατά την επίθεσή τους στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ το 1986. - Μάρτιος 2022
Η Ρωσία ανακοινώνει στρατιωτική απόσυρση από την περιοχή του Κιέβου, καθώς εμφανίζονται ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου. Οι ζημιές έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν εκτεταμένες. - Απρίλιος 2022
Η Ουκρανία βυθίζει το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, την πρώτη από πολλές υψηλού προφίλ αποτυχίες για τη Μόσχα. Η Ρωσία αναφέρει ότι υφίσταται τις πρώτες διασυνοριακές επιθέσεις, κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις. - Μάιος 2022
Η στρατηγική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη περνά στον ρωσικό έλεγχο μετά από σκληρή τρίμηνη πολιορκία. Λίγες ημέρες αργότερα, η Ρωσία καταλαμβάνει τη Λιμάν, σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο στα ανατολικά. - Ιούνιος 2022
Η ΕΕ καλεί επίσημα την Ουκρανία και τη Μολδαβία να γίνουν υποψήφιες χώρες για ένταξη. Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ανατολική πόλη Σιβεροντόνετσκ μετά από σφοδρές μάχες. - Ιούλιος 2022
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συνομολογούν συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, διευκολύνοντας την παγκόσμια κρίση εφοδιασμού τροφίμων. Περισσότερα από 600 πλοία φορτωμένα με σιτηρά έχουν έκτοτε αποπλεύσει από τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. - Αύγουστος 2022
Επιθεωρητές του ΟΗΕ φθάνουν στη Ζαπορίζια για να επιθεωρήσουν τον πυρηνικό σταθμό. Η προτεινόμενη συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από την εγκατάσταση παραμένει άπιαστος στόχος. - Σεπτέμβριος 2022
Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την ανακαταληφθείσα πόλη Ίζιουμ, καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποκομίζει κέρδη στα ανατολικά. Οι δυνάμεις που προελαύνουν φτάνουν στα ρωσικά σύνορα και ισχυρίζονται ότι ανακαταλήφθηκαν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. - Σεπτέμβριος 2022
Απορριφθείσα από τη Δύση και το Κίεβο, η Ρωσία διεξάγει δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, λίγες ημέρες μετά τη διαταγή επιστράτευσης. Η Μόσχα λέει ότι θα κληθούν 300.000 έφεδροι. - Οκτώβριος 2022
Η Ρωσία εξαπολύει θανατηφόρο κύμα χτυπημάτων σε όλη την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, σφυροκοπώντας τις υποδομές και το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι επιθέσεις εντείνονται μετά από μια τεράστια έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας που προκάλεσε μερική κατάρρευση. - Νοέμβριος 2022
Οι ουκρανικές δυνάμεις εκδιώκουν τους Ρώσους από τη Χερσώνα και επιστρέφουν πέρα από τον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τη χώρα. Το ΝΑΤΟ ανανεώνει τη δέσμευσή του να βοηθήσει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. - Φεβρουάριος 2023
Μετά τις επισκέψεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντά τους ηγέτες της ΕΕ, επιδιώκοντας δέσμευση για βαρέα όπλα ενόψει της άνοιξης. Η Ρωσία διευρύνει τις επιθέσεις στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς που συνορεύει με τη Ρωσία.