Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανοιχτός στο να ακούσει τις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπόσχεται τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εάν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο απέρριψε το σενάριο που θέλει την Ουκρανία να παραχωρεί εδάφη στη Ρωσία.
«Αν η συμφωνία είναι ότι απλώς εγκαταλείπουμε τα εδάφη μας, γιατί αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πρόταση (σ.σ. του Τραμπ) τότε πρόκειται για μια πολύ απλοϊκή και παρωχημένη ιδέα», είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε πολύ ισχυρά επιχειρήματα. Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια φανταστική ιδέα, χρειάζομαι πραγματικές προτάσεις, γιατί διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στα μέσα του ομίλου Axel Springer (Politico, Bild, Die Welt, Business Insider κ.α.) αποκάλυψε επίσης πως προέτρεψε τον Τραμπ, μέσω ενδιάμεσων, να ταξιδέψει στην Ουκρανία και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει εκφράσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη, χωρίς όμως να έχει δεσμευτεί για αυτήν.
Πολλοί συνομολογούν πως η μοίρα της Ουκρανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Οποιαδήποτε συμφωνία που απλώς θα παραχωρούσε εδάφη στον Βλαντιμίρ Πούτιν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών, θα άνοιγε το δρόμο για περισσότερους επεκτατικούς πολέμους της Ρωσίας στο μέλλον, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και υπογράμμισε πως «η επίτευξη της ειρήνης κατόπιν διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να αφήνει στον Ρώσο Πρόεδρο κανένα περιθώριο για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του».
Παραδοχή αποτυχίας, αλλά και «προβοκάτσια» στο εσωτερικό του ουκρανικού στρατού
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη συνέντευξή του, επέκρινε τους δυτικούς συμμάχους για τις καθυστερήσεις στην παράδοση στρατιωτικής βοήθειας ή και στην άρνηση παροχής συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως συμβαίνει με τη Γερμανία και τους πυραύλους Taurus. Παραδέχτηκε επίσης πως η κατάσταση στο πεδίο των μαχών για την Ουκρανία είναι δύσκολη και οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται «σημαντική πίεση».
Όπως είπε η περσυνή απόπειρα αντεπίθεσης «δεν ήταν τόσο επιτυχημένη», υποσχέθηκε ωστόσο πως με την κατάλληλη υποστήριξη από τη Δύση η επόμενη αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσε να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο. Επιπλέον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί πως η Ουκρανία έπεσε θύμα «προβοκάτσιας» εκ των έσω κατά την αντεπίθεσή της. «Οι Ρώσοι γνώριζαν πού θα επιτεθούμε», είπε και τόνισε πως «η ιστορία θα δείξει πως το γνώριζαν».
«Θα ήταν σοβαρό λάθος», είπε για τους συμμάχους της Ουκρανίας, να υποχωρήσουν από την δέσμευσή τους στην υποστήριξη του Κιέβου στον πόλεμο. Υπογράμμισε δε πως οι «παράλογες σκέψεις και οι παραληρηματικές φαντασιώσεις για ειρήνη» από ορισμένες πλευρές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν άλλους δυτικούς συμμάχους σε επιζήμιες πολιτικές αποφάσεις και διπλωματικά λάθη.
Όπως ανέφερε, οι Ρώσοι έχουν τα λόμπι τους παντού, σε ΗΠΑ, σε χώρες της ΕΕ, στη Βρετανία, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική. Η Ρωσία, είπε, έχει καταφέρει να «διαστρεβλώσει την εικόνα», υπογραμμίζοντας πως κάποιοι Αμερικάνοι, χωρίς να τους ονομάσει, λειτουργούν προς όφελος της Ρωσίας στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του πως το αμερικανικό πακέτο υποστήριξης των 60 δισ. θα «ξεκολλήσει» από το Κογκρέσο και θα παραδοθεί στο Κίεβο.
«Ο Σολτς θέλει τους Taurus για την γερμανική άμυνα»
Ο Ζελένσκι έβαλε επανειλημμένα στο στόχαστρο τον Όλαφ Σόλτς αλλά και Γερμανούς πολιτικούς, κυρίως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εξαιτίας της απόφασης να μην παραδώσουν πυραύλους TAURUS στην Ουκρανία και να «ονειρεύονται», όπως είπε, ένα «πάγωμα» του πολέμου για το τέλος των εχθροπραξιών.
Κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο η απροθυμία του Σολτς να παραδώσει τους γερμανικούς πυραύλους υψηλής τεχνολογίας στο Κίεβο πηγάζει από την επιθυμία του να διατηρήσει τα όπλα για την άμυνα της Γερμανίας έναντι μιας ρωσικής απειλής.
«Από όσο καταλαβαίνω, ο καγκελάριος πιστεύει ότι, καθώς είναι εκπρόσωπος ενός μη πυρηνικού κράτους, αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει η Γερμανία, είναι το πιο ισχυρό», είπε και αποκάλυψε πως «μοιράστηκε μηνύματα μαζί μου λέγοντάς μου ότι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα του χωρίς ένα τόσο ισχυρό όπλο».
Σημειώνεται πάντως πως η γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Όλαφ Σολτς έχουν τονίσει επίσημα πως η μη αποστολή Taurus στην Ουκρανία οφείλεται στο γεγονός πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης, ακόμη και να εμπλέξει άμεσα τη Γερμανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.