Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί είναι αναγκαίο το Τσερνόμπιλ στους Ρώσους;

Εντύπωση έχει προκαλέσει η κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ από τις δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά και οι ανακοινώσεις από την ουκρανική πλευρά ότι έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας.  Αλλά γιατί κάποιος να θέλει ένα δυσλειτουργικό πυρηνικό εργοστάσιο που περιβάλλεται από μίλια ραδιενεργού γης;

Η απάντηση είναι γεωγραφική σύμφωνα με τους αναλυτές καθώς το Τσερνόμπιλ βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο, και γι’ αυτό βρίσκεται στη λογική γραμμή επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων.

Με την κατάληψη του Τσερνομπίλ, λένε δυτικοί αναλυτές, η Ρωσία χρησιμοποιεί τη συντομότερη διαδρομή για να φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, γράφει το Κροατικό Πρακτορείο Χίνα.

«Είναι ο συντομότερος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β», είπε ο αναλυτής Τζέιμς Άκτον.

«Το Τσερνόμπιλ δεν έχει στρατιωτική σημασία, αλλά βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο, επιβεβαίωσε και ο πρώην αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, Τζακ Κιν.

Αν θέλουν να πάρουν το Κίεβο, το Τσερνόμπιλ είναι μέρος του σχεδίου, πρόσθεσε.

Εισβολή στην Ουκρανία: Δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας η Γεωργία

Οι Γεωργιανές αρχές δεν σκοπεύουν να υποστηρίξουν τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, σύμφωνα με το Πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τιφλίδα παρακολουθεί τις ενέργειες των διεθνών εταίρων, αλλά δεν πρόκειται να τους υποστηρίξει.

«Θέλω να δηλώσω σαφώς και απερίφραστα ότι η Γεωργία, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις», δήλωσε ο Γκαριμπασβίλι.

Η Γεωργία είχε εμπλακεί σε πόλεμο με την Ρωσία το 2008 για τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Ο Πόλεμος της Νότιας Οσετίας ή Πόλεμος της Γεωργίας του 2008 ήταν μια ένοπλη σύγκρουση τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της Γεωργίας από τη μία πλευρά, και της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας, περιοχές που είχαν ανακηρύξει ντε φάκτο την ανεξαρτησία τους από την Γεωργία, και της Ρωσίας που βοήθησε δυναμικά τις δύο αποσχισθείσες περιοχές εναντίον της Γεωργίας, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Η σύγκρουση τερματίστηκε με την αποχώρηση των γεωργιανών και ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή και την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κάτια Ταραμπάνκο: Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα της και τους συγγενείς της στη Μαριούπολη
ΑΕΚ: Η ετοιμόγεννη γυναίκα του Σάκχοφ, αποκλεισμένη στο Κίεβο
Chevron Right