Κόσμος

Λαβρόφ σε Κίεβο: Πρώτα παραδοθείτε – Η Μόσχα δεν συνομιλεί με το καθεστώς Ζελένσκι

Δεν προτίθεται να μιλήσει με το καθεστώς Ζελένσκι η Ρωσία. Τι δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν οι Ουκρανοί από την καταπίεση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανια.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Έτοιμοι για συνομιλίες με τον Πούτιν δήλωσε σύμβουλος του Ζελένσκι

Νωρίτερα, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκεκριμένα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Ο Πούτιν ζητά συμφωνία για «ουδέτερη» και «αποστρατικοποιημένη» Ουκρανία

Σημειώνεται πως εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Πέμπτη πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο σχετικά με την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, εν μέσω της εκτυλισσόμενης εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της.

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες τόσο για την ουδετερότητα όσο και για την αποστρατικοποίηση της χώρας, μετέδωσε το Politico.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του περί διαβουλεύσεων με την Ουκρανία για τις “κόκκινες γραμμές…”, είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο Κρεμλίνο. «… εφόσον η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να συζητήσει για αυτές», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν είχε προηγουμένως αρνηθεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέννσκι, με τον τελευταίο να διαμαρτύρεται ότι το αίτημά του να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα την Τετάρτη έμεινε αναπάντητο. Μετά από τον ρωσικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας νωρίς την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κατρίνης: Αναθεωρητική δύναμη δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση, είναι και η Τουρκία
ΣΥΡΙΖΑ: Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων
Chevron Right