Μετά το παγκόσμιο σοκ όχι τόσο για την τύχη του Αφγανιστάν αλλά για την «μεγάλη φυγή» των Αμερικανών όπου αφού ξόδεψαν 1 τρις δολάρια για να εξουδετερώσουν τους Ταλιμπάν τελικώς τους παρέδωσαν την εξουσία Αφγανιστάν, τώρα η προσοχή όλων στρέφεται στην επόμενη μέρα και την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.
Το Αφγανιστάν έπεσε αμαχητί στα χέρια των Ταλιμπάν επειδή οι άνθρωποι των αμερικανων που είχαν την εξουσία τράπηκαν σε φυγή και ο στρατός κατέρρευσε!
Ο στρατηγός Bismillah Khan Mohammadi υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, έριξε μόνο μια «ντουφεκιά» απο το tweet ρίχνοντας το ανάθεμα στους πολτικούς: «Μας έδεσαν τα χέρια από πίσω και πούλησαν τη χώρα. Ανάθεμα τον Γκανί και τη συμμορία του».
Τώρα που οι Ταλιμπάν επιστρέφουν νικητές στο Αφγανιστάν η Διεθνής κοινότητα παρακολουθεί πως θα κινηθούν τα υπόγεια ρεύματα στο μωσαϊκό των φυλών και των ομάδων.
Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία δύναμη, αλλά μια ετερόκλητη συλλογή ομάδων με αντικρουόμενα συμφέροντα. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ :
α) … της «πολιτισμένης» πολιτικής πτέρυγας που εκπροσωπείται από το πολιτικό αξίωμα στη Ντόχα.
β) …των κληρικών με επιρροή..
γ) …των πολυάριθμων πολέμαρχων που βρίσκονται στην περιφέρεια.
Οι προοπτικές του Αφγανιστάν εξαρτώνται καθοριστικά από το ποια στοιχεία των Ταλιμπάν θα κυριαρχήσουν στο παιχνίδι εξουσίας. Οι μετριοπαθείς ή οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες των Ταλιμπάν ;
Ενα καλό σενάριο θα είναι εάν επαληθευτούν οι τελευταίες πληροφορίες που δείχνουν ότι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν και πολιτικός επικεφαλής Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ θα γίνει ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν. Θεωρείται ότι είναι ρεαλιστής, έμπειρος και στοχαστής ηγέτης, με διεθνή ερείσματα και ικανός να ενώσει αποτελεσματικά γύρω του τις διάφορες ομάδες Ταλιμπάν. Στις 17 Αυγούστου, ο Μπαραντάρ έφτασε στο Αφγανιστάν.
Επιπλέον, οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν επίσης δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Suhail Shaheen, μια τέτοια κυβέρνηση θα περιλαμβάνει Αφγανούς που δεν είναι Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων μερικών «γνωστών προσωπικοτήτων». Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει σχηματίσει ένα συμβούλιο συντονισμού για τη διαχείριση μιας ειρηνικής μεταφοράς εξουσίας.
Αυτό το συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται τώρα στη Ντόχα για να συναντηθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν, περιλαμβάνει επίσης τον Αμπντάλα Αμπντάλα, πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση του Αφγανιστάν και τον πρώην πρωθυπουργό Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ.
Η δημιουργία ενός πιθανού σχήματος με τα παραπάνω μετριοπαθή πρόσωπα από τους Ταλιμπάν σαφώς και χαροποιεί την διεθνή κοινότητα, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει καθώς αποκλείονται απο την διαχείρηση της εξουσίας τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα των Ταλιμπάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι εξτρεμιστές να αναζητήσουν συνεργασίες με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ή το ISIS.
Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η προσπάθεια μετατροπής του Αφγανιστάν σε ένα μονοεθνικό κράτος (Παστούν), βασισμένο σε μια νοοτροπία που κερδίζει όλους στο Αφγανιστάν. Μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναζωπυρώσει τον εμφύλιο πόλεμο.