Την επιθυμία των ΗΠΑ να μην πλήξει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρεται να ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη (9/10).
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τη συνομιλία των δύο ηγετών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να του γνωστοποιήσει τα ακριβή σχέδιά του σχετικά με το χτύπημα κατά του Ιράν.
Ειδικότερα, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού, επαναλαμβάνοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ».
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς».
Ο Λευκός Οίκος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, έπειτα από την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το κανάλι Channel 12 News, το οποίο επικαλέστηκε Ισραηλινό αξιωματούχο, η συζήτηση διεξήχθη «σε θετική ατμόσφαιρα». Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, η οποία έκανε λόγο για μια «άμεση και παραγωγική» συνομιλία.
Όπως δήλωσε, η επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, περιλάμβανε συζήτηση για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι η διάρκειά της ήταν 30 λεπτά.
Με τη συμμετοχή της Κάμαλα Χάρις η συζήτηση Μπάιντεν – Νετανιάχου
Υπενθυμίζεται ότι στην επικοινωνία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμμετείχε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος της χώρας με τους Δημοκρατικούς, στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις.
Η Χάρις, η οποία διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, τον προσεχή Νοέμβριο, θεωρείται γενικά πιο χλιαρή σύμμαχος του Νετανιάχου από ό,τι ο Μπάιντεν, αν και δεν υπάρχει ένδειξη ότι μια κυβέρνησή της δεν θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.
Γκάλαντ: «Θανατηφόρο, ακριβές και ξαφνικό» χτύπημα στο Ιράν
Σύμφωνα με τον Γιοάβ Γκάλαντ, το επόμενο χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και ξαφνικό». Όπως αναφέρει το Kann News, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι στην Τεχεράνη «δεν θα καταλάβουν τι τους συνέβη και πώς».
Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».
Η ήδη «εύφλεκτη» κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς το Ιράν έχει ήδη δεσμευτεί να απαντήσει σε οποιοδήποτε περαιτέρω χτύπημα του Ισραήλ εναντίον του.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου πριν την επικοινωνία με Μπάιντεν
Σημειώνεται ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Times of Israel ότι, μετά από μια πολύωρη σύσκεψη που είχε στο Τελ Αβίβ μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς του, αξιωματούχους ασφαλείας και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το βράδυ της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου κατέληξε σε βασικές αποφάσεις σχετικά με την επικείμενη επίθεση στο Ιράν.
Όπως αναφέρθηκε, προς το παρόν στο επίκεντρο βρίσκονται οι ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.
Αξιωματούχοι δήλωσαν στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan ότι η συνάντηση ήταν «μια αποφασιστική συζήτηση για το ιρανικό ζήτημα». Το επόμενο στάδιο είναι μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, η οποία ολοκληρώθηκε.
Ισραήλ: Εξόντωσε «τρομοκράτη της Χεζμπολάχ» που ήταν σύνδεσμος του Άσαντ
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε «τρομοκράτη της Χεζμπολάχ», ο οποίος αποτελούσε σύνδεσμο με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Νωρίτερα την Τετάρτη (9/10) η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σκότωσε τον Αντχάμ Τζαχούτ, μέλος του «Τρομοκρατικού Δικτύου Γκολάν», τον πυρήνα τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στη Συρία, στην περιοχή της Κουνέιτρα.
«Ως μέρος του ρόλου του, (o Τζαχούτ) μετέφερε πληροφορίες από πηγές του συριακού καθεστώτος στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και μετέδιδε πληροφορίες που συγκεντρώνονταν στο συριακό μέτωπο για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν», γνωστοποίησαν οι IDF.
Απογοήτευση στην Ουάσιγκτον με τις κινήσεις του Ισραήλ
Σημειώνεται ότι οι κινήσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή είχαν προκαλέσει απογοήτευση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος. Και αυτό διότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως από το Τελ Αβίβ για τα χτυπήματα των τελευταίων εβδομάδων κατά της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.
Η έλλειψη επικοινωνίας οδήγησε σε μια ωμή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και του Ισραηλινού ομολόγου του, Γιοάβ Γκάλαντ.
«Με συγχωρείτε, τι είπατε;», φέρεται να ρώτησε ο Όστιν τον Γκάλαντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, όταν ο Ισραηλινός υπουργός τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει σχετικά με τη δολοφονία του Νασράλα.
Σε δεύτερο τηλεφώνημα την ίδια ημέρα, ο Όστιν ρώτησε τον Ισραηλινό υπουργό εάν το Τελ Αβίβ είναι να αμυνθεί μόνο του, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για να αποκρούσουν τυχόν άμεσα αντίποινα.
Παρά την προειδοποίηση του Όστιν, οι ΗΠΑ κατάφεραν να βοηθήσουν το Ισραήλ λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, αναχαιτίζοντας περίπου 12 ιρανικούς πυραύλους και διαμορφώνοντας την επίθεση της Τεχεράνης ως «ηττημένη και αναποτελεσματική».
Παρόλα αυτά, το Ισραήλ παρέμεινε επιφυλακτικό και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν εάν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ειδοποιούνταν εγκαίρως όταν το Τελ Αβίβ θα προβεί σε αντίποινα.
Αμέσως μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε προειδοποιήσει το Ιράν ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες για αυτή την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».
«Ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι έχουν υποχρέωση, με βάση το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο, να επιτρέψουν να φτάσουν σε όλες τις περιοχές της Γάζας νερό, τρόφιμα και άλλη αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» είπε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», πρόσθεσε.
«Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε… Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.