Κόσμος

Ισραήλ: Αντιδρούν ΗΠΑ και Γαλλία στην απειλή να μετατραπεί ο Λίβανος σε… Γάζα

Ο Λίβανος σχεδιάζει προκάτ υποδομές για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των επιθέσεων του Ισραήλ.

Την αντίδραση των ΗΠΑ και της Γαλλίας προκάλεσε το ενδεχόμενο ο Λίβανος να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα, ελέω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που ήδη πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προειδοποίησαν την Τετάρτη (9/10) το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε επίθεση στον Λίβανο, η οποία θα «μπορούσε να μοιάζει» με αυτό που συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας σε δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, στους δημοσιογράφους.

Η δήλωση αυτή έγινε, μάλιστα, στο περιθώριο της συνομιλίας που είχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Αντίδραση της Γαλλίας για την απειλή Νετανιάχου κατά του Λιβάνου

Την αντίδραση της Γαλλίας προκάλεσε η απειλή του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο Λίβανος θα γνωρίσει «καταστροφές όπως αυτές που βλέπουμε στη Γάζα», εάν δεν απαλλαγεί από την Χεζμπολάχ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι «αν αυτή η πρόκληση υλοποιηθεί, θα μπορούσε να σύρει τον Λίβανο, μια χώρα φιλική προς τη Γαλλία, που είναι ήδη τόσο εύθραυστη, στο χάος».

Ταυτόχρονα ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας υπογράμμισε ότι «αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας για το Ισραήλ, από αυτά που επικρατούσαν πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο».

Λίβανος: Κατασκευή προκάτ χωριών για τους εκτοπισμένους

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε την Τετάρτη (9/10) ότι θέλει να κατασκευάσει χωριά με προκατασκευασμένα κτίρια για τους εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, για πρώτη φορά σε μια χώρα που έχει ήδη γνωρίσει αρκετές συγκρούσεις.

Ο Λίβανος, βυθισμένος σε οικονομική κρίση από το 2019, δηλώνει ότι θα απευθύνει έκκληση σε χορηγούς, κυρίως Άραβες, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις αυτές, καθώς το θέμα της ανοικοδόμησης ήδη έχει τεθεί σε μια χώρα με οικονομία που έχει γονατίσει.

«Έχουμε έναν οδικό χάρτη με προτάσεις για κέντρα υποδοχής αποτελούμενα από προκατασκευασμένα κτίρια τα οποία θα εγκατασταθούν σε άκτιστα οικόπεδα που ανήκουν στο κράτος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νάσερ Γιασίν, κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, της οποίας προεδρεύει.

Σε δύο περιοχές θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν αυτά τα χωριά, σε συνάρτηση με «την ασφάλεια, τις κοινωνικές συνθήκες, και με τις υποδομές», πρόσθεσε, «σε συνεργασία με φίλες χώρες, κυρίως αραβικές, που έχουν δηλώσει πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν» το έργο αυτό.

Ο Γιασίν δεν ανέφερε ούτε τις πιθανές περιοχές, ούτε τον αριθμό των εκτοπισμένων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν, ούτε το κόστος του έργου.

Λίβανος: 1.200 νεκροί από την 23η Σεπτεμβρίου

Εδώ και έναν χρόνο το ισλαμιστικό κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά, τα οποία μετατράπηκαν σε ανοιχτό πόλεμο στα τέλη Σεπτεμβρίου με πλέον καθημερινά πλήγματα και χερσαίες επιχειρήσεις από τον στρατό που διοικεί το Τελ Αβίβ.

Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, εκ των οποίων σχεδόν 1.200 μετά την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων. Ακόμη, 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και περισσότεροι από 400.000 άλλοι να καταφύγουν στη γειτονική Συρία.

Σχεδόν οι μισοί από τους εκτοπισμένους βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής στη Βηρυτό ή στο όρος Λίβανος (κεντροανατολικά). Από τα συνολικά χίλια κέντρα, τα 807 έχουν ήδη ανακοινώσει ότι έχουν καλύψει τη μέγιστη χωρητικότητα υποδοχής, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές.

Πολλές οικογένειες, κυρίως συριακές, σύμφωνα με τον υπουργό, κοιμούνται στους δρόμους της Βηρυτού λόγω έλλειψης καταφυγίων.

Χεζμπολάχ: Συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι οι μαχητές της απώθησαν Ισραηλινούς στρατιώτες σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων, μία ημέρα αφότου το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο διαδόχους του εκλιπόντος ηγέτη της οργάνωσης.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης πως εξαπέλυσε ομοβροντίες ρουκετών κατά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο χωριό Λαμπουνέχ στο δυτικό τμήμα της μεθορίου, κοντά στις ακτές της Μεσογείου και κατάφεραν να τους απωθήσουν.

Ανατολικότερα, γνωστοποίησε πως επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Μαρούν ελ Ρας και εξαπέλυσε μπαράζ πυραύλων σε ισραηλινές δυνάμεις που προωθούνταν προς τα δίδυμα συνοριακά χωριά Μαΐς αλ-Τζάμπαλ και Μουχαϊμπίμπ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε πως μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν κατά τη διάρκεια της 9ης Σεπτεμβρίου περίπου 40 ρουκέτες από τα σύνορα των δύο χωρών, ορισμένες από τις οποίες καταρρίφθηκαν.

Οι σειρήνες ήχησαν στέλνοντας τους Ισραηλινούς στα καταφύγια.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα -μεταξύ άλλων- σε στόχους μακριά από τη συνοριακή ζώνη μάχης.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από πλήγμα στην πόλη Ουαρντανίγια, βόρεια της Σιδώνας, κατά μήκος της ακτής.

Σαουδική Αραβία: Ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε διαβουλεύσεις στο Ριάντ για Λίβανο και Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν μετέβη την Τετάρτη (9/10) στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει για τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya μετέδωσε ένα βίντεο που δείχνει τον Αμπάς Αραγτσί να γίνεται δεκτός από τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαβουλεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες για την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο Αραγτσί μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ιρανική τηλεόραση από την άφιξή του στο Ριάντ.

Πηγές στην πρεσβεία του Ιράν στο Ριάντ είπαν στο dpa ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν για μια πιθανή Σύνοδο Κορυφής ισλαμικών χωρών με θέμα τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Αραγτσί βρίσκεται στο Ριάντ «για να συντονίσει, μαζί με τις χώρες της περιοχής, τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί τέλος στη γενοκτονία και στην επιθετικότητα του ισραηλινού καθεστώτος και θα μειωθούν τα δεινά των αδελφών μας στη Γάζα και στον Λίβανο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγάι, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μετέβη την περασμένη εβδομάδα στον Λίβανο και στη Συρία για να συζητήσει με αξιωματούχους, απευθύνοντας έκκληση για εκεχειρία.

Η περιοδεία του Αραγτσί στην περιοχή πραγματοποιείται την ώρα που το Ισραήλ, μεγάλος εχθρός της Τεχεράνης, δήλωσε ότι ετοιμάζει απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση που δέχτηκε στο έδαφός του την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου.

Την Τρίτη (8/10), ο Ιρανός διπλωμάτης προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προβεί σε τυχόν επίθεση κατά των υποδομών του, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά ισραηλινά πλήγματα κατά πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Μάρτιο του 2023, έπειτα από 7 χρόνια ρήξης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Κίνα. Οι δύο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, οι οποίες υποστήριζαν επί μακρόν αντίθετα στρατόπεδα στην περιοχή, αύξησαν έκτοτε τις επαφές.

Τον Νοέμβριο, ο πρώην πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Ιράν στο βασίλειο του Κόλπου τα τελευταία 20 χρόνια, για να παραστεί σε Αραβοϊσλαμική Σύνοδο Κορυφής που είχε θέμα τον πόλεμο στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιορτή σήμερα 10/10 - Τι λέει το εορτολόγιο
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Καρδίτσα - Αισθητός σε Λάρισα και Τρίκαλα
Chevron Right