Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνει το ΝΑΤΟ – Συγκεντρώνει και άλλα στρατεύματα στην Αν. Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει παραπάνω στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. 

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Οι ηγέτες σήμερα κατέστησαν επίσης σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, τέλος, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ.

Η Γερμανία δίνει στο ΝΑΤΟ στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία

Η Γερμανία σχεδιάζει να προσφέρει στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χωρίς να επικαλείται πηγές.

Η Γερμανία μπορεί να στείλει ένα λόχο πεζικού με περίπου 150 στρατιώτες και περισσότερα από 12 τεθωρακισμένα οχήματα Boxer, σύμφωνα με ένα πακέτο που έχει δημιουργηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις για την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να προσφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» και μια κορβέτα και μία φρεγάτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Τα πλοία θα πρέπει να αποσυρθούν από άλλες αποστολές στη Μεσόγειο.

Ένα αναγνωριστικό πλοίο με τεχνολογία αισθητήρων πλέει ήδη προς τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο Ερντογάν κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τη Δύση για αδράνεια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αντίδραση του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών στην εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία δεν ήταν αποφασιστική και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα οδηγήσει σε μια διαφορετική προσέγγιση.

«Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. Η προσέγγιση της Ευρώπης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας. Το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν συμβουλές και να λένε τις απόψεις τους στην Ουκρανία χωρίς να της προσφέρουν πραγματική στήριξη», κατήγγειλε ο Ερντογάν.

«Αυτές οι καταδίκες και οι συμβουλές δεν θα έπρεπε να γίνονται μόνο για το θεαθήναι», τόνισε. «Όπως δήλωσε ο (Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, αυτό δεν συνάδει με σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης», συνέχισε ο Ερντογάν, ο οποίος θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ αργότερα σήμερα.

Χθες Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταγγείλει «ένα ισχυρό πλήγμα στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φυγαδεύεται το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας μαζί με το συνεργείο της ΕΡΤ
Τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία: Τα νεότερα από τα πολεμικά μέτωπα
Chevron Right