Με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επικοινώνησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντόμιρ Ζελένσκι, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία σε λευκορωσικό έδαφος.
Την είδηση μετέδωσε ο ίδιος ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Facebook. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους, ωστόσο ο Λουκασένκο φέρεται να έχει υποσχεθεί τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Δείτε την ανάρτηση:
https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3019941718256184
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, μια ρωσική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς», δήλωσε.
«Θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.
Λίγο αργότερα, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους στη Λευκορωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντόμιρ Ζελένσκι δηλώνοντας πως αποτελεί εχθρική χώρα για την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη «που δεν εκτοξεύει πυραύλους προς τα εμάς. Όχι πάντως στο Μινσκ».
«Εύχομαι ειλικρινά η Λευκορωσία να γίνει τόσο ευγενική και ασφαλής χώρα, όσο την έχουν γνωρίσει όλοι πριν από λίγο καιρό. Κάντε τη σωστή επιλογή, είναι η κύρια επιλογή της ζωής σας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι και αντιπρότεινε ως πιθανές πόλεις διαπραγματεύσεων την Κωνσταντινούπολη, τη Βαρσοβία ή το Μπακού.
Μετά την άρνηση του Ουκρανού προέδρου να μεταβεί στη Λευκορωσία, η ρωσική πλευρά έστειλε τελεσίγραφο στην Ουκρανία απαιτώντας απάντηση μέχρι τις 16:00 σήμερα.
Γιατί επιμένει για διαπραγμάτευση στη Λευκορωσία η Ρωσία
Το Γκομέλ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λευκορωσίας, με σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκορωσίας, απέχοντας περίπου 50 χιλιόμετρα τόσο από τα ουκρανικά όσο και από τα ρωσικά σύνορα.
Αυτό σύμφωνα με τους Ρώσους, θεωρείται ότι είναι μια θετική προσέγγιση και για τις δυο πλευρές ώστε να μετακινηθούν με ασφάλεια εκεί.
Στην προηγούμενη ρωσική πρόταση για συνομιλίες, είχε επιλεγεί το Μινσκ κάτι που απέρριψε άμεσα ο Ουκρανός Πρόεδρος αντιπροτείνοντας την Πολωνία ως τόπο συνάντησης. Κάτι που δεν αποδέχτηκε η Ρωσία.
Τις τελευταίες ώρες διάφορες χώρες έχουν αυτοπροταθεί για να φιλοξενήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Όμως η ρωσική πλευρά θεωρεί επικίνδυνο να μετακινηθεί σε χώρες όπου δεν νιώθει ασφαλής για να πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Βέβαια εντύπωση προκαλεί ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος στις αρνητικές απαντήσεις του τις τελευταίες ώρες για την Λευκορωσία δεν κάνει αναφορά στο Γκομέλ που έχει προτείνει η ρωσική πλευρά.
Εδώ γεννάται το ερώτημα υπάρχει απευθείας επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας ή είναι επικοινωνιακές προσπάθειες για να εκθέσουν η μια κυβέρνηση την άλλη;
Πάντως σήμερα στην Λευκορωσία πραγματοποιείται δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές που έχει ζητήσει ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, στα πρότυπα των αλλαγών που έγιναν το 2020 στην Ρωσία και λίγο νωρίτερα στο Καζακστάν.