Κόσμος

Συρία: Πρόσκληση Πούτιν προς Ερντογάν για επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα

Συρία: Πρόσκληση Πούτιν προς Ερντογάν για επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα – Δύο Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του τουρκικού στρατού 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία για τη συριακή σύγκρουση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και τον προσκάλεσε στη Ρωσία «εντός των προσεχών ημερών», ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες» στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την επιθυμία τους να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti πως η επίσκεψη του Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί «πριν από το τέλος Οκτωβρίου», χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις.

«Θα ασκήσουμε πίεση για την επίτευξη συμφωνιών ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους»

Η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν. Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Δύο Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του τουρκικού στρατού 

Τουλάχιστον δύο Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν τουρκική οβίδα έπεσε στη διάρκεια της νύκτας σε μία θέση την οποία φυλούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ επεσήμανε ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες βομβάρδισαν μια περιοχή ανατολή της Άιν Ίσα, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη το βράδυ ότι από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν αρκετοί Σύροι στρατιώτες.

Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν εννέα μαχητές των SDF καθώς και 21 Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε τη Δευτέρα σε προπύργια των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επέμβαση της Τουρκίας που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Πολλές εκατοντάδες Κούρδοι από τη Συρία έχουν καταφύγει στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Περίπου 500 Κούρδοι της Συρίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Ιρακινό Κουρδιστάν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες μετά την προέλαση του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Αυτές οι οικογένειες οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων που βρίσκονται στο βορειοδυτικό Ιράκ, όπου χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους το 2014, διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος της Ντοχούκ, μιας κουρδικής επαρχίας που συνορεύει με τη Συρία.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες αυτοί έφτασαν σε κύματα.

Από την πλευρά τους μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιρακινό Κουρδιστάν επεσήμαναν ότι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού αφότου η Άγκυρα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

Το Σάββατο το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι «182 Κούρδοι από τη Συρία διέσχισαν τα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Ισμαήλ Άχμεντ, αξιωματούχος ανθρωπιστικών υποθέσεων στο περιφερειακό συμβούλιο της Ντοχούκ, δήλωσε ότι πρόκειται «για Κούρδους της Συρίας που ήδη διέμεναν στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι οποίοι είχαν πάει να επισκεφθούν συγγενείς τους στη Συρία προτού φύγουν εξαιτίας των βομβαρδισμών».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σπάνιο βίντεο: Φάλαινες απλώνουν τα «δίχτυα» τους
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αρχίζει η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη
Chevron Right