Κόσμος

Qatargate: Τζιόρτζι και Παντσέρι μοιράστηκαν το ίδιο κελί

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση των βελγικών αρχών να βάλουν στο ίδιο κελί δύο εμπλεκόμενα άτομα στο σκάνδαλο Qatargate.

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι ενώπιον των βελγικών αρχών, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές του Σεν Ζιλ για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate.

Ο δικήγορος του δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις πριν την ακρόαση του πελάτη του. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσε μόνο ότι όλα θα απαντηθούν το απόγευμα, με την ανακοίνωση της εισαγγελίας σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του πελάτη του ή θα αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι δύσκολο να αφεθεί ελεύθερος.

Αντιδράσεις, ωστόσο, εγείρει το γεγονός ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, μοιράστηκαν το ίδιο κελί για μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι έχει κάνει συμφωνία με τις αρχές να δώσει πληροφορίες με αντάλλαγμα να πέσει στα «μαλακά».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς οι Βελγικές Αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να υπάρχουν επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, καθώς μπορούν να αλλάξουν την «ιστορία», να βάζουν Παντσέρι και Τζόρτζι στο ίδιο κελί.

Η επίσκεψη του πατέρα της Καϊλή στον Τζιόρτζι

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται το ένταλμα σύλληψης, της Εύας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν ο διαμεσολαβητής που συνδέει τον Παντσέρι με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

«Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», αναφέρεται στον ένταλμα, σύμφωνα με το οποίο, ο Παντσέρι απευθύνθηκε στον Τζιόρτζι όταν θέλησε να ελέγξει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Περιγράφει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος από την Καϊλή επειδή εκείνη μιλούσε με μία μυστηριώδη φιγούρα, «την Ολλανδέζα».

Το ένταλμα αναφέρει ακόμα ότι ο Τζιόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να ξεχρεώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοράσει στο όνομά της.

Παραθέτει δε, και τη συμφωνία ως αποδεικτικό στοιχείο ότι η ίδια γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της.

Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πατέρας της Καϊλή, επισκέφθηκε την Τρίτη, στις φυλακές τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Το ένταλμα για την Εύα Καϊλή

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση — μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «η κύρια διοργανώτρια ή συνδιοργανώτρια της δημόσιας διαφθοράς, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

Αυτό περιλαμβάνει 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει επίσης περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Αλλά το σύνολο υπολείπεται πολύ από τα «αρκετά εκατομμύρια» που αναφέρονται στο ένταλμα, υποδηλώνοντας ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς για τη διαφορά, ένας εκπρόσωπος του βελγικού εισαγγελέα είπε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του QatarGate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι στο παρελθόν είχαν περάσει από το διαμέρισμά της βαλίτσες με χρήματα», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, αργότερα είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι ήταν ένα τοξικό τέρας το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να πάει τη βαλίτσα σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, όπου τα χρήματα θα παραλαμβανόταν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη», είπε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, στο ένταλμα εκφράζεται διαφορετική άποψη: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Τράγκας: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα στη χήρα του δημοσιογράφου
Ολυμπία Οδός: Αυξημένη κυκλοφορία το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Πού χρειάζεται προσοχή
Chevron Right